Câteva companii sunt împotriva introducerii maşinilor mărcii AURUS în Europa. Motivul se ascunde în denumire

(update) Compania Lamborghini şi-a retras oficial cererea de contestație!


Viitorul internațional al brandului primei companii autohtone ruseşti producătoare de maşini de lux este sub semnul întrebării. Potrivit publicaţiei Izvestia, cererea de brevetare a mărcii ruseşti a fost contestată de companiile Toyota, Lamborghini și Michelin la biroul european de proprietate intelectuală.

Reprezentanții firmelor străine afirmă că numele AURUS este într-un anumit grad similar cu denumirile folosite de acestea în producţia lor. Într-un astfel de context există riscul ca maşinile AURUS să poarte într-un final o altă denumire dacă se va dori să ajungă pe piaţa europeană, declară experții.

FOTO: Global Look Press/Rene Fluger/CTK

Debutul european al brandului rusesc a avut loc la Salonul Auto Internaţional de la Geneva, acolo unde am fost şi noi şi unde am avut primul nostru contact cu noul AURUS Senat. Această lansare poate fi acum umbrită de perspectiva de rebranding a mărcii cu scopul de a intra pe această piață.

Împotriva înregistrării mărcii în Europa au fost mai mulţi producători: Toyota, care are un hatchback compact numit Auris, Lamborghini cu al său SUV de lux Urus, precum gigantul din industria anvelopelor Michelin cu sub brandul său Taurus. Pretențiile acestor jucători de pe piaţă au fost trimise oficiului UE pentru proprietate intelectuală (EUIPO).

Avocatul Christian Thomas, reprezentând interesele Toyota, în discursul său la EUIPO de acum câteva zile, a subliniat că numele modelului japonez de maşină și a mărcii auto ruseşti sunt atât de similare încât pot crea confuzie într-o oarecare măsură.

“Aceste două denumiri sunt vizual foarte asemănătoare, în măsura în care coincid: AUR*S. Denumirea comercială care se doreşte a fi înregistrată diferă doar printr-o singură literă, penultima. În general, consumatorii tind să se concentreze asupra părții inițiale a denumirii din cauza sistemului de citire de la stânga la dreapta. Diferența de o literă duce la faptul că, şi aşa se ignoră diferența nesemnificativă a două caractere. La prima vedere consumatorul nu recunoaște această diferență și va accepta caracterul contestat drept un caracter al rivalului. Astfel, există asemănări între cele două caractere”, a argumentat avocatul.

Contestațiile companiilor Lamborghini și Michelin, trimise mai devreme decât cea a Toyota, dar cu accent pe particularitățile mărcilor lor, au exact același principiu la bază. În ciuda faptului că este vorba despre denumiri de branduri și modele individuale, pentru brevetare este de o aceeași importanță.

Vezi şi: (video) Cum a fost făcut AURUS Senat. Imagini din procesul de producţie a maşinii

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerul rus al Industriei şi Comerţului, care a inițiat apariția de automobile executive AURUS și supraveghează proiectul prin Institutul NAMI care îi este subordonat, nu văd probleme din cauza litigiilor în privinţa brevetării.

“În prezent, NAMI înregistrează marca AURUS în Europa și Orientul Mijlociu. În ianuarie 2019, marca a fost înregistrată de Oficiul de brevete din Benelux, care unește trei țări ca: Belgia, Olanda și Luxemburg, şi, de asemenea, în martie 2019 a fost înregistrată în Letonia și Lituania. Procedura de înregistrare este standard și se efectuează în conformitate cu normele și reglementările stabilite de birourile naționale de brevete. Aceste proceduri de înregistrare prevăd posibilitatea de a contesta înregistrarea mărcilor ca mărci comerciale. Aceasta este o practică la nivel mondial în domeniul proprietății intelectuale.

Înregistrarea în departamentele naționale de brevete din țările Benelux, Lituania și Letonia permite utilizarea mărcii comerciale numai pe teritoriul lor.

