in

Marea Britanie, în pas cu lumea. Din 2040 maşinile noi vândute vor fi doar electrice

Autorităţile Marii Britanii planifică să interzică vânzarea automobilelor noi, propulsate cu motoare diesel sau pe benzină, din anul 2040.

Astăzi miniştrii Michael Gove şi Chris Grayling au prezentat o strategie în acest sens, care, odată ce va intra în vigoare peste 22 de ani, va marca sfârşitul unei perioade de aproximativ 150 de ani de existenţă a maşinilor cu combustie internă, scrie Daily Mail.

FOTO: autocar.co.uk

Interdicţia de vânzare a unor astfel de automobile este parte a planului de îmbunătăţire a calităţii aerului. Un motiv este nivelul înalt de mortalitate din cauza noxelor, anual în Marea Britanie trecând în nefiinţă câte 23.500 de oameni în mediu.

Din 2020, şoferii care vor deţine astfel de maşini nu numai că vor achita taxe de mediu mai mari pe 81 cele mai “murdare” drumuri ale ţării, ci şi vor avea interdicţia de a circula cu ele în orele de vârf în unele oraşe.

Pentru realizarea programului se vor cheltui 2.7 miliarde de lire sterline, iar alte 225 de milioane de lire vor fi alocate pentru modificarea limitelor de viteză, schimbarea principiului de funcţionare a semafoarelor şi modernizarea intersecţiilor cu sensuri giratorii.

De asemenea, alte 100 de milioane de lire sterline vor fi investite în extinderea reţelei de staţii pentru reîncărcarea electromobilelor. Dacă în prezent sunt în jurul a 13.000, atunci către 2040 număr total al acestora va fi mai mult decât destul.

Vezi şi: Compania TEC4 te poate ajuta să eviţi problemele la viitoarele inspecţii tehnice periodice

FOTO: northantspictures.co.uk

Amintim că Marea Britanie nu este prima ţară care introduce interdicţii pentru transportul cu motoare diesel. Din luna ianuarie a acestui an conducătorii auto din capitala Norvegiei nu au dreptul să circule prin centrul oraşului practic toată ziua.

Vezi mai multe: De astăzi, majoritatea şoferilor din Oslo vor trebui să renunţe la maşini

Iar în decembrie anul trecut, conducerea oraşelor Paris, Madrid, Atena şi Ciudad de Mexico au luat o decizie comună de a interzice circulaţia maşinilor cu motoare diesel din 2025. Proprietarilor unor astfel de maşini li se vor oferi facilităţi fiscale la achiziţionarea maşinilor electrice, hibride sau cu propulsie pe bază de hidrogen.

Mai mult, din 2018 ar putea fi interzise maşini diesel chiar în oraşul german Stuttgart, acolo unde este inima unor astfel de companii ca Mercedes-Benz sau Porsche.

Vezi şi: (video) Anunţ de ultimă oră din Franţa! Noul ministru al Ecologiei loveşte sub centură producătorii auto

Vezi şi: Germania începe revoluţia electrică: Va interzice vânzarea maşinilor diesel şi pe benzină în 2030