Companiile de taxi din toată lumea au motive de îngrijorare: Google lansează un serviciu real de carpooling

Distribuie:
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Liderul mondial în dezvoltarea automobilelor cu autopilot, compania Google, este practic gata să introducă pe piaţă maşini care vor schimba definitiv lumea. Obiceiurile noastre, stilul de viață, infrastructura orașelor – toate acestea se vor schimba când automobilele robotizate îi vor înlocui pe oamenii-şoferi.

66709397ed76499a90b718d86c473548

Înainte ca aceste lucruri să se întâmple este necesar ca să se facă câțiva pași importanți. În primul rând, vehiculele fără pilot vor apărea pe rute cu puncte fixe de îmbarcare și debarcare, astfel cum a fost făcut recent în Singapore.

Apoi, numărul acestor puncte de îmbarcare-debarcare va creşte treptat. Astfel va fi creată o companie globală de taxi care va pune la dispoziţie vehicule robotizate pe întreaga planetă, ulterior, treptat, fiind „lichidate” companiile tradiţionale de taxi a căror angajaţi umblă în goană după clienţi.

Vezi şi: Toyota dezvoltă taximetrul viitorului şi îl va prezenta în 2017

 • Ideea care va spori veniturile Google

Google consideră că poate trece în acelaşi momente şi la o a doua etapă. Taximetrele în principiu nu mai trebuiesc nimănui, dacă ar fi realizat „cu cap” un sistem informaţional de tip „carpooling”. Astfel profesia de taximetrist va dispărea mai devreme de apariţia maşinilor cu autopilot.

Carpooling – reprezintă împărțirea călătoriei cu autovehiculul astfel încât într-o mașină să călătorească mai mult de o persoană.

Prin utilizarea unei mașini de către mai multe persoane în același timp, partajarea unei singure mașini reduce costurile de călătorie ale fiecărei persoane, precum costul benzinei sau taxa de autostradă.

Partajarea de mașină este percepută și ca o modalitate mai prietenoasă cu mediul și mai sustenabilă de a călători. Împărțirea unei mașini de mai multe persoane în același timp reduce emisiile de noxe, congestionarea traficului și necesitatea locurilor de parcare.

Vezi şi: (foto) În Kiev a fost deschis un serviciu de taxi care are un parc neobişnuit de maşini

FOTO: forbes.com

FOTO: forbes.com

Și iată că în cele din urmă Google a făcut acest pas important. La început de septembrie s-a aflat că Google şi-a lansat propriul serviciu de carpooling. Deocamdată acesta va funcţiona în oraşul San-Francisco, iar în maşini vor exista şoferi în spatele volanului.

Chiar dacă e doar un început – primul retuş în imaginea luminoasă a viitorului o face din ce în ce mai reală.

Despre planurile companiei Google a scrise publicaţia Wall Street Journal care a primit informaţii din surse demne de încredere.

În luna mai a acestui an, Google a lansat un test beta pe care l-a numit Waze Carpool, în preajma sediului său central din California. În timpul acestor teste a fost folosită aplicaţia mobilă cunoscută şi populară în Moldova – Waze.

Maşinile puse la dispoziţie erau disponibile pentru 25.000 de pasageri – angajaţi Google, Adobe şi Wal-Mart. Aceştia erau duşi de la locul de muncă acasă. În calitate de şofer se putea înregistra orice doritor.

În toată această perioadă de teste a fost modelat un serviciu real care iată va fi lansat în această toamnă pentru toţi locuitorii oraşului San-Francisco.

Vezi şi: (video) Lamborghini Huracan a devenit oficial primul supercar taximetru din Marea Britanie

 • Despre aplicaţia Waze şi perspectivele de viitor a acesteia

Waze – cea mai mare aplicaţie mobilă care include un sistem de navigare. Aplicaţia este gratuită şi poate monitoriza situaţia în trafic în regim real, poate crea itinerarii optime pentru şoferi, arată locul amplasării camerelor de supraveghere, posturile de poliţie, etc.

Hărţile pe care le foloseşte Waze sunt create 100% de către utilizatorii soft-ului. Programul lucrează pe principiul Crowdsourcing – informaţia despre ambuteiaje, posturi a poliţiei şi multe altele este adăugată de şoferi.

Compania Google a văzut un potenţial în această aplicaţie şi a cumpărat compania israeliană Waze în anul 2013 pentru 1.1 miliarde de dolari.

Aplicaţia Waze ar putea fi folosită cel mai probabil şi după lansarea oficială a serviciului Google. Spre deosebire de aplicaţiile puse la dispoziţie de aşa giganţi ca Uber, Lyft, etc, Waze va avea menirea să adune împreună pasagerii care merg în aceeaşi direcţie. (În Moldova avem un astfel de serviciu în preajma gărilor auto, cunoscut din rusă ca „poputkă” sau în limba română autostop. Sau renumitul grup de pe Facebook „Şoferii ajută pietonii. Oraşul fără maxi-taxi”).

Vezi şi: Interviu: Un taximetrist, vedetă în România. A parcurs la volanul unei Dacia Logan peste un milion de km

FOTO: xakep.ru

FOTO: xakep.ru

Astfel, Google consideră că această metodă va duce la scăderea considerabilă a tarifelor stabilite de companiile de taxe până la un nivel la care taximetriştilor profesionişti nu le va mai fi convenabil din punct de vedere financiar ca să lucreze.

În prezent aplicaţia de căutare a însoţitorilor într-o călătorie lucrează cu succes în Israel. Acolo, aproape în orice timp al zilei şi în orice colţ al ţării poate fi găsită o maşină care merge în acceaşi direcţie.

