in

Hamburg – primul oraş german care aplică interdicţii pentru maşinile diesel. Cum se va exercita controlul

Hamburg este primul mega oraş german care a introdus interdicția parţială de a conduce vehicule cu motoare diesel, decizie luată în urma unei hotărâri a unei înalte instanţe care a permis acest lucru. Inițial s-a prevăzut că interdicția va intra în vigoare în aprilie, însă acum se numește un nou termen – la sfârșitul lunii mai.

Maşinile cu motoare diesel care nu respectă standardul Euro 6 nu vor putea rula pe o secţiune de aproximativ 580 de metri a aleii Max-Brauer din zona Altona. În plus, circulaţia lor va fi interzisă pe o porţiune de 1.6 kilometri de pe autostrada federală Stresemannstrasse.

FOTO: bild.de

Interdicția de a conduce autovehicule cu motoare “murdare” a fost introdusă deoarece pe drumurile cu trafic intens, atât în ce priveşte numărul de maşini, cât şi de pietoni, a fost fixată o cantitate prea mare de oxizi de azot în atmosferă. Se crede că efectele deciziei luate vor contribui la reducerea poluării.

Prin urmare, în Hamburg, pe aleea Max-Brauer, interdicția va fi valabilă pe tot parcursul anului. Excepții se vor aplica numai autovehiculelor locuitorilor din zonă și asupra vizitatorilor lor, autobuzelor (transport public), camioanelor care transportă gunoiul, maşinile specialiştilor pe probleme casnice și cele ale serviciilor de livrare. Cu maşini cu motoare diesel vor putea în continuare să călătorească în cartierul Altona clienții și angajații birourilor, întreprinderilor și firmelor.

Interdicţia “va fi valabilă atâta timp cât va fi necesar, pentru ca să fie asigurat un nivel mediu de oxizi de azot în aerul din zonele din apropierea drumurilor şi ca acesta să fie menținut sub valorile impuse de UE, chiar și fără utilizarea de măsuri preventive”, a declarat Senatul din Hamburg într-un comunicat.

FOTO: mopo.de

Cum se va verifica dacă oamenii vor ţine cont de noua regulă?

Potrivit Oficiului pentru Protecția Mediului Înconjurător din Hamburg, poliția va fi responsabilă de control. De la introducerea interdicției, numărul inspecțiilor pe șosele va crește.

O problemă însă constă, la prima vedere, în dificultatea determinării dacă mașina îndeplinește standardul Euro 6. Autocolantul verde, care se pune pe maşinile care au permisiunea de a circula prin zonele ecologice din marile oraşe germane, nu conține astfel de informații. Acest lucru înseamnă că poliția va trebui să verifice actele automobilului pentru a se asigura că nu cade sub interdicție.

Joachim Lenders, președinte al Uniunii sindicale a polițiştilor germani (DPolG), a pus sub îndoială faptul că în Hamburg vor exista destui ofiţeri pentru a efectua un astfel de control:

“Poliția va fi capabilă să o facă numai în cazul în care există destui oameni. Prioritar pentru noi sunt criminalii şi cei care încalcă ordinea publică, mai degrabă decât mașinile diesel. În cazul în care rensponsabilii de la protecţia mediului doresc să exercite un control, atunci ar trebui să utilizeze în acest scop angajații proprii care vor sta toată ziua pe drum”.

FOTO: nord24.de

Cum va putea înţelege un proprietar de maşină cu motor diesel dacă va putea să o folosească în continuare?

Din cele aproximativ 15.2 milioane de maşini diesel înregistrate în Germania, doar aproximativ 2.7 milioane de autoturisme respectă standardul Euro 6 – puţin mai mult decât fiecare al șaselea. Informaţii privind încadrarea într-un standard sau altul de emisii pot fi găsite în certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Ce sancţiuni riscă cei care vor încălca regula?

Încălcarea interdicției va fi considerată o încălcăre administrativă, astfel încât aceasta poate fi comparată cu încălcarea regulilor de parcare. Cât de mult îi va costa pe şoferi amenda deocamdată nu se cunoaşte. Multe prevederi ale interdicției se află încă în stadiul de dezvoltare. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Înconjurător, amenda nu va depăși 70 de euro.

Vezi şi: Moldova: Adio mașini mai vechi de 7 ani? Guvernul va stimula importul mașinilor hibride și electrice

Cum va putea înţelege exact un şofer zona unde îi este interzis să intre?

Autorităţile oraşului Hamburg au dezvoltat deja nişte indicatoare rutiere adecvate, care vor fi instalate înainte de sfârșitul lunii mai.

Există opțiuni pentru un ocol al zonelor, pentru maşinile diesel?

Autoritățile din Hamburg sugerează proprietarilor unor astfel de maşini să folosească rute alternative pentru a ocoli străzile blocate pentru ei sau mai bine – transportul public. Dar, dacă tot mai mulţi şoferi vor începe să folosească una şi aceeaşi cale/căi, se va ajunge la formarea ambuteiajelor şi acest lucru va duce la crearea unor noi zone izolate deoarece se va mări nivelul de oxizi de azot.

Amintim că această decizie face parte din planul autorităţilor centrale din mai multe oraşe şi ţări, inclusiv Germania, prin care se doreşte reducerea treptată a numărului de maşini diesel noi pe care oamenii le cumpără, asta pentru că din 2030 acestea vor fi interzise de a fi vândute împreună cu cele pe benzină.

Vezi şi: Germania începe revoluţia electrică: Va interzice vânzarea maşinilor diesel şi pe benzină în 2030

Sursă: Bildgermania.one