(update) Fostul şef Audi a fost eliberat din închisoare sub control judiciar

Distribuie:
 • 44
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

(update 05.11.2018) Fostul șef Audi, Rupert Stadler, a fost eliberat din închisoare după patru luni petrecute după gratii. Anunțul a fost făcut de un tribunal din Munchen, potrivit Reuters.

Instanța i-a condiționat eliberarea, anunțându-l că nu are voie să ia legătura cu nici unul dintre cei investigați în proces. Suma de cauțiune contra căreia a fost eliberat nu a fost comunicată.

Procurorii din Munchen investighează încă un nume important din conducerea Audi în acest dosar, însă identitatea sa nu a fost dezvăluită.


(update 08.10.2018) Rupert Stadler, fostul CEO Audi, a demisionat din proprie iniţiativă

Rupert Stadler, fostul CEO Audi, a demisionat din proprie iniţiativă. Decizia sa a fost luată în considerare de membrii Consiliilor de Supraveghere ale VW AG şi Audi AG.

Stadler a fost suspendat temporar din atribuţiile sale încă în luna iunie, iar în prezent acesta doreşte să se concentreze la maxim pe apărarea sa.

FOTO: chiangraitimes.com

Într-o declaraţie oficială a grupului Volkswagen se spune că la această oră Rupert Stadler este cercetat pentru escrocherie şi pentru ascunderea dovezilor în dosarul Dieselgate. Acesta nu îşi mai poate exercita atribuţiile în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al VW AG şi Audi AG, motiv pentru care şi-a înaintat demisia din proprie iniţiativă.

Surse din cadrul companiei Volkswagen au declarat pentru gazeta germană Handelsblatt că Stadler va primi o compensaţie de 7 milioane de euro, numai dacă nu va fi găsit vinovat de nici o infracţiune pe teritoriul Germaniei. Suplimentar, fostul top manager va primi alţi 1.5 milioane de euro dacă nu va trece să lucreze de partea concurenţilor până în decembrie 2019.


(update 19.06.2018) Rupert Stadler a fost arestat în dosarul Dieselgate. Consiliul de supraveghere l-a eliberat din funcţie

Consiliul de supraveghere al AUDI AG l-a eliberat din funcţia de şef al Audi pe Rupert Stadler. Germanul a renunţat din propria iniţiativă şi la funcţia de membru al consiliului de administrație al Volkswagen AG. Decizia vine după două şedinţe de lucru care au avut loc ieri şi astăzi timp de aproximativ 10 ore.

Eliberarea din funcţii este o măsură temporară, pusă în practică până la clarificarea circumstanțelor legate de arestarea lui Stadler. În calitate de președinte al Consiliului de Administrație al AUDI AG, Rupert Stadler a fost ales în Consiliul de administrație al Volkswagen AG la 1 ianuarie 2010.

Interimatul îl va deţine Abraham Schot, care va prelua funcția de președinte al Consiliului de administrație al AUDI AG şi va participa la şedinţele Consiliului de administrație al Volkswagen AG doar în calitate de oaspete. Abraham Schot lucrează la Audi de la 1 septembrie 2017, fiind responsabil de vânzări şi marketing.


(18.06.2018) Șeful Audi AG, parte a concernului german VW, a fost arestat luni, 18 iunie 2018, de către autorităţile germane. Rupert Stadler a devenit astfel cel mai înalt oficial al companiei, care a fost luat în custodie până acum în dosarul scandalului Dieselgate.

Procurorii din Munchen au declarat că Rupert Stadler a fost reținut din cauza temerilor că ar putea împiedica o investigație în desfășurare, ducând astfel Volkswagen AG într-o criză de lideri.

FOTO: reuters.com (Herbert Diess în stânga, alături de Rupert Stadler)

Vestea despre arest a venit în timp ce noul CEO al grupului VW, Herbert Diess, încearcă să introducă o nouă structură de conducere, care îl include și pe Stadler, și să accelereze trecerea grupului spre producţia de vehiculele electrice, ca urmare a scandalului privind testele emisiilor trucate.

„În cadrul unei anchete privind afacerile diesel și motoarele Audi, procuratura din Munchen a executat un mandat de arestare împotriva domnului profesor Rupert Stadler la 18 iunie 2018”, se arată într-o declaraţie a procuratuii din München.

Audi și VW au confirmat arestarea și au reiterat că există încă o prezumție de nevinovăție pentru Stadler. Însuşi Stadler pledează nevinovat. Un purtător de cuvânt al Porsche SE, compania care controlează VW și Audi, a declarat că arestarea lui Stadler va fi discutată luni la o ședință a consiliului de supraveghere.

Procurorii din Munchen au declarat că arestarea lui Stadler nu a fost făcută la cererea autorităților americane. Directorul executiv a fost reţinut la domiciliul său din Ingolstadt, în primele ore ale dimineţii de astăzi, după ce săptămâna trecută casa i-a fost percheziționată.

FOTO: news.com.au

Potrivit Deutsche Welle, Audi este acuzată că a vândut cel puțin 210.000 de autoturisme diesel echipate cu software trucat în SUA și Europa, începând cu anul 2009. Producătorul de automobile de lux este, de asemenea, cercetat pentru acuzații de fraudă și promovare ilegală a produselor. Ancheta vizează 20 de angajați ai Audi.

Rupert Stadler activează la Volkswagen AG din 1994 și deţine funcţii de conducere în Audi din 2007. Procurorii consideră că acesta a intrat în top managementul companiei cu aproximativ doi ani înainte ca producătorul german de automobile să fi început să instaleze echipamente frauduloase care subestimează indiciile emisiilor nocive, și, prin urmare, ar putea fi implicat în scandalul Dieselgate.

De menţionat că ultimele mişcări ale autorităţilor vin după ce acum o lună Audi a recunoscut că vreo 60.000 de maşini noi Audi A6 şi A7 cu motoare diesel au probleme la capitolul emisii. Acestea se adaugă la cele 850.000 rechemate în service anul trecut, dintre care numai câteva au fost considerate a necesita modificări.

Vezi şi: Scandal în Germania? Audi opreşte livrările de modele noi A6 şi A7 din cauza unor probleme cu un motor diesel

Amintim că Statele Unite au intentat acuzații penale împotriva fostului CEO al VW, Martin Winterkorn, în luna mai, însă este puțin probabil să se confrunte cu autoritățile americane deoarece Germania nu-și extrădează cetățenii în țări din afara Uniunii Europene.

De asemenea, VW a recunoscut, în septembrie 2015, că a folosit software ilegal pentru a înșela testele emisiilor din SUA asupra motoarelor diesel, declanșând cea mai mare criză din istoria companiei și ducând la o represiune reglementară în întreaga industrie auto.

Vezi şi: VW AG a acceptat să plătească un miliard de euro – una dintre cele mai mari amenzi impuse de autorităţile Germaniei


Distribuie:
 • 44
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...