E bine să ştii: Este eficientă sau inutilă încălzirea motorului pe loc înainte de plecare

Distribuie:
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Şoferii din zilele noastre se luptă cu o dilemă atunci când vine frigul peste ei: atunci când mă urc în maşină să plec, e bine sau nu să încălzesc motorul pe loc? Ei bine, ne-am hotărât să aflăm răspunsul la această întrebare.

FOTO: mideastradiators.com.au

FOTO: mideastradiators.com.au

În timp ce mulţi şoferi consideră că trebuie să încălzească motorul câteva minute bune pe loc, înainte să se pună în mişcare, există un număr la fel de mare de persoane care spun că cel mai bine automobilul se încălzeşte în mers şi că nu e nevoie de încălzire pe loc.

Există însă argumente pro şi contra ambelor cazuri, dar la final se pare că balanța se înclină în favoarea uneia din metodele de încălzire.

Vezi şi: (video) Trebuie sau nu să lași motorul să se încălzească înainte de a pleca cu mașina de pe loc?

De ce nu este bine să încălzim motorul pe loc?

În primul rând, pentru că pierdem vremea. E clar că dacă nu mai stăm câteva minute să încălzim motorul ne punem în mişcare şi ajungem la destinaţie mai rapid. În plus, un motiv ECO pentru care cică nu ar trebui să lăsăm motorul să se încălzească pe loc este poluarea excesivă.

FOTO: futura-sciences.com

FOTO: futura-sciences.com

Experţii canadieni au făcut nişte teste şi au ajuns la concluzia că motorul în mers se încălzeşte mult mai repede datorită turaţiei mari, iar asta înseamnă că şi catalizatorul se încălzeşte mai repede ajungând la temperatura optimă pentru a filtra noxele.

În schimb, dacă încălzim motorul pe loc, la ralanţi, atât motorul cât şi catalizatorul se vor încălzi mai greu, ceea ce duce la o poluare mai mare.

Şi ultimul motiv se referă la consum: cu cât încălzim motorul mai repede, cu atât el va consuma mai puţin. Adică dacă aşteptăm mult timp să se încălzească maşina, vom creşte consumul.

Vezi şi: (video) Uleiul sintetic vs uleiul mineral. Care este mai bun şi ce calităţi trebuie să aibă

Ce dezavantaje are plecarea cu motorul rece, imediat după pornire?

Dacă mai sus sunt prezentate avantajele plecării imediate, permiţând motorului să se încălzească pe drum, acum vă vom spune ce probleme pot apărea. În timp ce plecarea rapidă este în avantajul consumului de benzină, plecarea după câteva minute de aşteptare este în avantajul uzurii motorului.

Nu uitaţi că discutăm de perioada rece, când temperaturile pot ajunge sub zero grade, ceea ce înseamnă că şi uleiul de motor din baie are o temperatură foarte scăzută. Ceea ce înseamnă o vâscozitate scăzută, adică devine mai solid când e rece.

FOTO: driving.ca

FOTO: driving.ca

Dacă plecăm cu maşina imediat cum am pornit motorul, uleiul mai solid nu are timp să ajungă în partea superioară şi să ungă bine cămăşile, tacheţii şi axele cu came.

Dacă plecăm imediat cu maşina rece şi mai şi turăm motorul tare, riscăm să îi producem o uzură prematură a pieselor interne. Nu este ceva grav sau care se va manifesta repede, ci în timp, după multe porniri pe timp de iarnă şi plecări în trombă.

Ideal este să lăsăm motorul câteva minute să meargă la turaţie mică, de ralanti, până când uleiul ajunge peste tot şi începe să aibă o ungere bună. Astfel, nu chinuim nici pompa de ulei şi nici nu vom avea în timp pierderi de ulei, vizibile pe jojă, întrebându-ne de ce motorul consumă ulei.

Varianta ideală pe care trebuie să o aplice orice şofer

Dacă plecarea rapidă cu motorul rece uzează motorul, dacă aşteptarea pe loc minute în şir să se încălzească duce la consum mai mare, e clar că trebuie să găsim un compromis. Acesta este încălzirea pe loc a motorului timp de numai 1 minut, cu aerul condiţionat pornit, înainte să ne punem în mişcare.

FOTO: driving.ca

FOTO: driving.ca

Cu aerul condiţionat pornit, motorul angrenează compresorul şi având sarcina mai mare se încălzeşte mult mai repede. În plus, cu aerul pornit, vom dezgheţa mai rapid geamurile dacă acestea sunt îngheţate.

Ulterior, după ce ne punem în mişcare şi acul de la temperatură a început să urce, putem decupla aerul condiţionat. Pe care, oricum, indiferent că este vara sau iarnă, trebuie să-l pornim din când în când…

Concluzia este: cel mai bine să aşteptăm puţin pe loc cu AC-ul cuplat. Aşa nu trebuie nici să stăm 5-10 minute pe loc şi nici nu trebuie să plecăm imediat, riscând să uzăm motorul. Părerea ta care este?

Sursă: 4tuning


Distribuie:
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

7 Responses

 1. saitanu spune:

  Sunt deacord cu uleiul mai lichid, dar compresorul la A/C nu se porneste daca temperatura e mai joasa de +4 Co, la toate masinile, doar daca se mai incalzeste sub capota.

 2. stefan spune:

  cu motorul pornit, pe loc la ralanti supapa EGR(ma refer la motoarele diesel cu turbina) recirculeaza gazele deja arse inapoi in camera de ardere, imediat ce pedala acceleratiei este apasata EGR-ul face ca in camera de ardere sa ajunga aer curat absorbit de afara, adica rece….aerul rece ingreunand incalzirea motorului….cred ca toti care au mai trecut prin iarna cu masinile lor au auzit zgomotul motorului rece, trancanitul si alte sunete ciudate care nu se aud in sezonul cald….sa nu uitam si de transmisie si de uleiul din ea care la fel are nevoie sa se incalzeasca(mai ales pentru cutiile automate)….este evident ca varianta cea mai optima este sa lasam masina macar 2-3 minute la ralanti iar ulterior sa ne deplasam accelerand treptat

 3. Tudose spune:

  Vai de cel care a scris articolul, de fapt, e ca și majoritatea de la Unimedia! Nu prea cunoașteți, bre, nici româna, nici termenii pe care îi folosiți. Viscozitatea e strâns legată de densitate, cu cât e mai mică/joasă, cu atât un fluid e mai curgător. ETC!