Ghid: Cum să scapi de căldură pe timp de vară? Sfaturi utile pentru orice şofer

Luna iulie sau cum i se mai spune în popor, luna lui cuptor, este considerată cea mai fierbinte lună a anotimpului. Majoritatea dintre noi continuăm să folosim automobilele în interese personale chiar dacă afară este caniculă.

De aceea, în cele ce urmează vă aducem la cunoştinţă nişte sfaturi utile, publicate de redacţia auto.mail.ru, care vă vor ajuta să aflaţi cum să vă răcoriţi eficient, cum să scăpaţi de căldura din maşină şi ce trebuie să faceţi dacă începeţi să vă simţiţi rău în timp ce vă deplasaţi cu automobilul.

10007041b_AM0
FOTO: autokalogeras.gr

Sistemul de climatizare. Reguli simple

De regulă, în prezent, sistemele de climatizare din automobile rezolvă o mulţime de probleme, iar mulţi oameni care planifică să-şi cumpere un automobil consideră această opţiune o necesitate.

Însă, în primul rând, nu toate maşinile pot avea un astfel de sistem şi doi, acestea se pot defecta. Cel mai important este că trebuie şi să ştiţi cum să îl utilizaţi corect.

Nu este o greşeală mai mare decât să vă aşezaţi vara în salonul unui automobil şi să porniţi îndată sistemul de climatizare la maxim. De la scăderea bruscă a temperaturii şi a curenţilor de aer rece vă puteţi îmbolnăvi foarte repede.

Vezi şi: Ştiai asta? Iată de ce nu trebuie să incluzi sistemul de climatizare îndată ce porneşti maşina

6d10a13221e47f628706c2418b2a0171_orig

Ce să faceţi dacă doriţi să vă răcoriţi rapid? Iată o mică instrucţiune:

  • Deschideţi uşile maşinii, porniţi motorul şi sistemul de climatizare (temperatura nu trebuie să fie mai mică de 21 de grade), coborâţi toate geamurile şi ieşiţi din habitaclu.
  • Aşteptaţi câteva minute pentru ca salonul să fie aerisit.
  • După ce v-aţi pornit la drum, ţineţi o vreme geamurile întredeschise, însă vedeţi să nu fie curent! Pentru a crea un flux de aer confortabil, deschideţi geamul şoferului şi cea din dreapta spate. Dacă aveţi trapă folosiţi-o şi pe asta.
  • Curenţii de aer care intră prin gurile de aerisire în habitaclu trebuiesc redirecţionaţi prin părţi. Important este ca să nu sufle direct spre dvs.
  • Dacă afară este un aer fierbinte, atunci în habitaclu nu trebuie să simţiţi că vă este frig. Se consideră că diferenţa maximă de temperatură pe care organismul uman o poate suporta uşor este de 5-7 grade.

Pericolele din maşină

Căldura extremă nu este singurul pericol la care ne putem aştepta pe timp de vară. Mult mai periculos pentru corpul uman este insolaţia.

Aşezându-vă sau intrând în maşină riscaţi să fiţi lovit de aceasta, pentru că temperatura din habitaclul unei maşini care a stat un timp îndelungat la soare se poate ridica până la 50-60 de grade.

Insolaţia poate fi extrem de periculoasă, mai ales pentru copii şi vârstnici. Mecanismul de formare a unui “scut” care se poate lupta cu razele solare fierbinţi se termină complet la vârsta de 7-8 ani.

De obicei, corpul nostru este capabil să se răcească singur până la o temperatură optimă, prin transpiraţie şi emanare de căldură. Însă atunci când temperatura de afară este mare, când umiditatea este ridicată sau când în timpul unui lucru fizic sistemul nostru nu se descurcă, atunci şi temperatura corpului creşte foarte tare.

Cu o uşurinţă foarte mare se încălzeşte un corp deshidratat, pentru că nivelul de transpiraţie scade şi într-un final apare insolaţia, a declarat specialistul în sănătate Evghenii Papernîi.

b0b2d77e018aa88b634c32ca991ba4a2_orig

De aceea, dacă v-aţi urcat într-un automobil încălzit şi simţiţi peste câteva minute o durere de cap, ameţeli, oboseală, greţuri sau nu vă puteţi orienta în spaţiu, ieşiţi cât mai rapid din maşină.

Aşezaţi-vă undeva la umbră, dezbrăcaţi-vă dacă aveţi ceva mai gros pe dvs, beţi apă (însă nu cafea, băuturi carbogazoase sau bere) şi nici într-un caz nu vă apucaţi de fumat.

Luaţi un şerveţel sau o bucată de bumbac (haină), umeziţi-o cu apă şi aplicaţi-o pe frunte. După care altă haină udă trebuie să o puneţi în jurul gâtului. Metoda va păstra balanţa de temperatură. În cazurile grave şi excepţionale, sunaţi la urgenţă.

Cum să vă salvaţi de căldură?

