in , , ,

(foto/video) Premieră mondială: BMW i3 facelift şi noua versiune i3s

BMW a anunţat o premieră pe care o va prezenta la Salonul Auto de la Frankfurt. Este vorba despre compacta electrică i3 care a suferit un facelift şi care va mai fi disponibilă într-o versiune “sport” numită i3s.

BMW i3 a fost îmbunătăţit, nu doar cu accente de stil, cu echipamente de ultimă generaţie şi noi servicii digitale, ci şi adăugării unei noi variante de model. BMW i3s va debuta alături de noua ediţie a primului automobil premium care a fost conceput încă de la început pentru mobilitatea electrică.

Cu o putere mai mare, tehnologie de şasiu modificată, calităţi dinamice mai pronunţate şi caracteristici de design proprii, această variantă promite un plus important în plăcerea de a conduce, emblematică pentru marcă. Oferind o experienţă de condus electric premium, fără emisii locale, împreună cu un nivel complet nou al tehnologiei de conectivitate, ambele modele reprezintă viitorul mobilităţii urbane.

https://www.youtube.com/watch?v=LymqVjVzQKU

Marca de design înregistrată, BMW i Black Belt, care rulează de la capotă peste acoperiş până în spatele automobilului, este completată acum de montanţii A şi de benzile de acoperiş, care au tot o finisare de culoare neagră. Gama de culori pentru restul caroseriei a fost extinsă pentru a include Melbourne Red metalizat şi Imperial Blue metalizat.

Pe lângă aceste două culori noi, clienţii pot alege şi nuanţele nemetalizate Capparis White şi Fluid Black, precum şi din Protonic Blue metalizat şi Mineral Gray metalizat.

https://www.youtube.com/watch?v=ClxOVNrTHSY

Restilizarea barelor faţă şi spate accentuează lăţimea automobilului, întărind percepţia dinamică. O bandă decorativă cromată, care acoperă întreaga lungime a spatelui, şi poziţionarea denumirii modelului şi a emblemei eDrive pe marginile exterioare ale hayonului sunt alte elemente de desing care întăresc percepţia lăţimii automobilului.

Noile BMW i3 şi BMW i3s sunt echipate standard cu faruri LED integrale, care folosesc unități LED atât pentru faza scurtă şi cea lungă, cât şi pentru luminile de zi. Noile indicatoare de semnalizare sunt dotate şi ele cu tehnologie LED şi sunt integrate în bara frontală sub forma unor benzi orizontale. Acest lucru înseamnă că LED-urile sunt utilizate acum pentru toate funcţiile de iluminare în partea frontală a automobilului, aşa cum se întâmpla deja cu blocurile optice spate, acoperite cu sticlă.

Secţiunile laterale ale barei faţă sunt marcate în partea inferioară prin benzi de accent în BMW i Blue sau Frozen Gray, care accentuează suplimentar lăţimea automobilului. De asemenea, elementele de accent din grila BMW închisă este vopsit în negru lucios la BMW i3s, pentru a oferi grilei un aspect mai mare şi mai proeminent. La spate, conturul negru încadrează inserţia foarte lată în culoarea caroseriei. La noul BMW i3s, linia de accent de pe linia acoperişului are acelaşi finisaj negru lucios ca montanţii A.

Noul BMW i3s vine echipat standard cu suspensie sport, care include o reducere cu 10 milimetri a gărzii la sol. Extinderea cu 40 de milimetri a ecartamentului în comparaţie cu BMW i3 are un impact suplimentar asupra marginilor negre ale pasajelor roţilor.

Noul BMW i3s este disponibil cu jante exclusive de 20 de inci, din aliaj uşor, cu design “double-spoke”, care sunt mai late cu 20 de milimetri decât versiunile disponibile anterior. Ele pot fi comandate în variantele de culoare Bicolour şi Jet Black.

Asemenea designului exterior, stilul interior al noilor BMW i3 şi BMW i3s are originile în noua arhitectură LifeDrive. Realizată din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), celula pasagerilor oferă o senzaţie extraordinară de spaţiu şi este dominată de un sentiment de luminozitate.

Liniile de echipare Loft, Lodge şi Suite sunt disponibile pentru noile BMW i3 şi BMW i3s ca alternativă la versiunea Atelier standard. Opţiunea de design interior Lodge include o nouă tapiţerie pentru suprafaţa scaunelor, Solaric Brown, care combină pielea naturală, tratată cu extract de frunze de măslin, cu un material textil din lână.

