in , , ,

(foto/video) Premieră: smart vision EQ fortwo – compacta viitorului fără volan şi pedale

Compania smart va fi prezentă şi ea la Salonul Auto de la Frankfurt, acolo unde printre modelele sale din gama actuală îşi va demonstra un automobil urban al viitorului.

Conceptul numit vision EQ fortwo nu are nici volan şi nici pedale, iar pe bara de protecţie frontală este montat un ecran care afişează diverse mesaje.

https://youtu.be/4Afk82PW_Y4

Destul de simpatică, această compactă arată viziunea companiei despre cum vor fi automobilele viitorului, care vor avea un sistem de pilotare automată de nivel 5. Potrivit clasificării făcute de comunitatea inginerilor auto SAE, nivelul 5 presupune că astfel de maşini se vor putea deplasa autonom şi nu vor avea nevoie în niciun caz de intervenţia omului. De aceea în acest concept nu sunt instalate organe de control, totul fiind setat cu ajutorul telefonului sau a comenzilor vocale.

smart vision EQ fortwo are o lungime de 2.699 mm, o lăţime de 1.720 mm şi o înălţime de 1.535 mm. Conceptul cu două locuri pentru pasageri are o lungime asemănătoare, o lăţime mai mare cu 50 de mm şi o înălţime mai mică cu 25 de mm decât actualul model de serie fortwo.

https://youtu.be/tBQwJ96cmeI

De propulsie răspunde un electromotor poziţionat pe puntea din spate şi o baterie din litiu-ion cu o capacitate de 30 kWh. Autonomia se ridică la 300 de km cu un singur plin de energie. În cazul în care în acumulatori rămâne puţină energia conceptul poate merge singur la staţia de reîncărcare. În viziunea smart, staţiile de reîncărcare ale viitorului vor alimenta electromobilele cu energie procesată din baterii solare, prin inducţie electromagnetică.

Compania smart crede că aceste city car-uri ale viitorului vor fi implicate activ într-un sistem dezvoltat de car sharing. Maşinile vor fi oferite în arendă şi acestea nu vor trebui căutate, ci vor veni singure la client şi îl vor întâmpina cu un mesaj de salut, împreună cu numele său, pe ecranul despre care vă spuneam.

https://youtu.be/7ca2aokcWgU

În prezent serviciul car2go care aparţine concernului Daimler este folosit de peste 2.6 milioane de utilizatori din toată lumea, iar o maşină este închiriată la fiecare 1.4 secunde. Prognozele arată că până în 2025 numărul de utilizatori al serviciilor de car sharing va creşte până la 36.7 milioane de oameni. Tot atunci producătorii auto promit să introducă maşini cu autopilot de nivel 5.

GALERIE FOTO: