(foto/video) Legendele nu vor muri niciodată. Scurt istoric despre gama Lada Classic

În acest articol vom vorbi despre unul dintre cele mai populare automobile din lume care a reuşit să cucerească milioane de oameni în anii ’80 şi ’90 pentru simplul fapt că pe atunci nu existau alternative mai bune. În perioada de glorie Lada era accesibilă precum o Dacia în prezent, în ceea ce priveşte raportul preţ/calitate, ne mai vorbind de piesele de schimb care existau într-un număr impunător.

Ce a fost Lada?

Putem spune ferm că gama de modele Lada 2104, 2105 şi 2107 (începând cu anul 1982) ocupă locul trei în topul celor mai bine vândute automobile din lume. Maşina era cunoscută şi sub numele de Lada Riva sau Lada Nova, şi avea un succes enorm, vânzându-se în ţări precum Canada, Ecuador, Franţa, Germania, Marea Britanie, Cuba şi multe altele. În prezent, încă mai este unul dintre cele mai populare maşini second-hand de pe piaţa rusă.

Unde şi când a fost făcută?

Introdus în anul 1980, seria de modele a fost fabricată în Togliatti și Izhevsk (Rusia), Zaporizhia, Herson, Cherkasy, și Kremenchuk (Ucraina), precum și în Egipt și Kazahstan. Producția a început în anul 1980 și s-a încheiat în luna septembrie, 2012, atunci când ultima Lada 2104 a ieşit de pe linia de asamblare. Maşina a marcat sfârşitul producţiei de modele derivate din Fiat 124.

Detalii tehnice esenţiale:

Fiind bazat în mare parte pe Fiat 124, familia 2104/2105/2107 avea un motor instalat pe puntea față și o tracțiune pe spate. Era disponibilă în trei tipuri de caroserii: sedan (2105), ampatament lung (2104) şi o “versiune de lux” (2107). Puterea de propulsare venea dintr-o serie de motoare pe benzină cu volume care variază de la 1.2 la 1.7 litri, toate fiind cuplate la o transmisie manuală cu cinci trepte.

De ce a devenit atât de specială?

De fapt, nimic nu era special în acest model. Era o simplă maşină construită pentru mase şi pentru a fi exploatată zilnic. Pe lângă toate, avea o listă impresionantă de dotări care veneau standard, printre care: faruri reglabile pe înălţime, oglindă retrovizoare reglabilă din interior, scaune acoperite cu velur, lunetă cu încălzire, surse de lumină sub capotă şi în portbagaj, etc.

Cât priveşte designul exterior şi interior, cunoaşteţi şi voi că nu a suferit intervenţii majore în timpul celor 42 de ani de producţie. Nimeni nu avea nicio pretenţie. 🙂

lada 2104-2107_08

Interesant este un lucru: producătorii Lada şi-au dat seama abia în anul 1992 că modelul 2107 nu respectă normele de poluare. Ulterior acesta a primit pentru prima dată un sistem de injecţie şi un convertor catalitic.

În 2012, îl locul Lada Riva a venit modelul Granta, un sedan de dimensiuni medii, dezvoltat împreună cu Renault şi bazat pe Kalina.

Sursa: Motor1

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/