Cu toate acestea, dacă Toyota, Lamborghini și Michelin s-au apucat aprig să contesteze brevetul nostru de la EUPIO, care ne dă dreptul să folosim marca în întreaga Uniune Europeană, este clar că următorul pas va fi cel de a lupta pentru înregistrarea AURUS și în aceste țări, în parte”, a explicat avocatul specializat pe litigii cu brevete, Elena Polenova.

Însăşi compania AURUS a refuzat să comenteze situaţia creată. O sursă apropiată de Institutul NAMI a declarat că din această cauză vânzările europene au fost “îngheţate”.

“Această poveste nu este un lucru deloc pozitiv. Doar dacă va fi posibil de încheiat un acord (cu companiile auto în particular) în anumite condiții în care mărcile comerciale nu se vor intersecta pe piețe. Poate că va exista o anumită distingere, de exemplu, AURUS se va vinde în Elveția, însă nu și în Spania. Deși cea mai evidentă opțiune este rebranding-ul pentru această piață”, a declarat sursa.

Vezi şi: AURUS a început procesarea comenzilor pentru noul Senat. Câţi bani trebuie plătiţi în avans

FOTO: carscoops.com

Experții în drepturile de brevetare din Federaţia Rusă cred că rezultatul acestei situaţii va depinde de calificările juriştilor implicaţi în procedură și de credibilitatea argumentelor lor.

“S-ar putea să fie o situație diferită pe baza caracterelor care stârnesc confuzie. Indiferent de câte criterii nu ar fi, totul depinde de subiectivitatea evaluării. Însă, ceea ce joacă împotriva companiei AURUS este în această situaţie lipsa completă de reputație ca brand auto. Nu e o companie care are 20 sau 50 de ani vechime. Cei de la AURUS încă nu şi-au dobândit caracteristica lor distinctivă și încă nu sunt asociaţi cu o companie concretă care produce anumite mașini de lux. Un alt lucru care este împotriva companiei ruseşti este prezența unor caractere cu adevărat similare: să spunem că denumirile AURUS şi Auris nu sunt asemănătoare ar fi cel mai probabil un lucru greşit”, a spus Dmitrii Markanov, șeful departamentului mărci comerciale și de soluționare a litigiilor a companiei Patentus.

Dacă experții EUIPO vor decide în cele din urmă că denumirea noii mărci care se doreşte a fi înregistrată este similară cu una existentă pe criterii de fonetică și undeva chiar pe motive semantice, șansele de câştig în acest caz pentru AURUS sunt slabe, a adăugat Elena Polenova.

“Să presupunem că, cu modelul compact al Toyota scumpul model AURUS nu se intersectează în vânzări pentru că este un alt segment de preț, dar cu Lamborghini Urus modelele AURUS, aparținând clasei de mașini de lux, teoretic se pot întâlni sub acoperișul unui salon auto. Deci, în mintea unui potențial cumpărător poate fi un amestec de două branduri diferite, iar acest lucru îl poate induce în eroare pe client”.

Cu toate acestea, experții consideră de comun că posibilitatea de a înregistra marca AURUS în Uniunea Europeană este încă posibilă. Argumentul principal al avocaților ruși va fi că brandurile Auris, Urus și Taurus, fiind similare înainte de apariția mărcii rusești, coexistau în mod normal pe piața europeană. Atunci când se analizează un litigiu, orice lucru este luat în considerare, până şi prezența unei campanii masive de publicitate.

Însă, chiar dacă totuşi AURUS nu va ajunge oficial pe piața UE cu această denumire în viitorul apropiat, nu se vor înregistra pierderi din cauza acestei situaţii, afirmă expertul independent și consultantul în domeniul industriei automobilelor, Serghei Burgazliev. Potrivit acestuia, vânzările mărcii rusești pe piețele externe, în următorii doi-trei ani, se vor limita doar la câteva zeci de maşini. Printre principalele obstacole în calea cererii vor fi: lipsa istoriei mărcii, marketing-ul inteligibil, apariţia cu dificultăţi a service-urilor oficiale, dealerilor și a unui nomenclator specific pentru piesele de schimb.

Vezi şi: (video) Putin i-a arătat unui prinţ arab limuzina sa, inclusiv interiorul: „E mai mult decât un Mercedes”

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/