În timpul testelor programului Google tariful pentru un kilometru de drum era de 54 de cenţi pentru o milă (1.6 kilometri) şi compania nu şi-a luat niciun cent din toţi aceşti bani. Spre deosebire de serviciile comerciale Uber, Lyft, Yandex.Taxi sau altele – scopul lor principal este acumularea veniturilor exploatând taximetriştii profesionişti.

Chiar dacă ei încearcă să implementeze metoda carpooling, aceştia nu se orientează activ spre această direcţie pentru că îi aranjează situaţia existentă din punct de vedere financiar.

În aceasta şi este deosebirea modelului de business propus de Google de alte servicii care există în prezent. Companii gen Uber sunt doar nişte varietăţi ale companiilor tradiţionale de taxi, însă Google lansează un adevărat carpooling.

Vezi şi: (video) Revoluţie în transport. Până în 2030 își doresc o sumedenie de mașini autopilotate

FOTO: telegraph.co.uk

FOTO: telegraph.co.uk

 • Google vrea să dea o lovitură fatală concurenţilor?

Principiul de bază a carpooling-ului este că: cheltuielile pentru combustibil sunt distribuite în mod proporțional și este selectat un itinerar optim pentru toţi participanţii călătoriei, fără abateri semnificative de la traseul principal al conducătorului auto (proprietarul vehiculului). Acest lucru este diferit de serviciile de taxi, unde cheltuielile sunt plătite de către pasager şi tot el alege ruta.

Există şi un contrast cu autostop-ul, aici în majoritatea cazurilor plătind pentru cheltuieli doar şoferul, care urmăreşte strict traseul său (în Moldova persoanele care folosesc autostop-ul s-au obişnuit deja să achite şoferilor suma de bani pe care ar fi plătit-o în cazul unei călătorii cu transportul naţional).

Juriştii Google sunt de părere că veniturile şoferilor care îşi vor găsi călători cu ajutorului carpooling-ului Waze nu sunt venituri comerciale şi ele nu ar trebui impozitate, pentru că banii sunt alocaţi pentru plata pentru combustibil, deci folosirea comună a automobilului.

Un astfel de model de afaceri lansat de Google ar trebui să-i dea o lovitură „ucigaşă” companiei Uber, care este evaluată în prezent la suma de 68 miliarde de dolari. Interesant că în trecut Google şi Uber erau parteneri: gigantul IT a investit în Uber 258 de milioane de dolari în 2013.

În ultimul timp însă acestea două concurează în domenii diferite: Uber a anunţat că îşi dezvoltă propria flotă de maşini autonome şi propriile hărţi de navigare în locul celor oferite de Google Maps. Uber a cumpărat şi o firmă start-up din domeniul transportului cu autopilot Ottomotto LLC, fondată de veterani ai Google, şi are de gând să înceapă teste taximetrelor fără pilot peste câteva săptămâni în oraşul Pittsburgh.

Vezi şi: (foto) Volvo anunţă un parteneriat cu Uber. Iată ce vor să facă cele două companii

FOTO: politik.md

FOTO: politik.md

Două zile în urmă top-managerul Alphabet (compania care deţine Google) David Drummond a anunţat că pleacă din consiliul de directori a Uber din cauza concurenţei care se formează între cele două companii şi pentru a nu avea conflicte de interese.

Începând cu 1 septembrie nu mai poate fi vorba despre niciun fel de parteneriat.

Atunci când serviciul Waze se va deschide pentru toţi, fiecare om va avea posibilitatea să se înregistreze în program ca pasager sau şofer, şi să-şi găsească proprii călători. Niciun fel de teste, examene sau cerinţe speciale pentru şoferi nu vor fi.

Sistemul va fi bazat pe evaluarea utilizatorilor – cum arată practica, o astfel de metodă este mai efectivă decât licenţierea la nivel central a taximetriştilor, revizia tehnică periodică şi verificare din partea organelor de control. Aici sistemul se reglează efectiv fără a fi nevoie de implicarea autorităţilor.

Posibil, în viitor Google totuşi îşi va lua un anumit procent din fiecare călătorie prin Waze. Logic ar fi ca Google să facă acest lucru după ce îi va distruge pe concurenţii de la Uber, Lyft, Yandex.Taxi şi alţii.

Vezi şi: (foto) În Chişinău, un moldovean lucrează în calitate de taximetrist cu un sedan premium Mercedes

Interesant că în prezent foarte mulţi şoferi, inclusiv şi din ţara noastră se folosesc de aplicaţia Waze pentru navigare. Şi această aplicaţie este una populară şi are foarte multe păreri bune. Puţini însă cunosc că aceasta aparţine Google. Analiştii consideră că reputaţia excelentă a Waze va ajuta Google foarte mult în a dezvolta rapid planul propus.

Un alt capitol interesant este cum iniţiativa „serviciului de taxi al poporului” va fi văzută în ochii autorităţilor, care habar nu au cum să regleze „economia bazată pe cooperarea egală a cetăţenilor”.

Dacă serviciul de carpooling va deveni cu adevărat unul efectiv şi o alternativă mai ieftină a serviciilor de taxi, atunci schimbarea şoferilor cu automobile fără pilot va fi un proces natural şi fără dureri. Proprietarii maşinilor pur şi simplu îşi vor trimite proprietăţile la lucru în loc să stea la volan şi să ia călători.

Până când bărbatul va lucra în oficiu, maşina sa va câştiga nişte bani care se vor adăuga în bugetul familiei sale. În acelaşi timp maşina va transporta soţia şi copiii acolo unde au nevoie, sau va aduce cumpărăturile de la magazin. Frumoasă va fi viaţa în viitor!

Sursa: geektimes.ru


Distribuie:
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...