Atenție, șoferi! Gropile v-au stricat mașina? Nu ezitați să dați statul în judecată!

Odată cu încălzirea timpului şi topirea zăpezii, la suprafață au ieșit sute de gropi pe drumurile din țară. În această perioadă, tot mai mulți șoferi se pomenesc cu mașinile stricate din cauza craterelor apărute.

Ce e de făcut pentru a primi despăgubiri din partea statului, ca urmare a calităţii proaste a drumurilor, care sunt făcute inclusiv pe bani din impozite?

FOTO: unimedia.info

În cadrul unei emisiuni radiofonice, avocatul Iurie Mărgineanu a explicat cum își pot recupera șoferii paguba cauzată de gropile din asfalt.

Un conducător auto care și-a avariat mașina într-o groapă, trebuie să cheme imediat poliția, care fixează într-un proces verbal circumstanțele producerii accidentului.

Ulterior, trebuie să supună automobilul unei revizii tehnice și eventual să identifice autoritatea responsabilă de întreținerea drumului și pe care o va ataca în instanța de judecată.

“Este necesar de a documenta această situație la fața locului cu ajutorul poliției, a martorilor sau să faceți poze cu telefonul personal pentru a prezenta instanței de judecată și a convinge că ați deteriorat mașina din cauza gropilor de pe drum. Instanța de judecată trebuie convinsă că anume din cauza calității drumurilor mașina a avut de suferit și trebuie să cereți socoteala celor care sunt responsabili de acest segment de activitate”, a explicat avocatul Iurie Mărgineanu.

Potrivit spuselor avocatului, în instanțele de judecată există multe dosare cu asemenea cazuri și, de regulă, șoferii au câștig de cauză. Ascultă mai multe:

Vezi şi: (video) Şi-a băgat telefonul într-o groapă de pe strada Ismail pentru a o filma. Sub asfalt nu era nimic!

Vezi şi: Fondul despre care nu ştiu toţi! Cum poţi solicita bani, fiind victimă a unui accident

O părere similară o are şi şeful Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, Denis Staruş, care a formulat o listă de instrucţiuni, pe etape, despre cum şoferii pot cere compensații, având tot dreptul să o facă.

  1. Este necesar de stabilit faptul accidentului. Poliția se poate ocupa de acest lucru, prin solicitarea unui echipaj care va documenta avaria produsă, unde se află groapa, cât de mare este, cât de mult s-a deteriorat automobilul şi alte informaţii. Oamenii legii sunt datorit să facă asta.
  2. Se face o evaluare a pagubelor sau se merge la service autorizat, se repară automobilul şi neapărat se cere un cec în care va fi indicată suma plătită pentru servicii.
  3. Se înaintează o pretenție cu cererea rambursării cheltuielilor şi important este de ştiut unde. În cazul în care groapa se află pe teritoriul municipiului Chişinău, păgubașul trebuie să se adreseze la Direcţia Transport a Primăriei capitalei. Dacă se întâmplă accidentul în afara municipiului Chişinău, atunci se adresează la Ministerul Economiei și Infrastructurii sau a unei întreprinderi subordonate după caz.
FOTO: unimedia.info

Care sunt șansele succesului?

Potrivit lui Denis Staruş, există șanse pentru că astfel de cazuri s-au soldat cu succes.

“Am avut cazuri în care s-au achitat despăgubiri. Era vorba despre sume cuprinse între 6-7 mii de lei”.

Răspunzând la întrebarea de ce șoferii noștri atât de rar cer despăgubiri, șeful Agenţiei pentru Protecția Consumatorilor a spus că de multe ori prejudiciul în astfel de cazuri este mic și, prin urmare, nu merită de alergat prin instanțe cu pierderea atât a timpului, cât şi a banilor.

“Să presupunem că a fost îndoită o jantă după un contact cu o groapă. Reparaţia ar costa vreo 200 de lei. În acest sens, desigur, nimeni nu va dori să piardă timp prin instanţe, dar încă să mai cheltuie bani pe deasupra. Însă, atunci când prejudiciul este mare, merită de apelat și de solicitat despăgubiri.

Dacă într-un caz particular în care un proprietar de maşină şi-a stricat-o dând într-o groapă se pot primi compensaţii, atunci de dat statul în judecată pentru defecţiunile care se întâmplă zilnic încă nimeni nu a încercat. La fel, nimeni nu a încercat să de-a statul în judecată pentru că, din bugetul de stat, adică din buzunarul nostru, mereu se i-au bani pentru reparația drumurilor, însă acestea devin din ce în ce mai proaste, dar şi pentru faptul că taxele pentru fondul rutier cresc paralel cu cheltuielile pentru întreţinerea automobilelor”, a conchis Denis Staruş.

Vezi şi: (video) Priveşte în slow motion ce se întâmplă cu suspensia unei maşini când loveşte cu roata o groapă

Vezi şi: Suma de bani pe care o va primi proprietarul unui Ferrari care a dat într-o groapă

Vezi şi: (video) Revoltător. Un bărbat din Chişinău, amendat pentru că a ocolit o groapă

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/