in , ,

Echipele de Formula 1 au decis să schimbe regulile de joc. Cum îşi doresc să fie organizate calificările

Echipele de Formula 1, la o şedinţă comună care a avut loc la Geneva, au aprobat un nou format de organizare a calificărilor care va intra în vigoare chiar din acest sezon. Schimbările trebuie să fie acceptate şi de comisia generală FIA. Portalul Motorsport scrie că iniţiativa va fi susţinută.

b0812d80d53650ab5a3dc9f17ecebce6b91cdd62
Foto: formula1.com

Calificările, ca şi în prezent, vor fi împărţite în trei segmente, însă fiecare dintre le va dura mai puţin timp – 16, 15 şi 14 minute. Până acum prima sesiune se desfăşura timp de 20 de minute, a doua – 15 minute şi a treia – 10 minute.

În prezent, piloţii sunt eliminaţi din luptă după fiecare segment terminat – cinci cei mai lenţi după primul segment şi alţi cinci după al doilea. Pe de altă parte, potrivit noilor reguli, piloţii vor ieşi din lupta pentru calificare în timpul segmentelor. Ce înseamnă acest lucru?

În primul segment, cel mai lent pilot va fi eliminat după şapte minute de la start. După aceasta, la fiecare un minut şi 30 de secunde va fi în “off-side” alt pilot. În acest mod, în sezonul din 2016, în care vor participa 22 de piloţi, după acest prim segment vor râmâne în luptă 15 participanţi.

FOTO: formula1.com
FOTO: formula1.com

În a doua etapă, cel mai lent pilot va ieşi din cursă după primele şase minute. Ulterior, următorii la fiecare un minut şi 30 de secunde. Într-un final din cei 15 vor rămâne 8, şi nu 10 piloţi cum era anterior.

În segmentul final, cel mai lent pilot va fi eliminat după cinci minute de la start. Aşa cum se va întâmpla în primele două etape, din nou, la fiecare un minut şi 30 de secunde va ieşi câte un pilot. În ultimul minut şi 30 de secunde vor lupta doar doi piloţi.

Noul sezon Formula 1 se va începe la 20 martie 2016 prin Grand Prix-ul Australiei.