in ,

Audi începe vânzarea a două modele ce pot fi alimentate cu gaz şi care pot fi comandate şi în Moldova

Audi a finisat toate testele necesare şi anunţă că scoate la vânzare variantele modelelor A4 Avant şi A5 Sportback care pot rula şi pe bază de CNG (gaz natural comprimat). În Germania, preţurile pentru aceste automobile pornesc de la 40.300 de euro şi 40.800 de euro respectiv.

Audi menţionează că aceste automobile sunt “prietene” cu mediul înconjurător şi pot avea o autonomie maximă de 950 de kilometri, dintre care circa 500 pot fi parcurşi cu gaz. Ambele dispun de un propulsor TFSI de 2.0 litri volum, care produce 170 de CP şi 270 Nm de cuplu.

Dacă se va opta pentru o transmisie manuală cu şase trepte, un A5 Sportback g-tron va putea accelera de la 0-100 de km/h în 8.5 secunde (acelaşi timp şi pentru A4 Avant g-tron). Viteza maximă va fi de 226 şi 223 de km/h respectiv.

Un motiv pentru care Audi recomandă aceste maşini clienţilor săi este că sunt foarte econome. În regim mixt, un A4 Avant g-tron cu transmisie S tronic foloseşte doar 3.8 kg de gaz la 100 de kilometri parcurşi, iar emisiile de CO2 sunt de 102 g/km. Pentru comparaţie, în regim de rulare cu benzină, consumul este de 5.5 litri, iar emisiile 126 g/km. Aceeaşi indicatori practic îi prezintă şi un A5 Sportback g-tron cu S tronic.

Un alt motiv pe care Audi îl menţionează este că aceste maşini vor reduce din cheltuielile pentru carburanţi. Calculele făcute în Germania arată că în mediu la 100 de km parcurşi cu CNG proprietarul unor astfel de automobile va cheltui doar patru euro. Mai mult, şi taxele de mediu vor fi mai mici pentru că acestea poluează mai puţin.

Volumul rezervoarelor pentru benzină este egal cu 25 de litri şi acesta a fost montat printre alte patru în care se pot păstra până la 19 kg de CNG sub o presiune de 200 de bari. Acestea din urmă sunt făcute din materiale foarte dure care combină fibra de carbon cu cea de sticlă. Toate acestea sunt montate sub podeaua portbagajelor a căror volum a scăzut doar puţin în acest sens: 390 şi 415 litri respectiv.

Ambele modele vor începe să ruleze pe benzină când în rezervoarele de gaz vor râmâne doar 0.6 kg de gaz. Benzina va fi necesară la pornirea şi încălzirea motorului.

Încă un avantaj, doar pentru clienţii Audi din Germania, este că aceste automobile pot folosi gazul produs de însuşi Audi (Audi e-gas). Acesta va fi oferit gratuit timp de trei ani pentru cei care vor cumpăra unul din cele trei modele, inclusiv şi A3 Sportback g-tron, până la 31 mai 2018.

Audi e-gas este produs la o uzină specială care produce de fapt un metan “artificial” printr-o metodă interesantă. Există nişte generatoare eoliene care produc energie electrică, folosită pentru electroliza apei şi pentru a scoate hidrogenul din ea. Acesta din urmă la rândul său ajunge într-un reactor, acolo unde există catalizatori pe bază de nichel, ruthenium și rodiu, care intră în reacţie cu dioxidul de carbon din aer. Rezultatul – apă şi metan sintetic.

Noile Audi A4 Avant g-tron şi A5 Sportback g-tron pot fi comandate şi în Republica Moldova. Preţurile sunt deocamdată necunoscute.

Iti place articolul?