Să beţi, să beţi şi încă o dată să beţi (înafara cazurilor în care vă este contraindicat de medic consumul sporit de lichide). Nu trebuie să turnaţi în voi apă la fiecare cinci minute, ci atunci când afară este plus 35, înainte de a ieşi din casă, un pahar cu apă nu strică.

Mai bine ar fi, după posibilitate, să consumaţi ceai, apă minerală carbogazoasă, băuturi din fructe sau produse lactate puţin acrişoare. Băuturile carbogazoase dulci trebuie refuzate, iar de alcool nici nu mai vorbim.

De asemenea este recomandat ca în această perioadă să reduceţi consumul de cafea (o ceaşcă de cappuccino de dimineaţă nu strică). Şi nu fumaţi înainte de un drum la volan!

Recomandările oficiale ale instituţiilor medicale – să consumaţi cât mai multe lichide, dar şi produse alimentare. În primul rând avem nevoie de energie şi asta rezultă din mâncare.

Pe timp de vară trebuie să mâncăm cât mai puţine produse grase, sărate sau pipărate. Este preferabil peştele în locul cărnii de animale. Cât mai multe fructe şi legume, important fiind să le spălaţi bine înainte de consum.

40c9544aa3e866fa8795aaba89d34f30_orig

Totodată, atunci când vă parcaţi maşinile, folosiţi pe cât de posibil parasolarele. În prezent puteţi găsi un asortiment larg care au dimensiuni şi forme diferite.

Cele obişnuite, de culoare argintie, sunt mai eficiente decât cele înfrumusețate cu desene.

Dacă vă este lene să procuraţi un parasolar sau chiar nu aveţi bani, puteţi folosi o bucată de carton sau o pânză de culoare albă, important fiind să le instalaţi sub parbriz sau lunetă.

Ce să faceţi dacă vi s-a făcut rău în maşină din cauza căldurii?

Sistemele contemporane de răcire a motoarelor îşi fac treaba mult mai eficient decât acelea care au existat acum 40 de ani. Însă, nu este exclus faptul ca orice maşină să înceapă să “fiarbă”. Ce este de făcut în acest caz?

  • Dacă aţi observat că indicatorul temperaturii lichidului de răcire se duce în zona roşie sau de sub capotă iese aburi, opriţi maşina imediat, aşteptaţi 10-15 minute şi abia atunci deschideţi capota cu o atenţie foarte mare. Folosiţi mănuşi!
  • Nici într-un caz nu deschideţi rezervorul lichidului de răcire, răsucind capacul. În acest caz trebuie să aşteptaţi cel puţin 30 de minute! Însă chiar şi după asta nu trebuie să vă atingeţi de el cu mâinile goale şi ţineţi-vă faţa la distanţă!
  • În timp ce deschideţi rezervorul vă puteţi opări, pentru că temperatura de fierbere a lichidului de la interior depăşeşte 100 de grade Celsius.
  • Dacă temperatura lichidului de răcire a scăzut, nu vă gândiţi că toate probleme s-au rezolvat singure de la sine. Dacă este necesar să completaţi volumul de antigel, mai turnaţi (în caz că nu îl aveţi la îndemână, folosiţi apa). Nici într-un caz nu turnaţi antigel în timp ce lichidul din rezervor încă fierbe!
  • Motorul trebuie răcit preventiv, iar în cazurile unei avarii maşina trebuie dusă la service. Apropo, pentru a diminua riscul unei supraîncălziri repetate, este recomandabil ca să porniţi la maxim sistemul de încălzire.
  • Dacă lichidul de răcire a curs (s-a spart rezervorul sau un tub nu a suportat presiunea), este necesar să rezolvaţi problema. Dacă nu vă pricepeţi, chemaţi un evacuator şi duceţi maşina la service. Pornirea motorului fără un sistem de răcire funcţional este interzisă!

50cb19872869c45d4e3a046644e5e55e_orig

Pe final, iată care sunt regulile principale de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă deplasaţi cu maşina pe timp de caniculă:

  • Niciodată nu vă lăsaţi în habitaclu copii sau animalele. Motivul “pe cinci minute doar” trebuie exclus.
  • Nu porniţi sistemul de climatizare la maxim.
  • Înainte de a vă deplasa aerisiţi salonul maşini.
  • Mereu să aveţi în maşină o sticlă de apă. Mai bine două.
  • Dacă simţiţi că ritmul cardiac creşte, aveţi ameţeli, dureri de cap, oboseală, dezorientare în spaţiu, sau din contra o excitare ciudată, înseamnă că aveţi sau riscaţi să faceţi imediat insolaţie. Opriţi şi ieşiţi repede din maşină.
  • Beţi apă şi sucuri naturale. Fără Coca-Cola sau ceva de genul.
  • Indicatorul temperaturii lichidului de răcire este în zona roşie? De sub capotă iese “fum” (aburi)? Opriţi-vă imediat!
  • Lăsându-vă maşina la parcare, instalaţi-vă sub parbriz sau lunetă un parasolar.

AutoBlog.MD vă urează drum bun!

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/