(foto) Top 10 cele mai scumpe automobile produse în URSS şi care pot fi cumpărate în prezent

Distribuie:
 • 9
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

În prezent, un automobil scump este considerat un lucru frumos în care merită să investești. Cei care se pricep ştiu că investiţiile într-o maşină mai specială sunt deseori mai profitabile şi mai sigure decât cele care se fac în bănci sau în hârtii de valoare ale unei companii.

În acest articol am găsit 10 poate cele mai scumpe automobile produse cândva în URSS, dar şi în actuala Federaţie Rusă, care şi-au păstrat imaginea de altă dată sau au fost modificate.

10. GAZ-21B Volga, anul producţiei – 1960, se află în oraşul Saratov, preţ – 2 milioane de ruble (31.650 euro)

Pe ultima poziţie a acestui clasament, însă totuşi în TOP, se află o variantă adaptată condiţiilor moderne a unui automobil clasic Volga GAZ-21. Caroseria i-a fost restaurată complet, iar agregatele şi alte componente au fost modernizate.

Sub capotă este instalat un propulsor cu patru cilindri ZMZ-402 (2.4 litri, 100 de cai putere), o transmisie manuală cu cinci trepte, dar şi un ambreiaj produs peste hotarele Rusiei. Puntea din spate nu mai este despărţită, are o servodirecţie hidraulică, mecanisme de frânare cu discuri, suspensie pneumatică şi jante cromate.

Vezi şi: (video) Tuning de 3 milioane de ruble. Ce ascunde dedesubt și la interior acest GAZ-21 Volga

9. GAZ-21L „Volga”, anul producţiei – 1963, se află în oraşul Stavropol, preţ – 3.85 milioane de ruble (60.927 euro)

A noua poziţie îi aparţine unui GAZ-21 din a treia serie şi într-o caroserie sedan. Spre deosebire de modelul precedent, acest automobil nu este restaurat cu propriile mâini într-un garaj, ci într-un atelier specializat.

Din spusele proprietarului, maşina a fost dezasamblată complet şi toate detaliile acestuia au fost prelucrate minuţios. Principalele agregate: motor, cutie de viteze şi punţile au fost strânse din nou, iar dedesubtul a fost prelucrat cu soluţii lichide împotriva formării coroziunii.

Vezi şi: (video) A transformat un Moskvich 2715 într-o bijuterie de 100.000 dolari

Proprietarul deţine mai multe diplome pe care le-a primit în cadrul mai multor expoziţii auto, în care se indică despre faptul că maşina îi este cel mai bun exemplar care a fost odată produs la uzina Gorkovski (GAZ).

Toate detalii mici, până la şuruburi şi piuliţe, au rămas de pe timpurile Uniunii Sovietice. Chiar şi acumulatorul s-a păstrat într-o stare ideală. În linii generale vorbind maşina este îngrijită, însă materialele textile folosite în habitaclu nu mai sunt acele originale.

Vezi şi: (foto) Milioane de euro pentru rugină? Iată cât se cere într-un anunţ pentru un ZIS

8. GAZ-24 „Volga”, anul producţiei – 1981, se află în oraşul Moscova, preţ – 4.1 milioane de ruble (64.884 euro)

Locul opt în acest clasament în aparţine unei Volga obişnuite, dar care a fost transformată de mâinile unui specialist într-un pick-up care aminteşte vizual de El Camino – un produs al companiei Chevrolet.

Preţul cerut nu este motivat doar de partea estetică, ci şi de schimbul tuturor „organelor”. Respectiv, sub caroserie se ascunde: un motor pe benzină de 3.0 litri volum, o transmisie automată Aisin, suspensie multilink în spate şi bare McPherson, mecanisme de frânare performante cu ABS. Habitaclul este unul modern, iar pasagerii se vor bucura de un sistem de climatizare şi unul audio decent.

Vezi şi: (video) Acum 60 de ani au ieşit din uzină primele exemplare GAZ-21 Volga

7. GAZ-233001 „Tigru”, anul producţiei – 2011, se află în oraşul Novosibirsk, preţ – 6.6 milioane de ruble (104.447 euro)

Cea mai „tânără” maşină din acest rating (ca o excepţie a tematicii clasamentului) se află pe a şaptea poziţie. Dacă persoanele interesate au un permis de conducere la categoria C şi nu sunt deranjate de un consum estimat la 20 de litri/100 km, atunci acest SUV blindat poate fi cumpărat din Novosibirsk.

La capitolul caracteristici dinamice nu este mai rău decât Humvee-urile americane şi în acelaşi timp este considerat mai bun decât clasicele Land Rover Defender.

Vezi şi: Aşa va arăta habitaclul modelului GAZ-69, reîncarnat într-un atelier din Rusia

6. GAZ M-72, anul producţiei – 1955, se află în oraşul Moscova, preţ – 7.5 milioane de ruble (118.690 euro)

La prima vedere este un GAZ M-20 „Pobeda” obişnuit a cărui preţ plafon poate ajunge pe piaţă până la două milioane de ruble. Însă, în cazul de faţă este un exemplar rar al unui automobil cu tracţiune integrală, care are caroseria unei Pobeda şi agregatele tot-terenului GAZ-69.

Timp de patru ani au fost produse 4.677 de exemplare, însă până în ziua de astăzi s-au păstrat cu dotările din uzină mai puţin de 10 maşini. Proprietarului maşinii din imagini i-au trebuit trei ani pentru ca să-l restaureze.

Vezi şi: (foto) Iată cum arată un GAZ-24 Volga restaurat şi modificat în garajul unui moldovean

5. GAZ-13 „Ciaika”, anul producţiei – 1980, se află în oraşul Moscova, preţ – 8.4 milioane de ruble (132.933 euro)

Această maşină a fost visul oricărui cetăţean al Uniunii Sovietice şi un exemplu al industriei auto moderne în timpul când a condus Leonid Brejnev.

Fiind în stare ideală, habitaclul acestei maşini este tapiţat cu piele albe şi mai are inserţii din metal cromat. Caroseria este impecabilă, iar sub capotă se ascund doar piese originale – V8 de 5.5 litri în tandem cu o transmisie automată hidromecanică cu trei trepte.

Vezi şi: (foto/video) GAZ 13 „Chaika” – simbol naţional sau S-Class-ul Uniunii Sovietice

4. ZIL-117, anul producţiei – 1972, se află în oraşul Moscova, preţ – 15.14 milioane de ruble (239.597 euro)

Prima maşină care este mai scumpă de 10 milioane de ruble se află pe a patra poziţie în acest clasament. ZIL-117 este o limuzină de clasă Executive şi a fost dedicată transportului persoanelor importante în stat. În total au fost produse mai puţin de 50 de exemplare.

Actualul proprietar spune că 97% din componente îi sunt originale. Această cifră este demnă de apreciat atunci când vine vorba despre o serie limitată de maşini.

Vezi şi: (foto/video) Experimente cu maşini: Un Gaz 21 a fost încrucişat cu un Lexus GS

3. GAZ-12 ZIM, anul producţiei – 1960, se află în oraşul Moscova, preţ – 35 de milioane de ruble (553.890 euro)

Această maşină a păstrat din originalul ZIM doar caroseria. În rest toate componentele, inclusiv şi motorul, au fost preluate de la un BMW 745Li.

În acest mod, autorul proiectului a hotărât să-i păstreze caracterul popular pe care îl redă prin esteticul său, dar şi să-l doteze cu tehnologii ale industriei auto germane. Rezultatul – un automobil cu adevărat exclusiv.

Habitaclul este decorat într-un stil retro, fiind folosită Alcantara, pielea naturală şi lemn de mesteacăn. Ergonomia a rămas de la modelul BMW, iar sistemul audio este de la McIntosh.

Vezi şi: (foto) Sunt minunate. Două exemplare GAZ-24 Volga şi un VAZ 2107, expuse în Dubai

2. ZIS-110 cabriolet, anul producţiei – 1949, se află în oraşul Kiev, preţ – 44.75 milioane de ruble (708.188 euro)

Cel mai vechi automobil din acest clasament a ocupat a doua poziţie. Această maşină, considerată cândva premium, poate fi dificilă de restaurat în prezent din cauza vârstei sale.

Proprietarul acestui exemplar rar ZIS-110 dă asigurări că toate componentele sunt originale, iar de restaurare sau ocupat doar persoane profesioniste.

Vezi şi: Comoară la Soroca! În ograda baronului Artur Cerari stau două mașini deosebit de speciale

1. ZIL-41052, anul producţei – 1989, se află în oraşul Moscova, preţ – 55 de milioane de ruble (870.399 euro)

Prima poziţie în acest top o ocupă maşina care a fost „martor” al unor evenimente istorice. Aceasta l-a deservit pe ultimul lider al Uniunii Sovietice (Gorbaceov), dar şi pe primul preşedinte al Federaţiei Ruse (Elţîn).

Acesta nu a fost păstrat într-un depozit oarecare, ci în garajul cu destinaţie specială de la Kremlin. În total au fost construite 14 astfel de automobile.

Vezi şi: (foto/video) Limuzina pe care Putin a refuzat-o în favoarea unui Mercedes Pullman este de vânzare

Pe lângă caroseria sa blindată, lucru specific pentru majoritatea limuzinelor, înăuntru, pentru siguranţa deplină a a persoanelor importante, a fost montată o capsulă blindată specială. Anvelopele „Granit” rezistă focurilor de armă.

În decorul habitaclului s-au folosit inserţii din velur de culoare gri-albastru, dar şi inserţii din lemn scump. Scaunele pentru pasageri sunt tapiţate cu piele de culoare neagră.

Fiind considerat un apogeu la capitolul tehnic şi deosebit de confortabil la interior, ZIL-41052 merită să fie în capu acestei liste şi să aibă un preţ pe măsură.

Vezi şi: (foto) Istoria automobilelor sovietice. Toate maşinile erau copii fidele a celor din Occident

Sursă: 2drive


Distribuie:
 • 9
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate