Interviu cu fondatorul Tesla Club Rusia: Adevărul despre maşinile electrice produse de firma din SUA

Distribuie:
 • 12
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Andrei Vratskiy, fondatorul Tesla Club Rusia, unul dintre primii oameni din Rusia care şi-a cumpărat o Tesla Model S, a povestit într-un interviu pentru revista Forbes despre neajunsurile unei astfel de maşini, cât îl costă întreținerea și ce s-a stricat în timp.

FOTO: forbes.ru

Andrei Vratskiy şi-a cumpărat un sedan Tesla Model S acum patru ani şi a fost unul dintre primii ruşi care a făcut asta. Mai nou, în luna noiembrie a acestui an, a avut ocazia să testeze în SUA cel mai noul Model X şi după ce a parcurs peste 2.000 de kilometri a concluzionat că electromobilele încă nu sunt făcute pentru călătorii lungi.

În interviul pentru Forbes acesta şi-a motivat concluzia de mai sus, a povestit cât costă exploatarea şi reparaţia unei maşini Tesla, care sunt diferenţele dintre modele şi cât de comodă este o astfel de maşină pentru a fi folosită pe străzile din America.

„Dacă nimic nu se va schimba, după lansarea în masă a celui mai accesibil Model 3, compania lui Elon Musk riscă pur și simplu să se „înece” în reparații. Cu această calitate a construcției produselor sale, singura întrebare este când Tesla Motors va falimenta”.

Vezi şi: (video) „Tesla va falimenta până în anul 2019 pentru că nu are un sos secret!” Iată cine a spus asta

 • Versiunea de bază Tesla Model X, după cum afirmă producătorul, ar trebui să aibă o autonomie de aproape 400 de km. Cât de reală este această cifră?

Producătorul exagerează. Maxim din ea se pot stoarce 300 de km. Personal am mers 200 de km şi am irosit 90% din energia din baterii. Crossoverul Model X are o aerodinamică mai proastă decât Model S. De exemplu, la o viteză de 137 de km/h consumul de energie crește cu 15-20%, comparativ cu cel înregistrat la viteza de 120 de km/h.

S-a primit că a fost nevoie să mă opresc la fiecare două ore şi să stau să aştept aproape o oră pentru ca să se încarce. Este un lucru enervant, mai ales pentru cei care au decis să parcurgă o distanță mare într-o zi. Astfel, pe o distanţă de 1.000 de km am încărcat masina de șase ori!

Însăşi încărcarea nu este o problemă pentru proprietarul unei astfel de mașini, dacă este exploatată prin oraşe şi suburbii, însă pentru călătorii pe distanțe lungi electromobilele nu sunt confortabile.

 • Cât te-a costat „carburantul”?

În linii generale am utilizat doar stațiile Supercharger, gratuit, costul acestor servicii este deja inclus în prețul mașinii. Există şi staţii care nu aparţin Tesla, iar proprietarii acestora ştiu cum să facă bani. Pentru că am pus maşina la încărcat pe noapte la una din ele am cheltuit 50 de dolari, ceea ce este de 1.5 ori mai mult decât aş cheltui pe alimentara unei automobil cu motor cu ardere internă şi similar ca dimensiuni.

Staţii de încărcare există pe toate traseele principale, însă ce-i drept am verificat asta înainte să mă pornesc la drum. Cozi la staţiile Superchargher dintre localităţi nu există, însă în zonele urbane gen Silicon Valley locuri libere la staţii sunt în mare deficit. Consider că de asta se folosesc localnicii care nu vor să cheltuie bani pentru a-şi încărca maşinile acasă, asta când există un loc unde se poate face asta gratuit.

 • În SUA sunt cumva motivaţi oamenii să treacă pe electromobile?

Achiziționarea unui electromobil este mai degrabă ceva „la modă”. Cum poți merge cu o maşină pe benzină, dacă lucrezi și trăiești în cel mai avansat și în cel mai „verde” stat al SUA? Dar și motivație există. Electromobilele pot fi conduse pe „сarpool”, benzi separate pentru circulaţia maşinilor cu pasageri în cabină.

