În cât timp iese alcoolul din organism şi ce pedepse se dau în Moldova dacă eşti prins beat la volan

Distribuie:
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Alcoolemia este denumirea cantităţii de alcool aflată temporar în fluxul sanguin al unei persoane. Ea mai este denumită şi „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică”, sau „grad de intoxicație alcoolică” şi se poate determina în urma a trei examinări.

Putem avea alcoolemie din aerul expirat, din probe de sânge sau (opţional) din probe de urină. Unul dintre cei mai importanţi factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea, scrie click.ro

FOTO: libertatea.ro

FOTO: libertatea.ro

În cât timp iese alcoolul din organism la bărbaţi

Pentru a putea estima în cât timp iese alcoolul din organism trebuie să stabilim o greutate medie a bărbatului. Aceasta va fi de 80 de kilograme şi vă vom  oferi unele exemple de situaţii:

 • Dacă un bărbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi eliminat din organism complet de trei ori mai greu decât atunci când o bere se bea în aproximativ o oră. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la 2 ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute.
 • În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de oră, se vor elimina complet din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute, în timp ce dacă aceeaşi cantitate este consumată într-o oră, este nevoie de puţin peste o oră ca alcoolul să se elimine complet din organism.
 • La băuturile spirtoase băute într-o jumătate de oră, 50 de ml de alcool cu concentraţie de 40% se elimină în aproximativ 1 oră jumătate.
FOTO: haikudeck.com

FOTO: haikudeck.com

În cât timp iese alcoolul din organism la femei

În cazul femeilor, o să stabilim greutatea medie a acestora la 60 de kilograme:

 • Dacă o femeie consumă o bere într-o oră, are nevoie de aproximativ două ore şi 20 de minute ca alcoolemia ei să revină la 0. dacă berea se consumă mai rapid, în doar 30 de minute, timpul necesar este ceva mai mare de 7 ore.
  În cazul vinului, 250 de ml sunt eliminaţi complet în aproximativ 3 ore şi 20 de minute dacă el este consumat în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid, răspunsul la întrebarea în cât timp iese alcoolul din organism este aproximativ 6 ore.
 • 50 de ml de băutură spirtoasă cu o concentraţie de 40% alcool, eliminarea acestuia se face în aproximativ 2 ore, urmând ca în cazul în care cantitatea e dublată la 100 de ml, timpul necesar eliminării să crească şi el la 4 ore şi jumătate.
FOTO: bzi.ro

FOTO: bzi.ro

În cât timp iese alcoolul din organism la general

Organismul uman este capabil să dizolve în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină.

Un truc poate fi acela să consumaţi foarte multă apă, dar nu ajută mereu.

Amenzi şi pedepse care se dau în Republica Moldova şoferilor care sunt prinşi băuţi la volan

Conform Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, aprobat printr-o hotărâre de Guvern, se stabilesc pentru conducătorii de vehicule următoarele concentraţii maxime admisibile de alcool:

 • în sânge – 0,5 g/l;
 • în aerul expirat – 0,3 mg/l.
FOTO: protv.md

FOTO: protv.md

Se atestă ca stare de ebrietate alcoolică:

 • cu grad minim – în caz de stabilire a concentraţiei de alcool de la 0,3 g/l pînă la 0,5 g/l în sânge şi de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l în aerul expirat;
 • cu grad avansat – în caz de depăşire a concentraţiei de alcool de 0,5 g/l şi mai mult în sânge şi de 0,3 mg/l şi mai mult în aerul expirat.

Conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova şi a articolul 233, aliniatele 1 şi 2 se prevăd următoarele sancţiuni:

 • Conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale (17.500-25.000 de lei) cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.
 • Predarea cu bună ştiinţă a conducerii vehiculului către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de Guvern sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale (17.500-25.000 de lei) sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 1 la 3 ani.
FOTO: varota.com.ua

FOTO: varota.com.ua

Acum, dacă fapta constituie o infracţiune, conform Codului Penal al Republicii Moldova, pedepsele sunt mai dure:

 • Articolul 264. Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport
  (1) Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 de unităţi convenţionale (32.500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.
  (2) Aceeaşi acţiune săvârșită în stare de ebrietate se pedepseşte cu amendă în mărime de la 950 la 1.350 de unităţi convenţionale (47.500-67.500 de lei), sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.
  (3) Acţiunea prevăzută la alin.(1), care a provocat:
  a)  vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;
  b) decesul unei persoane,
  se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 4 ani.
  (4) Acţiunea prevăzută la alin.(3), săvârșită în stare de ebrietate, se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 4 la 5 ani.
  (5) Acţiunea prevăzută la alin.(1), care a cauzat decesul a două sau mai multor persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 5 ani.
  (6) Acţiunea prevăzută la alin.(5), săvârșită în stare de ebrietate, se pedepsește cu închisoare de la 7 la 12 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 5 ani.
 • Articolul 2641. Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe
  (1) Conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 750 la 850 unităţi convenţionale (37.500-42.500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.
  (2) Predarea cu bună ştiinţă a conducerii mijlocului de transport către o persoană care se află în stare de ebrietate, dacă această acţiune a provocat urmările indicate la art.264, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 800 la 900 unităţi convenţionale (40.000-45.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.
  (3) Refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical se pedepseşte cu amendă în mărime de la 900 la 1.000 unităţi convenţionale (45.000-50.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.
  (4) Acţiunile prevăzute la alin.(1)–(3), săvârșite de către o persoană care nu deţine permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce mijloace de transport,
  se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1.050 la 1.150 unităţi convenţionale (52.500-57.500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Vezi şi: Valoarea unităţii convenţionale a fost majorată! Iată cât vei plăti pentru cele mai frecvente încălcări la volan


Distribuie:
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Articole relaționate