in , ,

(foto/video) Premieră mondială: Cel mai rapid SUV din lume – noul Lamborghini Urus

Prezentare cu fast la uzina modernizată a companiei Lamborghini din Sant’Agata Bolognese. Anume acolo a fost prezentat în această seară noul Lamborghini Urus. Un moment interesant este că evenimentul a început cu intonarea imnului italian cu ajutorul unei orchestre!

În continuare a fost organizat un show de lumini pe o reală linie de asamblare, în care roboţii, alături de animatori au înfierbântat publicul format din câteva sute de oaspeţi, printre care şi premierul italian Paolo Gentiloni.

Ulterior pe scena improvizată au apărut modele ca Miura, Countach, dar şi primul SUV de lux al mărcii LM002, semn că acestea au stat la baza inspiraţiei creării noului Urus. Denumirea Urus vine de la Aurochs, cel mai mare strămoş sălbatic al bourului domestic.

Primul Super Sport Utility Vehicle al italienilor este construit pe baza platformei din aluminiu MLB Evo şi are o greutate de aproximativ 2.200 de kilograme. Raportul greutate/CP este de 3.38 kg la un CP. Consumul de carburant mixt oficial este de 12.7 litri la 100 de km parcurşi. Volumul rezervorului este de 85 de litri.

Noul Urus are următoarele dimensiuni: lungime – 5.112 mm, lăţime – 2.106 mm, înălţime – 1.638 mm, iar ampatamentul măsoară 3.003 mm. Volumul portbagajului măsoară 616 litri, dar poate fi extins până la 1.596 de litri datorită scaunelor din spate care se pot rabata. Apropo, pentru Urus există opţional o configuraţie din doar două scaune individuale pentru pasagerii din spate.

Caroseria noului Urus este făcută din aluminiu, iar designul exterior este unul de invidiat, cu forme agresive, demne de a fi purtate de un SUV sport. Blocurile optice sunt făcute pe bază de LED-uri, iar stopurile amintesc de cele montate pe conceptul Asterion.

Şasiul maşinii este unul cu roţi directoare spate, care în dependenţă de regimul de rulare ales se pot roti în aceeaşi direcţie cu cele faţă sau în sens opus cu până la trei grade! Suspensia este una pneumatică (două braţe în faţă şi multi-link în spate) şi cu ajutorul acesteia garda la sol poate varia între 158 şi 248 mm!

Pe puntea din faţă mai sunt instalate nişte stabilizatoare active electromecanice, iar în spate un diferenţial activ. De asemenea se foloseşte un sistem anti-ruliu conectat la unul electric de 48 de volţi, asemenea folosit pe noile Bentley Bentayga, Porsche Cayenne şi Audi Q7.

Datorită diferenţialului Torsen, distribuţia cuplului între cele două punţi se face standard 40/60 în favoarea celei din spate. La nevoie cifrele pot creşte până la 70/30 şi respectiv 13/87%!

Sub capotă este montat un V8 biturbo de 4.0 litri volum, care produce 650 de CP şi 850 Nm disponibil de la 2.250 de rpm! Cutia de viteze este una automată ZF cu opt trepte şi se foloseşte în premieră pe o maşină Lamborghini. Propulsorul are funcţie de deconectare a patru dintre cilindri când nu este nevoie de performanţă!

Exerciţiul 0-100 de km/h îl face în 3.6 secunde, 0-200 de km/h în 12.8 secunde, se opreşte de la 100 de km/h în 33.7 metri. Viteza maximă este limitată la 305 km/h.

Astfel, SUV-ul italienilor este mai bun la capitolul acceleraţie 0-100 de km/h decât noul Jeep Grand Cherokee Trackhawk cu ai săi 717 CP şi la capitolul viteză maximă decât noul Bentley Bentayga.

Sistemul de evacuare a gazelor de eşapament este unul activ, calibrat să schimbe sunetul produs în funcţie de regimul de rulare ales cu ajutorul funcţiei Tamburo. În total vor fi disponibile şase regimuri de rulare: Strada (șosea), Sport (sport), Corsa (cursă), Neve (zăpadă), Sabbia (nisip/deşert) şi Terra (sol). Ultimile trei nu au fost folosite niciodată pe alte modele ale mărcii, iar ultimele două vor veni pe Urus opţional (împreună cu un pachet Off-Road care va întări barele de protecţie şi dedesubtul maşinii cu inserţii metalice suplimentare).

Noul Lamborghini Urus va fi dotat şi cu cele mai mari discuri de frână montate vreodată pe automobile de serie. Pe puntea din faţă vor exista standard mecanisme carbono-ceramice cu discuri cu un diametru de 440 de mm (!) şi cu 10 pistoane în etriere (!). Roţile din spate vor folosi nişte discuri cu un diametru de 371 de mm şi cu patru pistoane în etriere.

O simplă comparaţie: acelaşi Bugatti Chiron are discuri de 420 de mm în faţă.

Printre alte dotări disponibile pe noul Lamborghini Urus se numără un sistem audio superb de la Bang & Olufsen cu o putere de 1.700 de waţi, un sistem de camere video la 360 de grade, pachet complet de sistem de asistenţă şi protecţie (împreună cu sistem de frânare automată şi 8 airbag-uri), uşă a portbagajului acţionată electric, sistem de reîncărcare a telefoanelor mobile prin inducţie electromagnetică, sistem multimedia LIS III cu suport Apple CarPlay şi Android Auto, head-up display, etc.

Jantele măsoară standard 21 de inci, iar opţional pot fi montate de 23 de inci, cele mai mari din segment. De asemenea, pentru Urus compania Pirelli a dezvoltat anvelope speciale pentru toate sezoanele, pentru circuite şi pentru off-road.

Habitaclul continuă stilul hexagonal folosit pe alte modele din gama Lamborghini. Acolo iese în evidenţă un volan sport, un panou de bord digital, un ecran al sistemului multimedia poziţionat pe consola centrală, un ecran suplimentar pentru controlul câtorva funcţii (inclusiv sistemul de climatizare), scaune cu 12 sau cu 18 poziţii de reglare electrică (cu masaj şi ventilare opţional).

Evident într-o astfel de maşină nu prea veţi găsi plastic scos la vedere. Totul este acoperit de piele fină de calitate superioară, Alcantara, inserţii din aluminiu, fibră de carbon şi chiar lemn.

La final, vă anunţăm şi lista de preţuri în cazul în care vă doriţi deja o astfel de maşină:

  • Continentul european (preţ de start) – 171.429 euro;
  • Italia – de la 168.852 euro;
  • Marea Britanie – de la 131.500 lire sterline sau 149.194 euro;
  • SUA – de la 200.000 de dolari sau 168.046 euro;
  • China – de la 3.130.000 de yuani chinezi sau 397.951 de euro;
  • Japonia – de la 25.740.000 de yeni japonezi sau 192.493 de euro.

Primele livrări vor demara în primăvara anului 2018. Îţi poţi configura Urus-ul tău AICI.

GALERIE FOTO: