Invazie de maşini hibride în 2017 în Moldova. Topul celor mai populare modele, dominat de Toyota

Distribuie:
 • 32
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  

În ţara noastră încă nu există şi nici nu se dezvoltă cu paşi rapizi o piaţă de maşini pur electrice, însă în schimb există una a autovehiculelor electrificate, hibride, care reprezintă o cotă destul de mare.

Care modele sunt cele mai populare sau pentru care moldovenii optează cel mai des? Redacția AutoBlog.MD vă prezintă aceste date cu suportul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Doar în 2017 moldovenii au importat un număr total de 3.047 de maşini cu sisteme de propulsie hibridă, iar dacă este să raportăm această cifră la numărul total de mașini rulate importate pe parcursul anului trecut în țara noastră, care a fost de aproximativ 23.000, atunci fiecare a opta mașină importată pe parcursul lui 2017 a fost una hibridă.

FOTO: autotrader.com

În Chişinău, practic în fiecare zi, nu există o stradă sau o intersecţie pe care să nu vezi o Toyota Prius. Da, acel model deosebit de popular în gama Toyota, care pe drumurile din Moldova se poate găsi din a doua, a treia şi chiar a patra, ultima generaţie.

Deoarece legislaţia actuală nu permite importul maşinilor cu o vechime mai mare de 10 ani, reiese că în 2017 au intrat în ţară 1.192 de exemplare produse între anii 2007-2017.

Modelul Toyota Prius este cunoscut pentru faptul că reuşeşte să înregistreze un consum redus de carburant, deoarece este asistat de un motor electric, care contribuie la pornire de pe loc, accelerare intensivă şi încarcă acumulatorii cu energia generată la frânare. Datorită acestora din urmă, unele versiuni ale maşinii pot rula un anumit număr de kilometri doar pe bază de energie electrică şi la viteze reduse, iar altele Prius PHV care se pot încărca de la o priză casnică, pot rula mai mulţi kilometri cu o viteză mai mare.

Al doilea cel mai popular automobil hibrid printre cele rulate, importate în 2017 în Moldova într-un număr de 349 de exemplare, este Toyota Auris. Acest model este disponibil şi doar cu motoare tradiţionale cu ardere internă, însă în spaţiul european se optează mai mult pentru versiunile hibride.

Sistemul de propulsie este asemănător cu cel al modelului Prius şi de regulă maşina aceasta poate fi mai practică datorită caroseriei de tip break pe care o poate avea (cea mai nouă generaţie).

Locurile 3 şi 4 în clasamentul nostru îl ocupă două maşini hibride marca Honda: Civic (205 exemplare) şi Insight (142 exemplare).

Primul este un sedan care poate fi văzut pe drumurile țării în versiuni hibride începând cu a opta generaţie a modelului. Honda Insight este practic o copie a modelului Toyota Prius, deoarece au unităţi de propulsie şi forme asemănătoare ale caroseriilor.

Locurile 5 şi 6 le revin celor mai populare maşini hibride marca Lexus (brand al corporaţiei Toyota). Modelul Lexus RX 450h care este un SUV a intrat în ţara noastră într-un număr de 127 de exemplare. O cifră aproape identică este prezentată pentru modelul Lexus CT 200h, automobil care nu este altceva decât o reinterpretare a lui Toyota Auris.

Pentru că cele două modele fac parte din gama Lexus, comparativ cu maşinile hibride ale Toyota, sunt mai bine dotate şi fac parte dintr-un segment de maşini mai premium.

În continuare, revin din nou în centrul atenţiei două produse ale Toyota. Vorbim despre varianta hibridă a sedanului Camry, dar şi versiunea practică a modelului Prius – Plus, care îl face de fapt asemănător cu un monovolum de dimensiuni medii.

Sedanul a fost ales de 78 de oameni, iar Prius Plus (MPV) de 63.

Top 10 este încheiat de o altă versiune a SUV-ului Lexus RX (400h) din a doua generaţie şi de varianta hibridă a celebrului Toyota RAV4. Diferenţa dintre acestea o fac doar trei maşini.

Iată clasamentul complet:

ANUL MARCA MODEL Nr unităţi
2017 TOYOTA PRIUS 1.192
2017 TOYOTA AURIS 349
2017 HONDA CIVIC 205
2017 HONDA INSIGHT 142
2017 LEXUS RX450H 127
2017 LEXUS CT200H 122
2017 TOYOTA CAMRY 78
2017 TOYOTA PRIUS PLUS 63
2017 LEXUS RX400H 51
2017 TOYOTA RAV4 HYBRID 48

Printre alte maşini hibride se pot număra unele marca Ford, Hyundai, Mercedes, BMW, Volkswagen şi multe altele.

Vezi neapărat şi: Câte electromobile şi-au cumpărat moldovenii în 2017? Top cele mai populare modele


Distribuie:
 • 32
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  

You may also like...