(foto) 36 de ani de evoluţie. Ce a fost şi cum a ajuns Toyota Camry să arate astăzi

La Salonul Auto de la Detroit şi-a făcut apariţia noua generaţie Toyota Camry. În majoritatea ţărilor de pe planetă modelul este un adevărat bestseller, iar noua Camry îi va întări şi mai mult această caracteristică datorită aspectului şi tehnologiilor de ultimă oră pe care le are.

Vezi şi: (foto/video) Detroit 2017: Premieră mondială – Noua generaţie Toyota Camry

Însă prin ce a trebuit să treacă modelul Camry timp de 36 de ani pentru ca să ajungă ceea ce este astăzi? Să facem deci o privire de ansamblu a tuturor generaţiilor Camry, model care nu a fost mereu un sedan.

  • Toyota Celica Camry

Iniţial, denumirea Camry a fost atribuită unui sedan care era parte a liniei Celica. Modelul a început să se producă în decembrie 1979, iar vânzările au început deja în ianuarie 1980.

  • Toyota Camry V10

În anul 1982, conducerea Toyota a decis să facă din Camry un model separat, care avea un nume de cod V10.

Atunci Camry se vindea în caroserii sedan şi liftback, cu motoare diesel şi pe benzină, care aveau volume de până la 2.0 litri. Modelul era produs exclusiv în Japonia.

  • Toyota Camry V20

În anul 1986 Toyota a arătat a doua generaţie Camry (V20). Acestă maşină era deja vândută în trei variante de caroserie – sedan, liftback şi break.

Producţia modelului nu se mai realiza doar în Japonia, fiind deschise linii de producţie în Australia şi în SUA. A doua generaţie Camry avea şi un “frate-geamăn” – Holden Apollo.

  • Toyota Camry V30

V20 a existat până în anul 1990, atunci când a văzut lumina zilei a treia generaţie Camry, care avea respectiv indicele V30.

Modelul era asamblat în Japonia şi era vândut doar acolo.

  • Toyota Camry XV10

Toyota Camry V30 era disponibilă doar în Japonia din cauza unor cerinţe tehnice stabilite de autorităţile locale – pentru alte pieţe modelului era “foarte mic”.

Compania nu a decis să se dea bătută şi au făcut în 1991 o variantă mai mare pentru export, cunoscută ca XV10.

Interesant că acest model se vindea şi în Japonia, dar sub denumirea Scepter.

  • Toyota Camry V40

În anul 1994 Toyota Camry destinată pieţei japoneze şi-a schimbat din nou generaţia. Lungimea şi lăţimea sedanului a rămas aceeaşi ca şi cea a generaţiei precedente, însă înălţimea a crescut cu 100 de mm.

Pentru unele versiuni ale acestui model Camry era disponibil şi un sistem de tracţiune integrală. Această generaţie a fost ultima în a cărui indice se folosea doar litera V.

Ulterior, modelul cunoscut în interiorul companiei ca V50, se vindea deja sub denumirea Vista.

  • Toyota Camry XV20

A doua generaţie Camry destinată exportului sau a şaptea generaţie din punct de vedere cronologic a fost arătată în anul 1996.

Modelul era prezentat în caroserie sedan şi break.

Poate nu veţi rămâne uimiţi, însă japonezii au decis să lase acest model şi pe piaţa locală, acolo unde purta numele Camry Gracia.

  • Toyota Camry XV30

În anul 2001 a fost lansată Toyota Camry XV30. De atunci Camry pentru prima dată a fost oferită doar într-un singur tip de caroserie – sedan.

Japonezii au renunţat la break pentru ca în gama de modele să nu apară un “canibalism”.

Totodată, pentru prima dată o Toyota cu indicele XV folosea o platformă separată. XV20 şi XV10 foloseau un şasiu mai vechi.

  • Toyota Camry XV40

În anul 2006 a apărut modelul Camry cu indicele XV40. Tradiţional, aceasta se deosebea în dependenţă de regiune. De exemplu, în Japonia, SUA şi Rusia, modelul arătat exact ca în imaginea de mai jos, însă pe alte pieţe asiatice maşina arăta absolut diferit.

XV40 a fost şi prima Toyota Camry care a primit o unitate de propulsie hibridă.

  • Toyota Camry XV50

Toyota Camry XV50 a apărut pe piaţă în anul 2011. Începând cu acest model, versiunile pentru CSI şi SUA se deosebeau semnificativ.

În zona în care locuim se vinde aceeaşi versiune ca şi, de exemplu, în Indonezia sau Thailanda, în timp de americanii şi australienii aveau puse la dispoziţii sedanuri care aveau un design radical.

  • Toyota Camry XV60

Toyota Camry XV60 există deocamdată doar pentru piaţa din Statele Unite. Modelul nou a fost anunţat acum câteva zile în urmă.

Ca şi în cazul XV30, ultima Camry a fost construită pe baza unei platforme noi, una TNGA modificată.

Sursă: Motor

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/