Încă există și o facilitate fiscală în valoare de 7.500 de dolari. Aceasta este o sumă serioasă dacă e să te gândeşti că cumperi un electromobil de 30.000 de dolari. Însă în 2018 aceasta va fi anulată!

 • Cât costă închirierea unui Tesla Model X în SUA și cum se comportă pe drum?

Închirierea unei astfel de maşini costă 150 de dolari pentru o zi. În SUA există serviciul de închiriere auto Turo, e ca şi Airbnb şi costă de două ori mai ieftin.

Tesla Model X, chiar dacă are o suspensie pneumatică, nu este cel mai comod automobil. Pe asfalt nu sesizezi asta, dar pe drumuri de beton de exemplu, este zguduită binişor şi cel mai mult simt asta pasagerii de pe scaunele spate.

La început îţi place cum arată portierele posterioare şi modul în care se deschid, însă până în momentul în care ajungi să te loveşti cu capul în mod repetat. Îţi dai seama că nu e cea mai reuşită soluţie. Apropo, uşile de deschid încet şi nu au buzunare. Cele din faţă însă sunt plăcute, se închid automat după tine când apeşi pedala de frână.

În general, o Tesla Model X nu rămâne în urmă din punct de vedere tehnologic faţă de Model S. Trist este că decorul interior şi calitatea finisajelor este tratată în mod neglijent de producător. Ca şi pe Model S, habitaclul nu corespunde clasei premium în care sunt poziţionate.

Vezi şi: Oportunitate! Se vinde un lot de maşini electrice rulate Tesla cu un preţ sub 50000 de euro bucata

 • Ce nu este în regulă mai exact?

Tesla stă ca o mașină de clasă premium, în zona de top comparabil cu modele Mercedes și Porsche dacă e să ne imaginăm, însă materialele şi calitatea interiorului este la un nivel bugetar, comparabil cu cele din maşini Toyota/Hyundai.

După cum ştiţi deţin o Tesla Model S şi a trebuit să refac interiorul aproape complet, aşa cum mi-ar plăcea să-l văd. Astfel, după ce am cumpărat o maşină de 130.000 de dolari, am fost nevoit să mai investesc 30.000 de dolari pentru a aduce totul la un nivel adecvat.

Am înlocuit scaunele din faţă pentru că de la cele originale te durea rău spatele şi am schimbat geometria celor din spate. Suplimentar mi-am adăugat o cotieră, buzunare în uşi şi am înlocuit „eco” pielea cu piele naturală.

 • Noul Tesla Model 3, după cum a fost anunţat, se va vinde pentru minim 35.000 de dolari şi se pare că habitaclul va fi de cinci ori mai prost decât pe celelalte modele mai scumpe. Cum comentezi asta?

Chiar este groaznic să ne imaginăm. Încă nu am văzut pe viu un Model 3, nu există în showroom-uri şi nici pe drumuri nu prea îl poţi găsi. Dar chiar și din filmuleţele publicate pe Youtube, calitatea interiorului ridică o mulțime de întrebări. La calitatea asamblării de asemenea.

În general, maşinile Tesla, și acest lucru cu siguranță va fi o surpriză pentru mulți, nu sunt printre cele mai sigure automobile. Prietenul meu are un Model X şi aproape că s-a prăbușit chiar pe drum din cauza unui amortizor spart.

Vezi şi: (foto) De necrezut! Pentru primul Tesla Model 3 second hand s-a cerut o avere

FOTO: drds.nl

 • Cât de des se defectează maşinile Tesla şi cât costă reparaţiile?

Compania vinde mașini direct şi tot ea le repară. Prin urmare, statisticile în acest sens sunt doar ale Tesla și doar compania decide când, cum şi în ce măsură să le facă publice. Există suspiciunea că astfel de informații i-ar putea afecta destul de negativ imaginea ca brand premium.

