(update) Un deputat a propus o amendă pentru folosirea farurilor anticeaţă când nu trebuie. Guvernul nu susţine ideea

(update 20.06.2018) Proiectul de lege al deputatului nu a fost susţinut de Guvern în şedinţa de astăzi! Respectiv proiectul de lege nu va mai fi discutat în Parlament şi nu va putea fi votat/aprobat!

*Dacă nu apare imediat documentul, actualizează pagina!

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr16_137.pdf” download=”none”]

(21.05.2018) Un deputat neafiliat din Parlamentul Republicii Moldova a înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă un proiect de lege prin care se doreşte completarea Codului Contravenţional cu o nouă sancţiune pentru conducătorii auto din ţară.

În cazul în care va fi adoptat, amenda îi va viza în mod direct doar pe şoferii care folosesc în mod abuziv farurile anticeaţă.

FOTO: flickr.com/kvitlauk

Vezi şi: În atenţia conducătorilor auto! 30 de modificări importante în Codul Contravenţional care vă pot viza

Aşadar, pentru că unii şoferi sunt obişnuiţi să le utilizeze inclusiv ca lumini de zi sau pe timp de noapte împreună cu cele de întâlnire/drum, în Codul Contravenţional ar putea apărea noul articol 240¹, care va avea următorul conţinut:

“Articolul 240¹. Nerespectarea exigenţelor de folosire a farurilor anticeaţă”

Folosirea farurilor anticeaţă în alte condiții decât pe timp de ceaţă se sancţionează cu amendă de la 12 la 15 unităţi convenţionale (600-750 lei) cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Vezi şi: Moldova: Se pregătesc noi amenzi pentru şoferi, pentru cei care nu pot lăsa telefonul din mână la volan

FOTO: unimedia.info

Eventuala introducere a noului articol în lege este motivată de imperativitatea creşterii nivelului de siguranţă rutieră în Moldova, în contextul în care în republică anual este înregistrat un număr tot mai mare de accidente rutiere care au urmări grave inclusiv decesuri.

De asemenea, în nota explicativ a documentului se menţionează că folosirea farurilor anticeaţă este o abatere dacă sunt utilizate abuziv, atunci când condiţiile meteo nu o cer, la fel cum este ilegal mersul noaptea cu farurile stinse. În acelaşi timp, proiectoarele de ceaţă generează o lumină mai puţin focalizată decât a farurilor și îi deranjează pe şoferii care circulă de pe contrasens.

Chiar dacă timpul de expunere la lumina respectivă este relativ scurt pentru două maşini care se intersectează, simplul contact al ochilor cu patru surse de lumină per vehicul (2 faruri şi 2 proiectoare anticeaţă) duce la o privire mai obosită într-un timp mai scurt. Înmulțind numărul de lumini cu numărul de mașini pe care le întâlniţi pe durata călătoriei puteţi avea o dimensiune mai exactă asupra problemei.

Despre momentul când va fi adoptat proiectul de lege vă vom anunţa la timpul potrivit.

Vezi şi: INP s-a luat de proprietarii de maşini care au faruri cu xenon. Iată câţi au fost amendaţi în doar 10 zile

Cmentariile sunt închise