Moldova vrea să treacă la normele de poluare europene? Mașinile vor fi verificate cât de mult poluează mediul

Distribuie:
 • 407
 •  
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

Inspecţia tehnică periodică pe care o trec deţinătorii de automobile din Republica Moldova va fi mult mai complexă, dar şi mai strictă. Acest lucru se va întâmpla doar după ce autorităţile vor adopta un nou Regulament cu privire la inspecția tehnică periodică, ajustat prin cerinţele impuse de unele prevederi ale Acordului de Asociere.

În urma acestui regulament vor fi verificate cantitatea noxelor emise de automobile, astfel mașinile cu filtrele DPF scoase nu vor mai putea trece revizia tehnică până automobilele nu vor fi readuse la normal, în timp ce cele care poluează foarte mult mediul înconjurător vor fi scoase din exploatare.

FOTO: servicii-inmatriculare.ro

La nivelul Uniunii Europene, activitatea stațiilor de inspecție tehnică este reglementată de Directiva 2009/40/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 06 mai 2009 privind inspecția tehnică periodică.

În acest context, a apărut necesitatea elaborării unui nou Regulament care să însereze noi prevederi privind lista utilajului necesar pentru efectuarea inspecţiei tehnice obligatorie fără demontare, mecanismul de evidență, inclusiv ecusoanele și rapoartele de inspecție tehnică, responsabilitățile experților de inspecție tehnică, componentele suplimentare ale autovehiculelor care umează a fi verificate, etc.

FOTO: autolatest.ro

Acest Regulament nou urmăreşte şi menţinerea emisiilor la un nivel scăzut pe toată durata de viaţă a vehiculului, prin inspecţii periodice ale emisiilor de gaze de eşapament. Staţiile de testare tehnică vor putea emite acte necesare pentru asigurarea retragerii din circulaţie a vehiculelor cu potenţial mare de poluare, până la aducerea lor la un stadiu de întreţinere corespunzător.

Iată câteva motive la acest capitol, care sunt descrise în Directiva 2009/40/CE:

– Un reglaj necorespunzător şi o întreţinere inadecvată sunt dăunătoare nu doar pentru motor, ci şi pentru mediu, deoarece cresc poluarea şi consumul de combustibil. Prezintă importanţă dezvoltarea unui tip de transport care protejează mediul.

– În cazul motoarelor cu aprindere prin compresie (motoare Diesel), măsurarea opacităţii fumului de eşapament se consideră a fi un indicator relevant al stării de întreţinere a vehiculului, în ceea ce priveşte emisiile.

– În cazul motoarelor cu aprindere prin scânteie (motoare pe benzină), măsurarea emisiilor de monoxid de carbon degajate de ţeava de eşapament, când motorul este la ralanti, se consideră a fi un indicator relevant al stării de întreţinere a vehiculului, în ceea ce priveşte emisiile.

– Procentul de respingeri în urma controlului emisiilor de gaze de eşapament riscă să fie ridicat în cazul vehiculelor care nu sunt întreţinute în mod regulat.

– În cazul vehiculelor cu motor pe benzină pentru care normele de omologare specifică faptul că trebuie să fie echipate cu sisteme perfecţionate de control al emisiilor, precum catalizatoarele cu trei căi şi cu sondă lambda, însă acestea lipsesc, normele de control periodic al emisiilor trebuie să fie mai severe decât pentru vehiculele convenţionale, respectiv prin retragerea acestora din circulaţie până se aduc la o stare corespunzătoare.

FOTO: badsi.ro

Un alt aspect pozitiv este responsabilitatea stațiilor de inspecție tehnică și experților de inspecție tehnică. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Regulamentului dat, atât stațiile de inspecție tehnică cât și experții care nemijlocit efectuează inspecția tehnică vor duce răspundere pentru încălcarea legislației în vigoare și pentru deteriorarea din imprudență vehiculelor rutiere supuse inspecției tehnice. De asemenea, proiectul Regulamentului dat, prevede detaliat procedura de inspecție tehnică și mecanismele pentru efectuarea corectă a acestei proceduri.

De asemenea, se prevede ca perioada reviziei tehnice pentru proprietarii de autovehicule care nu au mai mult de opt locuri să fie extinsă. Dacă maşina este una nouă, prima inspecţie tehnică urmează să fie făcută la patru ani de la prima folosire. Ulterior, o dată la doi ani, cu un an mai mult decât este reglementat în prezent.

Noul Regulament urmează să intre în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, dar nu înainte de a fi aprobat de către Guvern.


Amintim că pentru proprietarii de maşini cu plăcuţe de înmatriculare de tip nou vor fi puse la dispoziţie două ecusoane care se vor aplica nemijlocit pe plăcuţă. În celelalte cazuri (deţinătorii de plăci de înmatriculare vechi) un ecuson se va fixa în partea dreaptă de jos a parbrizului din față.

Vezi şi: (foto) Iată cum arată noul ecuson pe care şoferii din Moldova îl vor primi după ITP

FOTO: vocea.biz

De menţionat că după intrarea în vigoare a noului regulament, tarifele pentru efectuarea inspecției tehnice periodice vor rămâne aceleași (pot fi revăzute în textul Regulamentului de mai jos).

Printre altele, conform informaţiilor de la ÎS CRIS Registru, în anul 2016 au trecut revizia tehnică în total 494.601 autovehicule, iar încasările la fondul rutier au fost de 687.980.000 de lei. În primele trei luni ale lui 2017 inspecţia a fost făcută de 129.141 de proprietari de autovehicule. Fiind făcut un calcul, anual, în mediu, circa 480.000 de unităţi de transport sunt supuse verificărilor.


Iată textul Directivei 2009/40/CE:

Iată şi noul Regulament:


Distribuie:
 • 407
 •  
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

Articole relaționate