Alcoolemia la volan. Iată ce pedepse se acordă în câteva ţări ale lumii pentru asta

Distribuie:
 • 25
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A bea la volan sau a conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, indiferent cum vrei să îi spui, reprezintă o încălcare serioasă a legii în multe ţări din lume, indiferent ce părere ar avea locuitorii lor despre asta.

În multe locuri poţi face închisoare sau poţi plăti amenzi uriaşe, ţi se poate anula permisul auto şi de aici pierderea slujbei sau a familiei, totul din cauza alcoolului.

Conducerea în stare de ebrietate creşte în mod dramatic probabilitatea de a face un accident sau de a ucide, de a lasă cu schele pentru toată viaţă sau de a răni un alt partener de trafic sau pieton.

FOTO: iasala.ro

FOTO: iasala.ro

Moldova

În ţara noastră, şoferii care comit accidente rutiere din cauza că au consumat alcool pot fi lipsiţi de permisul de conducere pe un termen de până la 3 ani.

Conducătorii auto care urcă băuți la volan și cei care nu deţin permisul de conducere sunt amendați cu până la 3 mii de lei. Pe lângă amenzile usturătoare, șoferii nedisciplinați pot fi siliți la muncă neremunerată în folosul comunității de la 40-60 de ore sau arest contravențional pentru 15 zile.

Cea mai dură pedeapsă se acordă în cazul în care, fiind băut la volan, ai luat viaţa altor persoane: până la 12 ani de închisoare.

Fiecare ţară are legi ce guvernează nivelul permis al alcoolului din sânge când te urci la volan. În cele ce urmează vei află mai multe informaţii.

E o prostie să te apuci să foloseşti cifrele din acest material pentru a începe să calculezi cât de mult poţi să bei înainte de a te urca la volan, întrucât există mulţi factori care afectează nivelul alcoolului din sânge: greutatea, masa musculară, cât de mult ai mâncat, când ai fost la toaletă, chiar şi ce ai mâncat, aşa că utilizează-le doar cu titlu informativ.

Într-un final, sfatul nostru este să nu bei niciodată la volan. E singură modalitate prin care te poţi numără printre cei care respectă legea.

Statele Unite ale Americii

Există multe diferenţe subtile între legile ce guvernează condusul sub influenţa băuturilor alcoolice în diferitele state americane, dar aproape toate se concentrează în jurul următoarelor reguli de bază:

 • Dacă ai sub 21 de ani şi eşti prins cu alcool în sânge la volan, ai mari probleme;
 • Nivelul permis de alcool în sânge a fost micşorat în toate statele de la 0,08 la 0,01 mg/l;
 • Nu trebui să conduci dacă ai deschisă vreo sticlă sau cutie cu alcool, lucru valabil şi pentru pasageri;
 • Chiar şi pentru o singură abatere trebuie să participi la cursuri obligatorii de educaţie rutieră;
 • De obicei, după cea de-a două abatere, se pune problema închisorii;
 • Un dispozitiv montat la cheia de contact care nu permite maşinii să pornească, dacă şoferul a băut;
 • Confiscarea vehiculului;
 • Suspendarea permisului.
FOTO: skyfineusa.com

FOTO: skyfineusa.com

În unele state aceste penalităţi pot fi aplicate încă de la prima abatere şi nu e ceva neobişnuit ca făptaşul să petreacă şi câteva zile în închisoare. Nu e recomandată angajarea unui avocat, pentru că multe state impun pedepsele chiar dacă ai angajat un reprezentant legal. Cei care încalcă legea de mai multe ori îşi pot pierde multe drepturi pe teritoriul SUA, inclusiv pe cel la vot şi pe cel de deţinere a unei arme.

Marea Britanie

Legea britanică este la prima vedere mai puţin draconică, dar este severă şi arată seriozitatea cu care autorităţile tratează alcoolul la volan.

Dacă stai pe scaunul şoferului în maşină oprită, având peste limita de 0,08 mg/l alcool în sânge, sau dacă te apropii neînsoţit de maşină parcată, cu cheile acesteia în posesie, poţi primi o amendă de până la 2.500 de lire, 3 luni în închisoare şi interzicerea dreptului de a conduce.

Dacă eşti oprit de poliţie şi în urma testelor eşti găsit cu alcool în sânge peste limita legală sau chiar dacă eşti sub limita legală, dar abilitatea ta de a conduce este serios afectată de alcool, poţi primi o amendă de până la 5.000 de lire, 6 luni în închisoare, interzicerea dreptului de a conduce între 1 şi 3 ani. Dacă repeţi infracţiunea în interval de 10 ani.

