În SUA benzina se vinde mai ieftin ca apa

După ce sancţiunile impuse Iranului au fost scoase preţul la benzină in SUA a ajuns la un minim record de 80 de cenţi pentru un galon la una din staţiile peco din Michigan, ce ar însemna în banii noştri o cifră de aproximativ 4,3 lei per litru.

img_1322151_thumbs_600x440_1285621

Principala ştire de astăzi, scoaterea Iranului de pe lista sancţiunilor şi intrarea acestui stat petrolier pe piaţa internaţională de ţiţei care şi aşa se află in colaps din cauza cererii scăzute la petrol au dus preţul unui baril de petrol la o cifră record de joasă de 28 de dolari, şi potrivit unor analişti preţul va continua să scadă.

Dacă pentru Rusia scăderea preţului la petrol este o problemă gravă, exportul de petrol fiind principala sursă de venit a economiei ruse,  pe şoferii americani această noutatea îi găseşte într-o atmosferă de sărbătoare continuă, pretul benzinei la pompă fiind mai mic decît pretul pentru apă.

La începutul lunii ianuarie preţul unui galon de benzina în SUA se ridica la un dolar, acum potrivit canalului de televziune FOX 2 Detroit la staţiile peco din Michigan preţul unui galon este mai mic de 80 de cenţi. Presa locală a raportat, de asemenea că, în toamna cînd a mai avut loc o bruscă scădere de preţuri, la benzinării se formau rânduri de camioane care erau dornici să profite de preţul scazut la petrol, acum însă această forfotă nu există, consumatorul local înţelegând faptul că preţurile rămîn a fi scăzute pe mult timp. Desigur SUA este o ţară mare şi preţurile variază de la stat la stat de două trei ori, dar tendinţa generală este clară, astfel Statele Unite transformîndu-se într-un rai petrolier.

În principiu preţul unui litru de benzina cu cifra octanică 95 este de aproximativ 4,3 lei doar la un singur operator, preţul mediu ridicîndu-se la 10 lei per litru pe teritoriul SUA, un preţ care şi aşa ar bucura mult şoferii din Republica Moldova.

Ca efect la scăderea prețului pentru combustibil, în anul 2015 pe teritoriul SUA au scăzut drastic vînzările de automobile hybrid. Cererea pentru automobile electrice deasemenea se află in continuă scădere, de vînzări bucurându-se doar renumitul brand Tesla Motors care este încă în vogă.

Sursa: zr.ru

561934_436933583088268_515792566_n

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/