Noua opţiune pentru centura de siguranţă albastră oferă un accent de culoare în interior, în maniera tipică a mărcii. BMW i3s suplimentează toate acestea cu inscripţia de model de pe covoraşele din faţă, prezentă standard.

https://www.youtube.com/watch?v=TXgPWRs-Vao

Motorul electric sincron care alimentează noul BMW i3 generează o putere maximă de 170 CP. Cuplul maxim este de 250 Nm, tot fiind disponibil instantaneu de la demaraj, aşa cum se întâmplă de obicei cu motoarele electrice. Aceasta înseamnă că apăsarea acceleraţiei declanşează imediat sprintul.

Performanţa pe care conducătorii o aşteaptă de la un BMW este furnizată cu uşurinţă de motor printr-o transmisie automată cu o singură treaptă, cu livrare continuă a puterii. Sprintul de la 0 la 100 km/h este realizat de noul BMW i3 în 7,3 secunde. Viteza maximă este limitată la 150 km/h.

Localizată jos în podeaua automobilului, bateria litiu-ion de înaltă tensiune oferă o autonomie de 290-300 de kilometri conform ciclului NEDC, 235-255 de kilometri conform WLTP şi până la 200 de kilometri în utilizare cotidiană.

Noul BMW i3s oferă o interpretare şi mai sportivă, dispunând de un motor electric de 184 CP care generează un cuplu maxim de 270 Nm. Trenul de rulare actualizat include controlul modificat al motorului şi lagăre cu role conice specifice, care au fost utilizate pentru a optimiza suplimentară a livrării puterii şi a curbei de putere la turaţii mai mari. La limitele intervalului de turaţii ale motorului, puterea şi cuplul dezvoltate vin cu o creştere de până la 40% faţă de BMW i3.

În plus, noul BMW i3s este echipat cu suspensie sport cu arcuri, amortizoare şi bare antiruliu special dezvoltate. De asemenea, conducătorii pot selecta modul SPORT utilizând comutatorul Driving Experience Control. Aceasta iniţiază un răspuns mai direct al acceleraţiei şi caracteristici mai ferme ale direcţiei pentru a accentua suplimentară a laturii sportive a automobilului.

Doar 6,9 secunde sunt suficient pentru ca noul BMW i3s să accelereze de la 0 la 100 km/h, în drum spre viteza maximă de 160 km/h. Autonomia electrică ajunge la 280 de kilometri conform ciclului NEDC, la 235-245 de
kilometri conform WLTP şi până la 200 kilometri în utilizarea zilnică.

Ambele electromobile mai au nişte sisteme Dynamic Stability Control şi Dynamic Traction Control îmbunătăţite. De asemenea, mai pot fi echipate opţional cu un motor pe benzină cu doi cilindri şi 38 de CP, care va servi drept generator şi va mări autonomia generală cu 150 de kilometri.

Sistemele de asistare a conducătorului disponibile pentru noile modele BMW i3 şi BMW i3s uşurează misiunea celui de la volan şi oferă susţinere în diferitele situaţii de trafic. Pachetul opţional Parking Assistance include Park Distance Control, camera pentru mers înapoi şi Parking Assistant. După ce a fost selectat un loc de parcare paralel cu drumul, Parking Assistant preia controlul acceleraţiei, frânării, selecţiei vitezelor şi direcţiei.

Driving Assistant Plus, disponibil şi ca opţiune, include funcţia de avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţia City Braking, Speed Limit Info, Proactive Driving Assistant, cruise control activ cu funcţia Stop & Go şi Traffic Jam Assistant, care nu numai că menţine o distanţă sigură până la automobilul din faţă în trafic aglomerat la viteze de până la 60 km/h, dar menţine şi maşina pe bandă. Sistemul ia informaţii de la marcajele benzii, lăţimea drumului şi vehiculele care călătoresc în faţă.

Noile BMW i3 şi BMW i3s au o versiune actualizată a sistemului de operare iDrive, care oferă o interfaţă intuitivă pentru controlul numeroaselor funcţii ale automobilului, de infotainment, comunicaţii şi navigaţie. La modelele echipate cu sistemul de navigaţie Professional, afişajul de control are o diagonală de 10.25 inci (26,04 cm) şi o rezoluție mărită de 1440×540 pixeli.

De asemenea, meniul principal este prezentat sub forma unor panouri orizontale, cu infromaţii active. Sistemul de recunoaştere vocală a fost şi el optimizat suplimentar. Cu ajutorul Natural Language Understanding (Înţelegerea Limbajului Natural), instrucţiunile vocale pot fi executate mai rapid şi precis – de exemplu, când căutaţi muzică şi numere de telefon.

BMW i3 facelift şi BMW i3s vor debuta pe piaţă în luna noiembrie a acestui an.

Galerie foto:

Iti place articolul?