Carlos Ghosn se scufundă tot mai tare: Fostului şef Nissan i-au fost aduse două acuzaţii noi

Carlos Ghosn, puternicul șef al Renault, a fost pus în fața unor noi acuzații în Japonia și viitorul său pare tot mai complicat. Avocații săi au cerut eliberarea pe cauțiune, motivând condițiile grele de detenție, iar soția sa spune că a făcut febră mare și nu știe dacă a primit suficientă îngrijire medicală, scrie hotnews.ro.

FOTO: newsskill.com

Lui Ghosn procurorii i-au adus două noi acuzații: abuz de încredere pentru că și-ar fi transferat temporar către Nissan în 2008 pierderile investiționale personale, dar și că a declarat venituri mai mici decât cele reale pentru perioada 2015-2018. Suma incriminată pentru prima acuzație este de 15 milioane euro.

Avocații lui Ghosn spun că vor solicita eliberarea pe cauțiune, însă rar în Japonia pot fi eliberați pe cauțiune înainte de proces cei care nu-și recunosc acuzațiile. Foarte posibil Ghosn va fi ținut în arest până la procesul care ar putea începe chiar și peste șase luni.

Carole, soția lui Ghosn, a spus într-o luare publică de poziție că soțul ei a făcut febră mare în închisoare, 39 de grade, dar că autoritățile nu au vrut să dea niciun fel de informație despre cum a fost tratat. Avocații lui Ghosn au spus vineri că acesta și-a mai revenit.

Soția lui a spus că este îngrijorată de starea lui Ghosn și că se teme de faptul că acesta își va reveni greu din cauza “condițiilor grele de detenție și a tratamentului nedrept”.

Scandalul Ghosn a adus în prim plan duritatea sistemului judiciar japonez și faptul că este mult mai radical în modul în care tratează prezumția de vinovăție, în comparație cu cel american.

Vezi şi: Carlos Ghosn, la prima sa apariţie publică după arest: „Sunt nevinovat şi iubesc Nissan”

FILE PHOTO: Carlos Ghosn, Chairman and CEO of the Renault-Nissan Alliance, reacts during a news conference in Paris, France, September 15, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Între timp, Consiliul de Administraţie al Renault a anunţat joi că nu s-a găsit niciun semn de fraudă, în urma auditului în care a fost verificată compensaţia acordată directorului general al companiei, Carlos Ghosn, acuzat de nereguli financiare la Tokio, notează Agerpres.

“A fost analizată compensaţia actualilor membri ai Comitetului executiv al grupului Renault pentru anii financiari 2017 şi 2018 şi s-a ajuns la concluzia că ambele sunt în concordanţă cu legislaţia aplicabilă şi nu s-a găsit niciun semn de fraudă”, se arată într-un comunicat al Renault.

Directorii producătorului auto francez nu au dat niciun indiciu în comunicatul lor privind orice deliberări referitoare la viitorul lui Ghosn la Renault.

La fel, joi, publicaţia franceză Liberation anunţa că Ghosn nu a mai plătit impozit pe venit în Franţa din 2012, când şi-a mutat rezidenţa fiscală în Olanda. Reprezentanţii Renault şi ai Ministerului francez al Economiei au refuzat să comenteze informaţia.

“Liderul unei companii franceze trebuie să-şi plătească impozitele în Franţa”, a declarat, luna trecută, preşedintele Emmanuel Macron.

Şi Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, şi-a arătat până acum sprijinul faţă de Ghosn, apreciind că acesta trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. În schimb, ministrul Transporturilor, Elisabeth Borne, a declarat săptămâna aceasta: “Evident, dacă situaţia va continua, va trebui să suportăm consecinţele”.

Separat, Consiliul de Administraţie al Renault al Nissan şi-a exprimat joi angajamentul faţă de alianţa cu Renault şi Mitsubishi, după ce directorii producătorului auto nipon s-au întâlnit pentru a discuta situaţia lui Ghosn şi modurile de a îmbunătăţi guvernanţa.

FOTO: wsj.com

Amintim că magnatul Carlos Ghosn a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 milioane euro sau 44 miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

Arestarea lui Ghosn a şocat industria auto mondială, în condiţiile în care acesta este recunoscut drept cel care a salvat Nissan de la faliment şi a transformat alianţa Renault-Nissan în cel mai mare producător auto mondial.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10.6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Vezi ultima serie de informaţii despre situaţia lui Ghosn: (update) Carlos Ghosn a stat închis de Revelion. Anul nou şi l-a început cu încă 10 zile după gratii

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/