Mercedes-Benz Unimog îşi sărbătoreşte jubileul. Acum 70 de ani a ieşit la un test drive primul prototip

Distribuie:
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Emblematica maşină de teren Mercedes-Benz Unimog îşi sărbătoreşte jubileul. Maşina a împlinit astăzi 70 de ani de când s-a născut.

La începuturile sale Unimog era doar un simplu tractor fabricat în Germania.

Erste „Prüffahrt“, noch ohne Fahrerhaus, am 9. Oktober 1946. Chefkonstruk¬teur Heinrich Rößler am Steuer, rechts Hans Zabel, der Namensgeber des Unimog. ; First test drive on 9 October 1946. Chief designer Heinrich Rößler at the wheel and Hans Zabel, who gave the Unimog its name, on the right.;

Unimog a fost dezvoltat de inginerul Albert Friedrich. El a început să lucreze la acest proiect în luna octombrie a anului 1944. Acest mijloc de transport a fost creat cu scopul de a crește productivitatea muncii de pe câmp şi din păduri, astfel accelerând pe atunci procesul de punere pe picioare a Germaniei.

Producţia de serie a Unimog a fost lansată în anul 1947 şi primele modele aveau un motor diesel care producea 25 de CP, suficienţi pentru a putea accelera până la o viteză de 50 km/h.

De atunci şi până în prezent au fost asamblate peste 400.000 de Unimog-uri, maşina având peste 30 de variații, fiecare adaptate pentru uzul în practic oricare domeniu.

Unimog se traduce din germană ca „maşină motorizată pentru folosire universală”.

Vezi şi: (foto) Mercedes-Benz lansează Unimog U 323. Un camion ideal pentru serviciile municipale

Erster fahrfertiger Prototyp im Dezember 1946 mit Dieselmotor (OM 636) und Lkw-Bereifung. ; The first driveable prototype in December 1946 with a Diesel engine (OM 636) and truck tyres.;

Compania Unimog a fost fondată la 1 ianuarie 1946, de aceea în acest an îşi sărbătoreşte cei 70 de ani de la înfiinţare. Chiar dacă a apărut după cel de-Al Doilea Război Mondial, aceste maşini sunt folosite şi până în prezent de armatele multor ţări.

În perioada postbelică au apărut unele sancţiuni referitoare la producţia de tehnică militară şi mai ales de maşinile cu tracţiune integrală. De aceea nemţii au fost nevoiţi atunci să construiască Unimog-uri cu tracţiune de puntea din spate.

Însă totul s-a schimbat în anul 1951, atunci când Unimog a fost luată sub aripa Daimler şi logoul original în forma unei litere U cu coarne a fost înlocuit de steaua cu trei raze.

Der Unimog Stammbaum vom Prototyp 1 bis zum heutigen hochmodernen Geräteträger und hochgeländegängigen Mercedes-Benz Unimog U 4023 und U 5023. ; The Unimog family tree from Prototype 1 through to today's ultra-modern implement carriers and extremely agile off-road Mercedes-Benz Unimog U 4023 and U 5023 vehicles.;

Evoluţia modelului în istorie (click pentru a mări)

Din acel moment camionul a primit o gamă largă de versiuni cu diferite dimensiuni şi ampatament, pentru diferite scopuri. În anul 1955 pentru forţele armate ale Republicii Federale Germane a fost lansată seria 404 S.

În acele zile a început aşa-zisul Război Rece şi Unimog nu a putut evita pregătirea pentru un eventual conflict. Modelul a devenit într-atât de solicitat, încât până în anul 1980 au fost construite 64.000 de exemplare din această serie.

mercedes-benz_unimog_s_u82_1

În anul 1976 brandul şi-a schimbat denumirea maşinilor sale în seria „U”. Deja atunci camioanele erau dotate cu discuri de frână pe toate cele patru roţi, o caracteristică pe care nu le aveau majoritatea autoturismelor.

Peste un an de pe linia de producţie a ieşit exemplarul cu numărul 200.000 şi acesta a fost cumpărat de Arnold Schwarzenegger. În luna ianuarie a acestui, Unimog-ul lui Terminator cu un autograf la interior a fost vândut pentru suma de 350.980 de dolari.

Vezi şi: 350 mii de dolari pentru automobilul lui Arnold Schwarzenegger (foto)

În anii ’80 camioanele producătorului german au ajuns să participe şi la raliul Dakar, unde au şi câştigat de câteva ori în categoriile lor.

mercedes-benz_unimog_u5000_double_cab_1

În prezent gama de modele Unimog s-a extins considerabil, unele versiuni cântărind şi 9 tone. Sub capotă continuă a fi instalate motoare diesel care corespund normelor Euro 6, cel mai voluminos fiind un agregat de 6.0 litri care produce 231 CP şi 900 Nm.

Din 2013 Unimog este produs la o uzină absolut nouă, iar vechiul centru va fi deschisă peste o lună o expoziţie dedicată aniversării celor 70 de ani de existenţă a brandului.

Vezi şi: (foto) Apariţie rară pe drumurile din ţară. A fost observat un Mercedes-Benz Unimog

mercedes-benz_unimog_15

Iată cum este produs un Unimog:


Distribuie:
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...