in ,

(foto) După 2019, KIA şi Hyundai vor introduce pe unele maşini de serie trei tipuri de panouri solare

KIA Motors și Hyundai Motor şi-au anunţat planurile de introducere a tehnologiei de încărcare prin “acoperişul solar” pe vehicule selectate ale grupului Hyundai Motor. Panourile solare generatoare de electricitate vor fi încorporate în acoperiș sau pe capotă și vor susține autovehiculele cu motoare cu ardere internă, cele hibride și cele pur electrice cu o putere electrică suplimentară, sporind astfel eficiența consumului de combustibil și autonomia maximă de rulare.

Tehnologia de încărcare cu ajutorul energiei solare este dezvoltată pentru a susține sursa principală de alimentare a vehiculului, pentru a îmbunătăți autonomia și pentru a reduce emisiile de CO2. Sistemul va avea capacitatea de a încărca bateriile vehiculelor electrice și a celor hibride prietenoase cu mediul, precum și cele ale vehiculelor cu motoare cu ardere internă (ICE), contribuind la îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil.

Hyundai Motor Group dezvoltă trei tipuri de sisteme de încărcare pe bază de panouri solare: sistemul de primă generație este destinat vehiculelor hibride, în timp ce tehnologia din a doua generație va aduce pe vehiculele ICE un acoperiş semi transparent care va conţine panouri fotovoltaice. Cea de-a treia generație a tehnologiei va introduce un acoperiș ușor cu panouri fotovoltaice pentru vehicule electrice puse în mişcare de energia stocată în baterii.

Sistemul de primă generație, care va fi aplicat pe maşini cu sisteme de propulsie hibridă, este creat dintr-o structură de panouri solare din siliciu care sunt integrate într-un acoperiș auto standard. Acest sistem este capabil să încarce 30-60% din capacitatea totală a bateriei în decursul unei zile normale, în funcție de condițiile meteorologice și de alți factori de mediu.

Cea de-a doua generație de acoperiș solar semi-transparent va fi aplicat pe vehiculele ICE, reprezentând astfel o premieră mondială pentru această tehnologie. Tehnologiile semi-transparente pot fi integrate într-un acoperiş panoramic, chiar cu trapă, permițând lumina să pătrundă în habitaclu, încărcând în același timp bateria autovehiculului. Aplicarea sistemelor de încărcare solară pentru vehiculele ICE le va ajuta să se conformeze legislației globale din ce în ce mai stricte privind mediul înconjurător care reglementează emisiile de CO2.

Sistemul din a treia generație este în prezent în testare. Acesta este conceput pentru a fi aplicat pe capota și acoperișul modelelor de maşini electrice, alimentate de energie provenită din seturi de acumulatori, pentru a maximiza producția de energie.

Vezi şi: (foto/video) Tesla Motors a prezentat staţia Powerwall 2 şi acoperişul viitorului

Cum funcționează tehnologia de încărcare prin panourile solare ale Hyundai Motor Group

Sistemul de încărcare solară este compus dintr-un panou solar, un controler și o baterie. Deoarece panoul absoarbe fotoni de lumină de la soare, se creează perechi de electroni-găuri în celulele de siliciu, permițând curentului să curgă și să genereze electricitate.

De exemplu, dacă o maşină este echipată cu un panou solar de 100 W, acesta poate produce până la 100 Wh de energie (în condiții ideale: amiază de vară, intensitate de radiație 1000 W/m2). Controlerul are funcția de urmărire a puterii maxime (MPPT), verificând tensiunea și curentul pentru a crește eficiența electricității recoltate de panoul solar. Această putere este convertită și stocată în baterie sau utilizată pentru a reduce sarcina generatorului de curent alternativ (AC) al vehiculului, mărind astfel autonomia vehiculului.

“În viitor, ne așteptăm să vedem multe tipuri de tehnologii generatoare de energie, integrate în vehiculele noastre. Acoperișul solar este prima dintre aceste tehnologii și va însemna că automobilele nu vor mai consuma mai multă energie în mod pasiv, ci vor începe să o producă în mod activ. Este o dezvoltare interesantă pentru noi, proiectând o tehnologie pentru proprietarii de vehicule, pentru a-i ajuta să facă tranziţia de la consumatori la producători de energie”, a declarat dezvoltatorul tehnologiei Jeong-Gil Park, vicepreședinte executiv al diviziei de inginerie și proiectare a Hyundai Motor Group.

Hyundai Motor Group va lansa prima generație a acestei tehnologii pe vehiculele sale de serie după anul 2019, pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor de reglementare globală și pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil pe vehicule.

Vezi şi: (foto) Toyota Prius PHV este prima maşină de serie care primeşte un panou solar pe acoperiş

Iti place articolul?