Cât mai trebuie să circulăm cu ele sau când putem schimba anvelopele de iarnă?

Teoretic, şoferii din Moldova îşi pot schimba anvelopele de iarnă pe cele de vară chiar şi din ziua de astăzi. Dacă până în 2014 în Regulamentul Circulaţiei Rutiere era scris că acestea se poartă strict în perioada 1 decembrie – 1 martie, de atunci situaţia şi condiţiile s-au schimbat.

Trebuie să cunoaşteţi că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile.

Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze sau să aibă deja echipate autovehiculele corespunzător condiţiilor meteo şi stării carosabilului.

La momentul de faţă prognoza meteo nu indică despre careva precipitaţii sub formă de ninsoare şi/sau lapoviţă pentru următoarele zile/săptămâni, însă cine ştie ce capricii poate avea vremea.

De exemplu, dacă în următoarele zile va ninge slab şi dvs aţi schimbat deja anvelopele de iarnă pe cele de vară, aţi putea fi sancţionaţi în baza art. 228 aliniat 2 cu 150-300 de lei amendă dacă poliţia va depista modificările pe care le-aţi făcut la maşină!

Pentru persoanele juridice, în baza aliniatului 4 al aceluiaşi articol, amenda pentru circulaţia cu anvelopele de vară în condiţii meteo nefavorabile este de 3.000-4.500 de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a deține anumite funcții pe un termen de la 3 luni la un an, cu amendă de la 90 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an!

Aceste amenzi sunt valabile şi în cazul în care sunt depistaţi şoferi care folosesc anvelope de iarnă pe timp de vară!

Totodată, trebuie să ştiţi că potrivit unor studii, anvelopele de iarnă pierd din aderenţă dacă temperaturile de afară depăşesc 7 grade Celsius. Respectiv, anvelopele de vară nu sunt pe deplin eficiente când temperaturile exterioare sunt de sub 7 grade Celsius.

Verificând prognoza meteo pentru următoarele şapte zile în Moldova, aflăm că temperaturile maxime vor varia ziua între +3..+17 grade, în timp ce noaptea vor varia între -5..+5 în diferite zile şi zone ale ţării.

Se mai pot observa că sunt posibile să cadă precipitații slabe în ziua de vineri la nord şi în zilele de luni în nord-centru. Iar începând de sâmbătă temperaturile vor scădea atât ziua, cât şi noaptea!

În concluzie, rămâne la discreţia dvs. când vă veţi schimba anvelopele, acum sau mai târziu. Important e să cunoaşteţi că, în cazul în care vremea se va schimba brusc şi pe drumuri va apărea zăpadă sau polei, veţi risca amendă.

Vezi şi:

https://autoblog.md/stiai-asta-in-romania-poti-fi-amendat-chiar-daca-ai-pe-masina-anvelope-de-iarna-si-circuli-cu-ele-in-sezonul-rece/
https://autoblog.md/foto-mai-multi-soferi-din-moldova-circula-cu-anvelope-de-iarna-vara-avem-dovada-si-va-spunem-de-ce-este-periculos/
https://autoblog.md/sfaturi-utile-cand-este-momentul-oportun-sa-treci-la-anvelopele-de-vara/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/