Toyota îşi întăreşte poziţia de brand asiatic nr. 1 în Europa. Va lansa un SUV compact pentru vânzări şi mai mari

Distribuie:
 • 27
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

A depăşi gigantul Toyota, pentru a deveni cel mai de succes producător auto asiatic la capitolul vânzări de maşini în Europa, a fost şi este de mult timp scopul Nissan și Hyundai. Atingerea acestui obiectiv a devenit însă mult mai dificilă, deoarece Toyota își menţine poziţia prin lansarea de noi modele, dar şi a ofertelor sale hibride din gama actuală care sunt deosebit de atrăgătoare mai ales pentru clienţii din Europa occidentală.

Nissan a reuşit să depăşească Toyota doar în 2015, cu un număr total de 603.000 vehicule realizate în Europa, potrivit datelor furnizate de cercetătorii de la LMC Automotive. Dar, până anul viitor, Toyota a revenit în top şi de atunci Nissan nu s-a mai putut apropia de rezultatul rivalului său. Dacă între cele două companii este o luptă strânsă, atunci Hyundai cu a sa ofensivă masivă în pregătire îşi propune să depăşească Toyota la vânzări până în 2021. Să vedem.

Un alt brand care ar putea lupta pentru acest titlu este KIA, însă pentru sud-coreeni nu este un scop primordial. Chiar dacă îşi bate marca-soră Hyundai uneori, în vânzări lunare, acest lucru nu este decât „o curiozitate sănătoasă în afla cine este mai bun”, a declarat pentru Automotive News Europe directorul executiv KIA Europe, Emilio Herrera. Totuşi, în cazul în care vânzările KIA și Hyundai ar fi combinate, producătorii de automobile ar fi deja numărul 1 în Europa, însă brandurile din Coreea doresc ca vânzările lor să fie înregistrate separat.

Vezi şi: Un analist explică cum Hyundai Motor Group ar putea deveni cel mai mare producător auto din lume

Când se încearcă a măsura care brand auto este lider există o problemă. Hyundai utilizează definiția geografică a asociației industriale europene ACEA, care cuprinde Uniunea Europeană plus țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA): Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

De la începutul anului şi până în luna septembrie, cifrele ACEA au arătat că Toyota a avut un avantaj major, cu vânzări de peste 560.000 de vehicule. Pe parcursul perioadei, Hyundai a depăşit Nissan: 425.854 vs 411.278 vehicule, un impuls fiind generat de succesul modelului Kona. KIA a ocupat locul patru cu 385.818 de maşini vândute. Honda, Mazda și Suzuki au rezultate mai mici.

De cealaltă parte, Toyota şi Nissan includ Federaţia Rusă în vânzările lor europene, precum și vânzările înregistrate de mărcile lor premium, Lexus și Infiniti. Folosind această definiție, Toyota a declarat că a acumulat aproximativ 1.1 milioane de vânzări în 2017, în timp ce Nissan a cotat vânzări de 762.574 de vehicule.

În această ordine de idei, pentru Toyota, Nissan și Hyundai nu sunt concurenţi în această cursă.

„Nu ne concentrăm pe asta, vânzările bune vin singure de la sine. Dacă ne uităm la setul nostru competitiv și la punctele forte, nu există un punct de referință. Dacă suntem obsedați de cineva, probabil că este VW (din punct de vedere al rivalității istorice vorbind)”, a declarat Matt Harrison, directorul departamentului de vânzări și marketing al Toyota Europe.

Hibrizii ajută vânzările, SUV-urile sunt necesare

Maşinile hibride ale Toyota s-au dovedit a fi favorabile pentru cumpărătorii europeni, deoarece cererea de automobile cu motoare diesel scade – cota sa de maşini hibride este de până la 46% din totalul vânzărilor. Producătorul japonez speră acum să sporească vânzările cu noi modele. Harrison admite că compania are performanțe scăzute la capitolul SUV-uri, care reprezintă aproximativ 25% din vânzări, dorind să îmbunătăţească rezultatul până la 40%, acesta fiind nivelul din prezent al Hyundai și KIA.

Toyota va dezvălui un nou SUV compact anul viitor pentru a concura în unul din cele mai fierbinţi segmente din Europa, unul în care Hyundai și KIA s-au alăturat recent cu modelele Kona și Stonic. Kona a ajutat, de exemplu, la ridicarea ponderii SUV a Hyundai din vânzările sale totale, la 38% la sfârșitul lunii august curent, de la 33% în 2017, potrivit datelor de la JATO Dynamics. KIA are un rezultat identic cu Stonic.

Nissan, pe de altă parte, este în punctul de saturație cu SUV-uri cu o cotă de 73% în 2017, mulțumită Qashqai-ului care este lider în segment. O dovadă a cât de important este Qashqai-ul pentru Nissan sunt vânzările din luna august 2018, care au totalizat 21.671 de exemplare vândute. A doua cea mai bine vândută maşină Nissan este SUV-ul de dimensiuni medii X-Trail – 6.501 de unități.

Nissan a cam încetinit în segmentul crossoverelor compacte, acolo unde se vinde Juke, cu o scădere a vânzărilor de 9.1% până în septembrie, potrivit cifrelor ACEA. Totuşi, un nou Juke este programat pentru debut în 2019 şi respectiv vom vedea cum se va schimba situaţia.


Experţii de la LMC Automotive sunt de părere că locul de frunte ocupat de Toyota pare a fi inaccesibil pe termen mediu pentru altcineva și va fi cu cel puțin 100.000 de maşini vândute înaintea Nissan, de acum şi în următorii 5 ani, până în 2023, pe baza vânzărilor din UE plus EFTA, prognozează compania.

Se estimează că vânzările Toyota în Europa la sfârşitul acestui an vor ajunge la 742.000 de vehicule, iar până în 2023 se prognozează o creştere uşoară până la 773.000 de maşini. Cei de la Nissan vor creşte de la o cifră estimativă de 576.000 de maşini vândute până la sfârşitul acestui an, până la 652.000 de vehicule în 2023.

Aceeaşi experţi de la LMC cred că Hyundai nu-şi va îmbunătăți prea mult rezultatele față de prognoza din 2018 de 546.000 de maşini vândute, în timp ce KIA va înregistra vânzări în scădere în aceşti cinci ani, de la 501.000 în 2018 la 482.000 în 2023.

Concluzia formulată în opinia lui David Oakley, analistul european al LMC, este că Toyota va rămâne în frunte deoarece pe piaţă nu se anticipează schimbări majore.

Sursă: autonews.com


Distribuie:
 • 27
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

You may also like...