FOTO: independent.co.uk

FOTO: independent.co.uk

Cauzarea unui accident mortal din cauza alcoolului atrage după sine pedeapsa cu închisoarea de până la 14 ani, amendă într-o sumă nelimitată, interzicerea dreptului de a conduce pentru 2 ani şi obligaţia de a susţine încă o dată examenul pentru obţinerea permisului auto.

În plus, poţi fi considerat “Pericol de mare risc” dacă ai două condamnări în 10 ani, dacă ai alcool în sânge de 2,5 ori mai mult decât limita legală, dacă refuzi să te supui etilotestului sau dacă refuzi recoltarea probelor de sânge.

În Marea Britanie, dacă ai probleme de genul celor de mai sus, prima de asigurare anuală va scade substanţial, angajatorul te poate concedia şi poţi fi confruntat cu restricţii de călătorie, mai ales în SUA.

Alte ţări ale lumii

Amenzile acordate sunt mari, primeşti puncte de penalizare şi poţi face şi închisoare, iar în majoritatea cazurilor, ajungi la tribunal. Există diferenţe între ţări din interiorul Uniunii Europene şi nu numai, prezentate în cele ce urmează:

Danemarca – Limita legală este de 0,05 mg/l, dar dacă eşti testat şi ai peste 0,2 mg/l faci închisoare. Indiferent de cât alcool ai în sânge, dacă conduci într-o manieră periculoasă, ţi se aplică aceeaşi pedeapsă. Chiar dacă scapi de închisoare, amenda care ţi se aplică este echivalentul venitului net pe o lună.

Finlanda – Şi aici limita legală este de 0,05 mg/l, iar dacă o depăşeşti primeşti amendă sau până la 6 luni de închisoare cu suspendare şi suspendarea permisului auto de la o lună până la 5 ani. Dacă ai 0,12 mg/l alcool în sânge, condamnarea la închisoare creşte la 2 ani, deşi şi această este de obicei suspendată. Trebuie să ştii că etilotestele sunt ceva obişnuit aici şi ţi se pot face fără niciun motiv anume.

Franţa – Legile sunt foarte aspre şi aici. Conducerea în stare de ebrietate (0,08 mg/l) atrage după sine suspendarea permisului pe o perioadă de 3 ani, 4.500 euro amendă şi condamnarea la închisoare până la 2 ani. Dacă te situezi sub acest nivel, amenda este de 135 euro şi 6 puncte de penalizare. În Franţa trebuie să ai asupra ta kit-ul de testare, care trebuie să fie valabil şi înlocuit în fiecare an.

FOTO: adweek.com

FOTO: adweek.com

Germania – Dacă ai sub 21 de ani sau mai puţin de 2 ani experienţă la volan, sau dacă eşti şofer profesionist, nu poţi consuma alcool la volan sub nicio formă. Dacă eşti oprit de poliţie pentru incidente în trafic şi în urma etilotestului ţi se descoperă mai mult de 0,03 mg/l alcool în sânge, vei primi o pedeapsă, dar dacă se consideră că nu alcoolul a fost cauza incidentului, atunci limita creşte la 0,05 mg/l. Peste 0,11 mg/l, permisul îţi este suspendat 1 an, iar peste 0,16 mg/l ai nevoie de testare medicală şi psihologică înainte de a reintra în posesia lui.

Irlanda – Şoferii începători, cei cu mai puţin de 2 ani experienţă la volan şi şoferii profesionişti, trebuie să aibă mai puţin de 0,02 mg/l alcool în sânge. Acest nivel se aplică şi dacă nu ai permisul la tine. Pentru toţi ceilalţi, limita este de 0,05 mg/l. Ţi se poate cere să fii supus etilotestului şi dacă nu există motive întemeiate pentru asta. Pedeapsa constă în interdicţia de a conduce pe o perioadă de 2 ani şi o amendă de 1.500 euro.

Italia – Italia are trei “nivele” de condus sub influenţă băuturilor alcoolice: nivelul standard, sub 0,05 mg/l şi două nivele avansate care atrag pedepse mai dure. La 0,08 mg/l poţi fi condamnat până la 6 luni de închisoare, iar pentru 0,15 mg/l, de la 3 luni la 1 an. Şoferilor profesionişti şi celor cu mai puţin de 3 ani experienţă la volan, le este interzis cu desăvârşire să consume băuturi alcoolice.

