in

Condusul în sezonul rece. Pregătirea automobilului şi precauţii necesare şoferului

Sezonul rece s-a instalat şi în curând drumurile o să fie acoperite de zăpadă. Ca în fiecare an, e foarte important ca noi şoferii să ne pregătim pentru particularităţile anotimpului rece.

Vezi şi: De la 1 noiembrie şoferii sunt obligaţi să circule cu lumini în faruri. Iată când trebuie schimbate şi pneurile

FOTO: wallpaperup.com
FOTO: wallpaperup.com

Pentru a putea circula în siguranţă şi cât mai eficient, pregătirea automobilului este o condiţie foarte importantă care, printre altele, include :

• dotarea maşinii cu lichidul de spălător de parbriz specific – care garantează vizibilitatea;
• montarea anvelopelor de iarnă – care asigură o aderenţă optimă;
• verificarea presiunii anvelopelor.

Însă poate chiar mai important decât aceste aspecte pur tehnice, este racordarea mentală a noastră, a şoferilor, la realităţile şi exigenţele perioadei ce va urma.

Vezi şi: Aruncă racleta pentru gheaţă! Trucul care îţi face parbrizul curat în câteva secunde (video)

E bine de reţinut:

  • Că anvelopele de vară nu mai au o aderenţă optimă sub 7-8 grade Celsius

Însă la fel de important e să înţelegem că aderenţa asfaltului rece sau acoperit cu zăpadă este departe de aceea a unui asfalt fierbinte dintr-o zi toridă de vară şi atunci, tot ceea ce ne rămâne de făcut, este să anticipăm reacţiile maşinii şi ale altor şoferi. Într-un cuvânt, să fim prevăzători!

  • Primele zile de iarnă sunt cele mai periculoase

Lumea se lasă greu antrenată de noua realitate din trafic, cei mai mulţi nu şi-au schimbat încă anvelopele de vară, dar şi mai mulţi nu şi-au adaptat încă reacţiile şi dorinţele cu exigenţele iernii. Se impune vigilenţa sporită!

  • Spaţiile de frânare vor creşte iar vizibilitatea va scădea
FOTO: kafa-info.com.ua
FOTO: kafa-info.com.ua

Din acest motiv e recomandat să păstraţi distanţe mai mari faţă de vehiculul din faţă. Odată carosabilul alb, evitaţi bruscarea maşinii atât la pornirea de pe loc, cât şi la frânare sau schimbarea de direcţie. Anticipaţi manevrele de oprire şi virare şi nu ezitaţi să reduceţi viteza.

Celebrele fraze “Reduceţi viteză până la evitarea oricărui pericol” sau “Adaptaţi viteza la condiţiile de drum” sună a limbă de lemn, însă sunt extreme de adevărate.

  • Priviţi cât mai departe posibil

Pentru a identifica din timp orice situaţie cu potenţial de pericol şi a câştiga timp de reacţie. Fiţi la rândul vostru vizibili, aprinzându-vă farurile în permanenţă.

  • La apropierea de un viraj, frânarea şi retrogradarea se efectuează întotdeauna în linie dreaptă
FOTO: wallpapercraze.com
FOTO: wallpapercraze.com

Reaccelerarea va interveni doar atunci când roţile directoare sunt, din nou, drepte. Intrarea cu viteză prea mare într-un viraj, în condiţii de aderenţă scăzută, va amorsa un caracter subvirator la ORICE fel de maşină, indiferent de modul în care este transmisă puterea la roţi (faţă, spate sau integrală).

Adică va derapa puntea faţă a maşinii, ducând botul pe contrasens, înspre parapetul exterior, fenomen extrem de greu de redresat.

  • Lăsaţi sistemele electronice pe poziţia “ON”

Desigur, maşinile moderne sunt dotate cu multe sisteme electronice de control al tracţiunii, al traiectoriei, al frânării. Însă una din cele mai mari greşeli pe care le puteţi face, ar fi aceea de a va încredinţa soarta 100% în mâinile acestor sisteme. Care, în final, se supun şi ele legilor fizicii, nefiind atotputernice.

ATENŢIE!

O maşină cu transmisie spate necesită o atenţie sporită în faza de final a virajului, în sensul că orice reaccelerare prea puternică poate duce la un derapaj al punţii spate. Acest comportament, periculos la rândul sau în trafic deschis, poate fi combătut mai uşor, prin contrabracare, adică rotirea volanului în direcţia în care a derapat maşina.

În concluzie, totul depinde de dumneavoastră, însă reţineţi că vă aflaţi la comenzile unui “agregat” care, scăpat de sub control, poate provoca accidente şi pierderi de vieţi. Conduceţi responsabil!

Sursă: Autovit

Iti place articolul?