in ,

Mazda anunţă o nouă familie de motoare care aprinde benzina şi aerul prin comprimare

După mai multe luni de pregătire şi fiind făcut un anunţ preliminar în luna ianuarie a acestui an, compania Mazda anunţă oficial despre apariţia curândă a unei noi familii de motoare alimentate cu benzină, numită SkyActiv-X.

Caracteristica unică a unor astfel de agregate va fi capacitatea de a aprinde amestecul aer-benzină prin comprimare, aşa cum se face de regulă în motoarele diesel. În industria auto o astfel de tehnologie apare în premieră.

Constructorul auto japonez menţionează că datorită implementării acestei metode noi de aprindere a carburantului, cuplul motoarelor creşte cu 10-30 de procente comparativ cu cel pe care îl realizează agregatele din familia SkyActiv-G.

De asemenea, Mazda spune că astfel de motoare vor înregistra un consum mai redus de combustibil, cu 20-30 de procente, datorită aprinderii prin comprimare.

Din calculele preliminare a inginerilor japonezi, consumul de benzină pe care îl vor înregistra noile motoare SkyActiv-X va fi egal sau chiar mai mic decât a unor motoare diesel (cifrele se pot schimba).

Britanicii de la Autocar au scris că motoarele din familia SkyActiv-X le vor înlocui pe cele din familia SkyActiv-G din anul 2019. De remarcat că aprinderea prin compresie în noile propulsoare va putea fi utilizată la sarcini mici, în timp ce o creștere a lor va impune aprinderea amestecului prin scânteie.

Noua familie de agregate este o parte a planului Sustainable Zoom-Zoom 2030 care prevede reducerea emisiilor de CO2 până în 2030 cu 50 la sută, iar până în 2050 cu 90%.