FOTO: mirror.co.uk

FOTO: mirror.co.uk

Polonia – În Polonia legile legate de alcoolul la volan se aplică şi bicicliştilor şi trebuie să ştii că 50% dintre sentinţele de condamnare la închisoare pentru exces de alcool în sânge, sunt acordate celor pe două roţi. Pentru mai mult de 0,02 mg/l alcool în sânge, poţi fi condamnat la o lună de închisoare şi ţi se poate interzice dreptul de a conduce timp de 3 ani, iar peste 0,05 mg/l, dreptul de a şofa îţi este interzis pe o perioada de până la 10 ani şi eşti condamnat până la 2 ani de închisoare.

Norvegia – Şi aici există diverse nivele ale alcoolului în sânge. Cel de bază este de 0,02 mg/l, pentru care primeşti de obicei doar amendă. La 0,05 mg/l, eşti condamnat la închisoare cu suspendare şi ţi se suspendă şi permisul. La 0,1 mg/l, pedeapsa cu închisoarea este de până la 1 an. Amenzile variază dacă ai alcool în sânge sub limita de 0,05 mg/l; peste, ele reprezintă echivalentul a 1,5 salarii lunare, suma minimă fiind de 10.000 coroane norvegiene.

China – Cu un nivel al alcoolului în sânge cuprins între 0,02 – 0,08 mg/l, ţi se poate suspenda permisul pentru 3 luni şi poţi primi o amendă de până la 500 yuani. Peste acest nivel, poţi petrece 15 zile în închisoare, ţi se suspendă permisul pentru 6 luni şi primeşti o amendă de până la 2000 yuani. Toţi cei prinşi la volan în stare de ebrietate avansată trebuie să petreacă 6 luni în închisoare.

A existat şi un caz de condamnare la moarte cu executare a unui şofer pentru uciderea din imprudenţă a unui pieton în timp ce era în stare de ebrietate la volan, însă ulterior s-a renunţat la această pedeapsă.

FOTO: english.cri.cn

FOTO: english.cri.cn

Hong Kong – Dacă ai peste 0,05 mg/l alcool în sânge, primeşti amendă, condamnare la închisoare până la 3 ani, plus puncte de penalizare şi obligaţia de a participa la ore de instruire auto.

Canada – Poţi fi condamnat, dacă conduci maşina, te afli în maşină sau dormi în ea, având un nivel de alcool în sânge peste limita legală de 0,05 – 0,08 mg/l, în funcţie de vârstă şi experienţă. Aceeaşi pedeapsa se aplică şi dacă refuzi etilotestul sau recoltarea de probe de sânge.

Ţi se poate anula permisul şi ajungi în faţa tribunalului, iar pedepsele se aplică în funcţie de numărul abaterilor:

– la o abatere: 1.000 dolari amendă şi permisul suspendat 1 an;

– a două abatere: 30 zile în închisoare şi permisul suspendat 2 ani;

– a treia abatere: 120 zile în închisoare şi permisul suspendat 3 ani.

Dacă ai o condamnare primită în altă ţară în ultimii 5 ani, ţi se va refuză intrarea în Canada.

Mexic – Dacă ai o condamnare pentru alcool în ultimii 10 ani ţi se va refuză intrarea în ţară şi poţi fi băgat şi în închisoare.

Chile – Până la 0,08 mg/l primeşti amendă de 410 dolari şi permisul suspendat pentru 3 ani. Peste 0,08 mg/l, poţi petrece până la 10 luni în închisoare, amendă este dublă şi dacă eşti la prima abatere permisul ţi se suspendă 2 ani, la a doua – 5ani, iar la a treia – pe viaţă.

Peru – În această ţară, oricare ar fi nivelul de alcool în sânge, primeşti cel puţin un avertisment din partea poliţiei. Peste 0,05 mg/l ţi se suspendă permisul pentru 6 luni şi primeşti amendă. Dacă provoci accidente fără urmări grave, poţi ajunge la închisoare, în timp ce pentru accidente cu urmări grave sau victime, poţi sta până la 5 ani în închisoare şi ţi se poate suspenda permisul pe viaţă.

Australia – Cel mai strict stat este Victoria, dar şi în celelalte se aplică pedepse, de la amenzi până la închisoare şi suspendarea permisului auto.

FOTO: ohiolegaldefense.com

FOTO: ohiolegaldefense.com

Nouă Zeelandă – Pentru cei sub 20 de ani, prinşi cu o mică cantitate de alcool în sânge, pedeapsa este de până la 3 luni închisoare, amendă de 2.250 dolari neo-zeelandezi, iar permisul este suspendat pentru minimum 3 luni. Dacă ai peste 20 de ani, limita este de 0,08 mg/l, iar pentru abateri repetate poţi primi o pedeapsa maximă de până la 2 ani de închisoare, amendă de 6.000 dolari neo-zeelandezi şi suspendarea permisului auto pentru 1 an.

Sursa: TukTuk


Distribuie:
 • 25
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...