Un oficial Renault a confirmat într-un interviu apariţia unui SUV mai mare decât Duster

Distribuie:
 • 4
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Marc Suss, șeful programului Global Access din grupul Renault din 2015, a acordat recent un interviu pentru portalul Automotive News Europe, acolo unde a povestit despre perspectivele modelelor accesibile. Mai mult, specialistul în vârstă de 50 de ani a confirmat într-o oarecare măsură apariţia unui SUV care va fi mai mare decât Duster şi Kaptur.

Marc SUSS

Suss supraveghează linia de mașini low-cost a companiei din mai 2015, care sunt vândute în Europa sunt brandul Dacia, dar şi în altă parte ca modele Renault, precum Kwid (realizat în India și Brazilia) sau Kaptur (în Rusia, India și Brazilia). Anterior a fost director de programe pentru vehiculele electrice de la Nissan și inginer-șef în dezvoltarea modelelor Sandero și Logan.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noua Dacia Duster 1.5 dCi 4×4

Expertul a împărtășit jurnaliştilor detalii despre viitorul programului și despre modul în care acesta se va adapta la un peisaj de automobile aflate în schimbare. Principala sa provocare este în prezent creşterea vânzărilor de vehicule low-cost la două milioane anual până în 2022, de la 1.2 milioane câte s-au realizat în 2016.

Ce este programul Global Access?

Este o linie de mașini accesibile de la Renault Group pentru vânzări la nivel mondial. Aceasta înseamnă Dacia pentru Europa și Africa de Nord și, de asemenea, folosim Programul Global Access pentru a dezvolta Grupul Renault în afara Europei: în Brazilia, India, Iran, Rusia și America de Sud. Există trei familii de mașini: Logan/Sandero, în centru; modele mai mari Duster/Kaptur și modele poziţionate pe o treaptă inferioară faţă de primele, precum este Kwid.

Care este formula Renault pentru a face profitabile autoturismele ieftine?

Primul punct este acela de a avea un design foarte atrăgător pentru costul cerut. În mod normal, atunci când produceți o mașină, planificarea produselor spune ceea ce are nevoie, stilul spune ceea ce dorește, apoi trimiteți acest lucruri inginerilor; ingineria oferă o analiză furnizorului, iar furnizorul se întoarce cu un preț.

Atunci luați-o sau lăsați-o. Nu lucrăm așa. Luăm toată lumea într-o cameră și spunem că ne-ar plăcea o componentă și că avem 50 de euro pentru a o face. Ce ar trebui să facem pentru a o obține? Este un alt mod de a gândi. Costurile sunt constrânse, ceea ce ne face să ne concentrăm pe valoarea clientului.

Cel de-al doilea punct este pe scară globală. Producem actualul Duster în România, Rusia, Columbia, Brazilia și India. Dacă mergeți la un furnizor și spuneți că doriți 100.000 de bucăți pe an, obțineți un preț, dar dacă veniți și spuneți că doriți 500.000 de bucăți pe an, nu este același preț.

Cum ați creat Renault Kaptur, cu un K, de vânzare în afara Europei?

Am folosit designul modelului Captur european – o adevărată mașină [subcompactă] din segmentul B – dar am pus-o pe platforma Duster pentru a o face mai mare, o mașină compactă din segmentul C. Segmentul C Captur (cu un C) are succes în Europa, dar este prea mic pentru India, Rusia și America de Sud.

Ce vehicule noi vom vedea în programul Global Access?

Vom avea un model SUV mai mare în familia Duster/Kaptur, iar în India vom lansa mai multe mașini în familia Kwid.

Vezi şi: (foto) Noua generaţie Dacia Duster va avea o versiune Grand. Iată cum ar putea arăta

Lucrați cu aceiași furnizori ca marca de bază a Renault?

Adesea folosim expertiza marilor furnizori precum Valeo și Delphi, dar de cele mai multe ori încercăm să folosim furnizori locali. Furnizorii mici au costuri fixe scăzute și sunt foarte agili, dar trebuie să îi ajutăm pe partea tehnologică. În România și Maroc colaborăm cu mulți furnizori foarte mici și i-am ajutat să crească.

Ca un exemplu extrem, 98% din componentele pentru Kwid din India provin de la furnizorii locali. Altfel, nu poți vinde un Kwid pentru 4.000 de euro.

Care este prognoza dvs. pentru vânzările Dacia în Europa?

Segmentul low-cost din Europa va crește substanțial. Puterea de cumpărare este „plată”; inflația și salariile sunt în mare parte „plate”, însă costul autoturismelor crește. Mulți oameni vor opta pentru maşini cu motoare mai mici sau se vor muta pe mașini mai ieftine.

Există loc pentru mai multe vehicule în gama Dacia?

Avem astăzi o gamă completă: Sandero, Logan și Logan MCV, Lodgy, Duster și Dokker – sunt șase modele. Nu vrem să adăugăm prea multe modele, deoarece atunci se pierde efectul scării, ceea ce ne permite să fim la prețuri accesibile. Nu vom intra în alte categorii de nișă.

Vezi şi: Veste bună! Moștenitorul pick-up-ului Renault Duster Oroch va veni în Europa

Cum vor integra mașinile ieftine costurile tehnologice costisitoare cum ar fi conducerea autonomă și electrificarea?

Suntem deschiși la toate tehnologiile, dar ele trebuie să aibă un sens pentru clienții noștri. Caracteristicile autonome vor rămâne foarte scumpe ani de zile şi cred că 80% din lume nu şi le vor putea permite. Va exista în continuare o piață uriașă pentru mașinile accesibile.

Electromobilele de astăzi sunt mai scumpe decât automobilele pe benzină sau diesel, însă costurile pentru motorizări vor crește datorită regulilor dure privind emisiile, iar costurile bateriilor vor scădea în timp.

Sunteți surprinși de faptul că nicio altă marcă europeană nu a încercat să concureze direct împotriva Daciei?

Am prognozat că vom avea o concurenţă mult mai agresivă, însă de fapt nu este atât de ușor ca un producător auto să facă asta. Suntem mulțumiți de această situație, desigur. Unele companii au o puternică cultură corporativă, lucru care nu le va permite să facă ceea ce noi putem face.


Distribuie:
 • 4
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate