in ,

Util de ştiut. Cum şi cu ce în Republica Moldova poliţiştii măsoară viteza maşinilor

Unor şoferi din ţara noastră nu le place deloc atunci când sunt filmaţi sau fotografiaţi de camerele de supraveghere din trafic sau de radarele din dotarea INP. De regulă se întâmplă în rândul celor care obişnuiesc să încalce regulile de circulaţie, în timp ce conducătorii auto care nu se abat nu au nici o grijă.

Totuşi, şi unii şi alţii pot trece prin obiectivele aparatelor de măsurat viteza, astfel încât ar fi util să cunoască cum funcţionează acestea.

Articolul conţine trei documente din care poţi afla mai multe detalii. Dacă nu apar imediat, actualizează pagina!

FOTO simbol: memegenerator.net

În prezent, Inspectoratul Naţional de Patrulare utilizează trei tipuri diferite de radare, cunoscute sub denumirile: ИСКРА-ВИДЕО (modele asemănătoare ИСКРА-1, БЕРКУТ-ВИЗА, БИНАР), АвтоУраган şi TruCam. Dacă primul aparat este folosit pentru măsurarea vitezei atât în regim staţionar, cât şi din mişcare, atunci prin intermediul celorlalte două se face strict în mod staţionar.

Mai trebuie de menţionat că radarele ИСКРА-ВИДЕО şi cele similare pot face măsurările atât a unei maşini care rulează pe contrasens, din faţă, cât şi a uneia care se deplasează în aceeaşi direcţie, din spate. Radarul АвтоУраган poate detecta vitezomanii doar scanându-i din spate, iar cel mai nou, TruCam, pentru că este mobil şi poate fi ţinut şi într-o mână (sau pe stativ), permite efectuarea măsurătorilor atât din față, cât și din spate.

Vezi şi: (video) Ministrul MAI Alexandru Jizdan, despre poliţiştii cu burtă şi cei care stau în tufari cu radare

Două prevederi importante din regulamentul de utilizare a radarului ИСКРА-ВИДЕО şi a celor similare, pe care trebuie să le reţineţi:

  • dacă mașina de pe contrasens, supusă măsurătorii, circulă cu o viteză mult prea mare decât limita permisă, agenților de patrulare din maşina cu radarul la bord li se interzice să-şi suspende activitatea, să se întoarcă şi să urmărească şoferul până nu îl vor opri;
  • măsurarea vitezei vehiculului este posibilă odată cu viteza proprie de mişcare a patrulei care nu va fi mai mică de 30 de km/h.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

În cazul radarelor de tip АвтоУраган, efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor se realizează automatizat, în regim staţionar. Mașina polițiștilor în care este instalat echipamentul trebuie să fie parcată şi inspectorilor li se interzice să facă măsurători cu el în timpul deplasărilor.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Recent, poliția a anunțat că a achiziționat radare noi, de tip TruCam de primă generaţie, care pot efectua măsurări de pe loc, de exemplu dintr-un post de poliţie. Înregistrarea vitezei şi imaginilor maşinii vitezomanului poate fi efectuată atât din față, cât și din spatele acestuia, singura condiţie fiind păstrarea sa în câmpul vizual. Apropo, TruCam ştie să funcţioneze şi pe timp de noapte şi chiar dacă vehiculul circulă cu peste 200 de km/h.

Vezi detalii: (video) INP se laudă cu noi radare în dotare. Pot urmări vitezomani care merg cu maxim 320 de km/h, inclusiv noaptea

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Iti place articolul?