Compania VW s-a pomenit în mijlocul unui nou scandal! Ce a făcut timp de câţiva ani în secret

Distribuie:
 • 3
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Volkswagen a vândut în secret automobilele pre-producție! Conform estimărilor preliminare, de mai mulți ani, compania a vândut mii de mașini cu „statut neidentificat de construcţie”.

În mod normal, autovehiculele construite de un producător pentru toate testele, înainte de prezentarea produsului final, mai sunt lăsate pentru alte careva teste interne sau sunt dezmembrate. VW, cu toate acestea, a vândut mii de astfel de mașini, un lucru de neimaginat, dar despre care directorul general al constructorului german cunoştea încă din 2016!

FOTO: thedrive.com

Motivul care a servit pentru noile acuzații împotriva Volkswagen a fost o investigație a ziarului german Der Spiegel. Jurnaliștii au aflat că între anii 2006-2018, producătorul auto, cel mai mare din lume în 2017, a vândut vehicule care nu aveau aprobarea autorităților de transport auto pentru a rula pe drumurile publice. VW a vândut în jur de 6.700 de autoturisme de teste în Europa și SUA, a declarat un purtător de cuvânt al companiei VW, confirmând rapoartele mass-media germane. Aproximativ 4.000 au fost vândute în Germania, iar restul în restul în Europa sau America de Nord.

Aceste vehicule, făcute special pentru teste şi pentru prezentări înainte de lansarea producției de serie la scară largă, ar fi trebuit oficial să fie dezmembrate, însă VW le-a vândut ca mașini noi sau second-hand. Aici şi problema: autoritățile de transport auto nu au aprobat niciodată aceste modele de testare, ci doar cele produse în serie.

Numărul vehiculelor afectate este mic în comparație cu cele 11 milioane de automobile cu motoare diesel pe care VW le-a vândut cu soft manipulat între 2007 și 2015, însă această „afacere” descoperită este o nouă veste proastă pentru producătorul de automobile, care în prezent încearcă să depăşească toate urmările scandalului Dieselgate. Prin noua situaţie în care s-a pomenit, încă o dată se dă impresia că VW nu se deranjează prea mult dacă încalcă legile și că nu-i pasă prea mult de clienții săi.

FOTO: autoforum.cz

Problema este, de asemenea, dureroasă pentru Herbert Diess, CEO-ul actual al grupului Volkswagen. Diess a fost informat despre situaţie încă din iulie 2016, când era încă șeful mărcii VW. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai mult de doi ani înainte ca producătorul de automobile să-și informeze clienții și autoritatea germană de transport auto că autovehiculele au fost vândute fără acordarea unor licențe corespunzătoare.

„Faptul că acestea sunt modele construite între 2006 și 2018 arată că Volkswagen nu a învăţat lecţia, nici măcar la trei ani după ce scandalul diesel a devenit cunoscut. Este un nou eşec din partea conducerii”, a declarat Klaus Müller, șeful grupului pentru drepturile consumatorilor VZBV.

VW nu avea informaţii despre accidente cu implicarea acestor maşini vândute, însă le-a rechemat totuşi în service pentru că nu era sigur care erau diferenţele dintre ele şi cele aprobate, a spus un purtător de cuvânt al VW. Unele modele aveau nevoie doar de o actualizare de software sau de un nou sistem de navigație pentru a le face compatibile, dar altele erau atât de diferite de mașinile de producție, încât singura lor destinație era groapa de gunoi. VW a explicat că şi problemele potențiale de siguranță au fost motivul retragerii.

Purtătorul de cuvânt al VW a adăugat, de asemenea, că autoturismele ar fi putut fi vândute în mod legal dacă producătorul auto ar fi documentat corect modul în care modelele de testare au deviat de la specificațiile mașinilor de producție. Dar acest lucru nu s-a întâmplat la momentul respectiv, așa că nimeni nu știa ce s-a întâmplat şi cu ce mașină de teste. Procedurile VW s-au schimbat de atunci și acum aceste diferențe sunt notate.

Vezi şi: Un nou scandal cu implicarea VW! A făcut experimente pe animale cu gaze de eşapament

FOTO: carsguide.com.au

Alte companii auto europene, precum Opel, Volvo și Daimler, au declarat că nu vând vehicule de teste, drept o reacţie la cele aflate. „Este o greşeală enormă”, a spus un reprezentant al industriei.

Problema a fost considerată o infracțiune gravă şi de către autoritățile locale, iar Ministerul german al transporturilor decide dacă va amenda VW cu câteva mii de euro per vehicul vândut sau nu. Experții juridici au declarat că VW se poate confrunta, de asemenea, cu procese, deoarece consumatorii au cumpărat mașini care nu au îndeplinit criteriile pe care producătorul de automobile le-a promis.

Dealerii VW sunt de asemenea furioși. „Din nou, trebuie să oferim clientului compensaţii pentru daunele care şi-au avut originea în Wolfsburg”, a spus un vânzător de mașini din sudul Germaniei.

Documentele interne ale VW arată de fapt că pe piață au fost „împinse” aproape 17.000 de vehicule de teste marca VW, a raportat Spiegel, însă VW a confirmat doar recall-ul a 6.700 de autoturisme. Numai maşini de teste VW sunt implicate în acest caz, nu şi de la celelalte mărci ale concernului, cum ar fi Audi, Porsche sau Skoda.

Procurorii germani au luat act de investigaţia presei germane.

Vezi şi: VW AG a acceptat să plătească un miliard de euro – una dintre cele mai mari amenzi impuse de autorităţile Germaniei


Distribuie:
 • 3
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...