(foto) Se împlinesc 133 de ani de la apariţia primului automobil. Citeşte istoria vehiculului

Primul automobil, construit de inginerul german Karl Benz în anul 1885, s-a numit Motorwagen şi era vehicul propulsat de un motor cu explozie în patru timpi, alimentat cu benzină. Costase 1.000 de dolari, echivalentul a 26.337 dolari, în 2016. Vehiculului i-a fost acordat patentul nr. 37435, pe care Benz îl solicitase în 29 ianuarie 1886.

benz_patent_motorwagen_6_новый размер

Automobilul demara greu, scotea un zgomot infernal şi un nor de fum gros şi urât. Pentru a porni, motorul trebuia încalzit mai întai cu apă fierbinte, iar apoi, în timp ce şoferul manevra pornirea, vehiculul trebuia împins pâna când pistoanele ajungeau să funcţioneze singure.

Marea performanţă a automobilului era viteza: pe drum drept, atingea 16 km pe oră.

Motorwagen a fost produs în doar trei exemplare, iar unicul care mai există şi astăzi este expus la Muzeul Tehnicii din Munchen.

benz_patent_motorwagen_7_новый размер

Benz şi-a prezentat oficial invenţia în public la 3 iulie 1886, pe Ringstrasse din Mannheim, iar la demonstraţie  s-a produs  şi un incident nefericit.

Zgomotul motorului a speriat calul măcelarului care a luat-o la goană răsturnând podusele din căruţă în şanţ şi rănind vizitiul. În plus, Motorwagen era alimentat cu benzină, iar acest lucru a alarmat opina publică, pentru că tocmai în acele vremuri apăruseră maşinile de gătit cu petrol, care mai făceau explozie prin bucatarii. Cum  rezervorul automobilului intra de de 20-30 de ori mai mult carburant, unele ziare au sugerat că ar fi bine să-i fie retras brevetul inventatorului, pentru a nu incendia întreg oraşul.

benz_patent_motorwagen_11_новый размер

Inginerul Benz nu s-a descurajat şi a prezentat noi modele mai silentioase şi a propus amenajarea unor staţii de alimentare cu benzină la unele intersecţii, pentru ca rezervorul maşinii să nu fie prea mare.

Pentru a populariza invenţia soţului ei, Bertha Benz a luat Patent-Motorwagen nr. 3, se spune fără ştirea lui Karl, şi a plecat cu automobilul să-şi viziteze rudele, pentru a-i demonstra utilitatea ca mijloc de transport pe distanţe lungi.

Excursia a început la începutul lunii august 1888, iar întreprinzătoarea doamnă şi-a luat la bord şi cei doi fii, pe Eugen şi Richard, şi au călătorit din Mannheim, prin Heidelberg şi Wiesloch, până în Pforzheim, oraşul natal.

autowp.ru_benz__patent_motor_car__9_новый размер

Pe lângă a fi şofer,  Bertha Benz a fost şi mecanic, curăţind pe drum carburatorul cu un ac de pălărie şi folosind o jartieră pentru a izola un cablu. A alimentat automobilul cu carburant la o farmacie din Wiesloch şi atunci când i s-au defectat frânele, a rugat un cizmar să-i le fixeze cu nişe bucăţi de piele, inventând astfel garnitura de frână. La sosirea în Pforzheim, a trimis soţului ei o telegramă, a petrecut noaptea în casa mamei sale şi s-a întors acasă, trei zile mai târziu. Călătorise în total 194 de km.

În Germania, pentru a celebra acesată călătorie, la fiecare doi ani este organizată o paradă a automobileleor de epocă, iar în 2008,  Ruta Memoriala Bertha Benz a fost aprobată oficial ca rută a moştenirii industriale a realizărilor umane.

autowp.ru_benz__patent_motor_car__12_новый размер benz_patent_motorwagen_4_новый размер benz_patent_motorwagen_5_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__4_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__6_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__8_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__1_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__3_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__11_новый размер benz_patent_motorwagen_3_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__2_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__5_новый размер autowp.ru_benz__patent_motor_car__10_новый размер benz_patent_motorwagen_1_новый размер benz_patent_motorwagen_новый размер benz_patent_motorwagen_2_новый размер benz_patent_motorwagen_3_новый размер

Sursa: stiri.tvr.ro

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/