De altfel, clubul nostru din Rusia este practic singurul care poate estima numărul de defecțiuni la aceste mașini. Deoarece un service Tesla oficial nu avem, exemplarele care se defectează sunt aduse la Moscova pentru reparaţii în service-uri neoficiale, iar cazul unor defecţiuni mai grave sunt trimise în Europa sau chiar SUA.

Cel mai des ies din funcţiune bateriile, sistemul electronic, motoarele electrice. Și să nu uităm că aceasta este o maşină în care, aparent, nu ar trebui să se strice nimic. La mine, după ce am parcurs 30.000 de km cu Model S, a ieșit din funcțiune motorul. Pentru că aveam încă o garanţie pentru această maşină cumpărată în SUA, am putut să o repar gratis doar pe continentul nord-american şi asta mi-ar fi luat vreo jumătate de an. Am decis în cele din urmă să o duc în Germania, acolo unde într-un service oficial mi-a fost înlocuit motorul cu unul nou. În total am cheltuit un milion de ruble (14.500 de euro).

Proprietarilor de maşini Tesla europene le este mai uşor. Aceştia nu vor trebuie să achite nimic, în afară de transportul maşinilor până în Finlanda sau Germania (ţările cele mai apropiate de Rusia unde există reprezentanţe oficiale Tesla) şi înapoi.

Conform statisticilor noastre, circa 20-25% din toate maşinile Tesla care există în zona Federaţiei Ruse au trecut deja prin reparații serioase. Cheltuielile pot varia de la sute de mii şi până la peste un milion de ruble în cazul schimbului de baterii şi motoare. Sunt aproape sigur că astfel de statistici despre defecţiuni sunt şi în alte ţări.

FOTO: autoguide.com

 • Poate pur și simplu îţi schimbi maşina pe una cu motor tradițional sau pe una hibridă? Pentru 150.000 de dolari este destul de ușor să găseşti o maşină de o calitate excelentă și cu o garanție bună oferită de dealeri autorizați.

Cu toate neajunsurile sale, Tesla Model S este încă o maşină foarte bună, care are cu ce ieşi în evidenţă faţă de produsele constructorilor tradiționali. Tesla ştie cum să câştige cu succes fani pentru modelele scumpe S şi X, şi continuă să facă asta şi pentru Model 3. Și aceştia sunt oameni care sunt dispuşi să accepte calitatea interiorului sau calitatea asamblării.

Exploatarea unei maşini electrice marca Tesla, chiar și pe infrastructura rutieră din Rusia care lasă de dorit, nu provocă probleme deosebite. Autonomia oferită de setul de acumulatori este mai mult decât suficientă pentru distanţele parcurse zilnic prin oraşe.

Singurul lucru pe care un eventual proprietar de Tesla trebuie să-l ştie este că va avea nevoie de o sursă persoanală de încărcare cu energie, fie acasă în garaj, fie una proprie în parcarea subterană a blocului sau una la casa care se află în afara zonei urbane. Fără staţii de încărcare „personalizate” exploatarea unui automobil electric va fi extrem de dificilă.

Mai recomand ca maşinile electrice achiziţionate să aibă specificaţii europene, asta pentru a nu rămâne fără bani în caz că intraţi cu acestea în service-uri.

Totuşi, pentru cei care iubesc să călătorească confortabil și într-un habitaclu de calitate, cea mai bună alegere va fi, totuși, una dintre maşinile germane, de exemplu Mercedes-Benz S-Class W222 (mai ales versiunea sa hibridă care are aceleași avantaje de circulaţie pe benzi speciale, în SUA, ca şi Tesla) sau Porsche Panamera.

Vezi şi: (video) Frankfurt 2017: Premieră mondială – Noul Mercedes-Benz S 560 e consumă doar doi litri?!


Distribuie:
 • 12
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate