(foto/video) Premieră mondială: Mercedes-Benz X-Class – primul pick-up produs de o marcă premium

Distribuie:
 • 185
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Compania Mercedes-Benz a organizat în această seară, în oraşul Cape Town din Africa de Sud, premiera noului X-Class. Noul model a fost dezvăluit în aceeaşi zi în care, în anul 1918, s-a născut regretatul preşedinte Nelson Mandela, cel care a contribuit la transformarea statului african în unul modern.

În timpul prezentării s-a remarcat că primul pick-up din gama mărcii germane nu este doar o maşină pentru transportul mărfurilor sau ieşiri în off-road, ci şi una care poate fi folosită zilnic, chiar şi îmbrăcat la costum.

Pick-up-ul asemănător cu formele conceptului său este construit pe baza platformei create de Nissan pentru Navara, însă comparativ cu alte modele din segment, noul X-Class foloseşte o suspensie faţă cu două braţe şi una multi-link în spate, în locul unei suspensii tradiţionale cu arcuri.

Dimensiunile noului Mercedes-Benz X-Class sunt: lungime – 5.340 mm, lăţime – 1.920 mm, înălţime – 1.819 mm. Ampatamentul măsoară 3.150 mm, iar garda la sol – 202 mm (opţional poate fi mărită cu încă 20 de mm).

Adâncimea vadului de apă pe care îl poate parcurge nu trebuie să depăşească 600 de mm. Unghiul de intrare şi de ieşire cu suspensie standard este de 28.8 şi 23.8 grade respectiv, însă dacă se optează pentru o suspensie care măreşte garda la sol a maşinii – 30.1 şi 25.9 grade.

Lungimea benei este egală cu 1.587 mm, lăţimea – 1.560 mm, iar înălţimea – 474 mm. Greutatea maximă pe care o poate căra în ea este de 1.042 de kilograme. Greutatea remorcii pe care o poate tracta, în dependenţă de motor şi nivel de echipare, variază între 1.650-3.500 de kilograme.

În total vor exista trei nivele de echipare, numite: Pure (o maşină de lucru, maşina neagră din imagini), Progressive (echipament şi dotări mai bogate, maşina galbenă) şi Power (o maşină pentru oraş, maşina albă). Fiecare are dotările şi designul său exterior, iar orice client îşi poate personaliza propriul pick-up aşa cum îşi doreşte. Nouă culori sunt disponibile pentru caroserie, jante de 17-19 inci, şase tipuri de materiale pentru scaune (inclusiv două variante din piele) şi două culori pentru tavan.

Designul barelor de protecţie şi a pragurilor se deosebesc în cele trei nivele de echipare, iar opţional pick-up-ul poate fi comandat fără bara de protecţie spate, pentru ca uşa benei să poată fi deschisă tocmai la 180 de grade. X-Class este şi primul pick-up care oferă standard iluminare în benă.

Iniţial gama de motoare va fi compusă din două turbodiesel-uri cu patru cilindri, fiecare având un volum de 2.3 litri. Prima versiune X 220d va primi un agregat cu o turbină şi sistem Common Rail, care va produce 163 CP şi 403 Nm. Modelul X 250d va dispune de un motor cu două turbine, care va produce 190 CP şi 450 Nm.

Toate aceste motoare vin standard cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte şi opţional cu sistem Start/Stop. De asemenea, pe unele pieţe versiunea X 250d va putea fi comandată cu o cutie de viteze automată cu şapte trepte.

Mai târziu va fi disponibil la comandă şi un V6 diesel de 3.0 litri, cu 258 CP şi 550 Nm, alături de un sistem de tracţiune integrală 4MATIC, transmisie automată 7G-TRONIC PLUS cu padele în spatele volanului şi funcţie Start/Stop. Iar pe unele pieţe precum, Dubai sau Maroc, va exista un benzinar care va livra 165 CP (X 200, 2.5 litri).

Noul X-Class va fi disponibil cu două tipuri de tracţiune integrală 4MATIC, standard pe spate pentru modelul cu motor pe benzină. Maşinile diesel vor primi o variantă în care roţile faţă se conectează la nevoie (până la 100 de km/h), iar versiunea de top cu motor V6 va avea o tracţiune integrală permanentă (40:60). Opţional va putea fi comandat un diferenţial spate care poate fi blocat 100%.

Mercedes-Benz X-Class este şi singurul reprezentant din segment care foloseşte discuri de frână pe toate cele patru roţi. Acestea au în faţă un diametru de 32 de cm, iar în spate de 30.8 cm.

Printre dotările de bază ale tuturor versiunilor se numără un sistem electronic de stabilizare ESP, sistem de frânare de urgenţă BAS, sistem electronic de distribuţie a forţei de frânare EBV în combinaţie cu ABS şi ASR. Pick-up-ul poate avea şi diverşi asistenţi la bord, printre care: sistem de menţinere în bandă, de recunoaştere a indicatoarelor rutiere, cameră video spate, camere la 360 de grade, sistem de stabilizare a remorcii şi multe altele.

Habitaclul noului X-Class pare a fi o simbioză între cele văzute în C şi V-Class, având o planşă de bord orizontală, un ecran tactil în partea superioară a consolei centrale şi un joystick pentru controlul sistemului multimedia cu suprafaţă tactilă.

Primul pick-up al celor de la Mercedes este şi primul pick-up din segment care oferă un modul de comunicare cu o cartelă SIM integrată, care permite folosirea serviciilor Mercedes me connect şi sincronizarea maşinii cu dispozitive mobile. Există şi în premieră serviciul Live Traffic Information care arată în timp real informaţii despre tot ce se petrece în trafic.

Vânzările noului Mercedes-Benz X-Class vor începe în Europa în luna noiembrie a acestui an. Preţul de start în Germania este de 37.294 euro.

Reluarea prezentării noului X-Class:

Galerie foto:


Distribuie:
 • 185
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...