in , , , ,

(foto/video) Volvo prezintă conceptele care prefigurează noile modele XC40 şi V40 hatchback

Compania Volvo a prezentat două concepte, numite deocamdată 40.1 şi 40.2, care prevestesc apariţia în viitorul apropiat a crossoverului compact XC40 şi a hatchback-ului V40 de generaţie nouă. Premiera maşinilor a avut loc în incinta sediului companiei din Goteborg.

Prototipurile au fost construite pe baza platformei CMA (Compact Modular Architecture), dezvoltată în comun cu firma chineză Geely. Acest tip de şasiu va sta la baza tuturor noilor reprezentanţi ai seriei 40. Pe lângă un crossover şi un hatchback, în viitor va apărea un sedan şi brake.

Crossoverul conceptual are sub capotă o unitate de propulsie hibridă, compusă dintr-un motor turbo, cu trei cilindri şi un volum de 1.5 litri, alături de un agregat electric. Cutia de viteze este una robotizată cu şapte trepte şi două ambreiaje. Puterea totală se ridică la 300 de cai.

În acelaşi timp, prototipul hatchback-ului V40 a fost dotat cu o unitate de propulsie electrică. Cu acumulatorii complet încărcaţi, maşina poate parcurge până la 350 de km.

Se aşteaptă ca versiunea de serie a crossoverului Volvo XC40 să debuteze în anul 2017, iar celelalte modele din familia 40 – ulterior. Automobilele compacte de generaţie nouă vor fi produse la o uzină din Belgia.

Totodată, Volvo se gândeşte să deschidă linii de producţie şi în China, dacă cererea va fi mare.

Motorul de bază pentru toate modele va fi un agregat cu trei cilindri pe benzină şi care are un volum de 1.5 litri (circa 200 CP). Va fi disponibil şi un motor diesel cu patru cilindri.

Modelele de serie vor fi construite şi în versiuni hibride sau electrice. Anterior Volvo anunțase că va lansa primul său automobil electric în anul 2019. Autonomia lui va fi de 500 de km.

Citeşte şi: Volvo a anunţat când îşi va lansa primul său automobil electric