Vă cunoaşteţi drepturile? Ce să cereţi şi cum trebuie să vorbiţi când sunteţi oprit de un agent de circulaţie

Distribuie:
 • 1.1K
 •  
 •  
 • 106
 •  
 •  

Cât de des sunteţi oprit de reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Patrulare? Vă cunoaşteţi sau nu drepturile atunci când iniţiaţi o conversaţie cu un poliţist?

Verificaţi-vă cunoştinţele în acest articol şi aflaţi cum trebuie să comunicaţi corect cu oamenii în uniformă.

FOTO: lifehack.md

FOTO: lifehack.md

Cel mai important lucru într-o conversaţie cu un poliţist este să daţi dovadă de amabilitate. Dacă arătaţi un caracter nepoliticos, acest indicator nu vă va îmbunătăţi imaginea în timpul convorbirii cu agentul de circulaţie.

Cât priveşte legea, iată care sunt drepturile unui şofer atunci când este tras pe dreapta, potrivit Regulamentului Circulaţiei Rutiere:

 1. Să afle numele, prenumele, funcţia agentului de circulaţie, să ceară prezentarea legitimaţiei şi să fie informat despre legalitatea opririi de serviciu;
 2. Să fie informat despre încălcarea legală concretă, fapt pentru care a şi fost oprit, dar şi justificarea legală a acesteia conform Codului Penal sau cel Contravenţional;
 3. Să fie informat despre drepturile şi obligaţiunile sale, indicate în Codul Penal sau Contravenţional, cu posibilitatea de a le aplica imediat;
 4. Să facă cunoştinţă cu materialele care demonstrează încălcarea legii, inclusiv cu o dovadă înregistrată de mijloace tehnice;
 5. Să protesteze faţă de acţiunile agentului de circulaţie sau a unui alt reprezentant al organelor de control, dar şi faţă de actele pe care le-au făcut în conformitate cu legislaţia în vigoare.
FOTO: deschide.md

FOTO: deschide.md

Totodată, agentul de circulaţie vă poate opri dacă:

 1. Acesta a observat personal încălcarea sau a fixat-o cu ajutorul unor mijloace tehnice;
 2. Există informaţii fixe, precum că automobilul a fost folosit de oameni aflaţi în conflict cu legea sau în acesta se transportă ilicit bunuri valoroase;
 3. Agentul de circulaţie a observat că automobilul are o traiectorie neadecvată. Acest lucru poate da de înţeles că cel din spatele volanului se află în stare de ebrietate, este obosit sau îi este distrasă atenţia de un oarecare pasager;
 4. Starea exterioară a maşinii prezintă suspiciuni. De exemplu, pe caroserie ar putea exista urme de la un accident, etc.
 5. Aţi observat sau aţi fost martorului unui accident de circulaţie, care s-a întâmplat anterior pe drum;
 6. Sunt realizate operaţiuni speciale. În astfel de momente pot fi oprite doar unele tipuri de maşini, care au fost date în orientare, sau alte automobile care au participat la o infracţiune, în acest timp fiind închise toate ieşirile din zona încercuită;
 7. Drumul este închis. Agentul de circulaţie vă poate opri preliminar pentru a vă informa despre acest lucru. Or, a avut loc un cataclism natural (alunecare de teren, cutremur, etc.) şi în continuare circulaţia nu este permisă.
 8. S-a întâmplat un accident şi există persoane rănite grav. În acest caz, agentul de circulaţie are dreptul să vă oprească şi să vă oblige să transportaţi persoana rănită la spital.
 9. Maşina de serviciu a inspectorului de patrulare s-a defectat, iar pe direcţia de circulaţie, la o anumită distanţă a avut loc un accident. Poliţiştii au dreptul să oprească orice maşină şi să ceară ca aceştia să fie transportaţi până la locul accidentului, doar în direcţia în care vă deplasaţi şi dvs.
politia moldova

FOTO: unimedia.info

Concluzie:

Atunci când sunteţi oprit la marginea carosabilului de un agent de circulaţie, aveţi dreptul ca să-l întrebaţi numele, prenumele, funcţia, dar şi să aflaţi motivul opririi. Inspectorii nu au dreptul să vă oprească fără niciun motiv!

În cazul în care sunteţi învinuit de încălcarea Regulilor Circulaţiei Rutiere, aveţi dreptul şi trebuie să cereţi dovezi, de regulă în format video.

De asemenea, dacă vă este întocmit un proces verbal, puteţi protesta în privinţa acestui lucru şi puteţi nota acest lucru de sine stătător în acest act.

Nu sunteţi obligat să semnaţi procesul verbal dacă nu înţelegeţi termenii de acolo sau este în altă limbă. Aveţi dreptul ca să vă fie explicat tot ce notează agentul de circulaţie sau să cereţi o traducere.

Multe dosare au fost câştigate de şoferi din Republica Moldova, pentru simplul fapt că inspectorii de patrulare au refuzat să pună la dispoziţie servicii de traducere a celor indicate în procesele verbale.

Important: Procesul verbal semnat de autorul încălcării, fără rezerve și obiecții, este o dovadă a încălcării. Niciodată nu semnaţi ceea ce nu înțelegeţi!

Reţineţi: Fiţi mereu amabili şi încercaţi să nu încălcaţi Regulile Circulaţiei Rutiere!

Sursa: lifehack.md


Distribuie:
 • 1.1K
 •  
 •  
 • 106
 •  
 •  

You may also like...

25 Responses

 1. Jora spune:

  Hai lasati voi cu drepturile soferilor.
  Damu de la a titea drepturi iaca un BMW o intrat in o statie de pietoni.
  Uitativa la protv.
  Sa fim seriosi ca la fiecare 1000 incalcari de soferi este o incalcare de la politie.

 2. Misa spune:

  Si daca politia e asa de ra apu ce mai apelati la dinsa

 3. Vasea spune:

  Daca mai vine un Moldovan neveja care nu are idee de drepturile lui si le mai cere de la altul apu ii katastrofa.

  Ce se mai aude cu Rambo de straseni?
  Da cu batausii din Mercedes si Skoda care o macit pe drum un alt sofer?

  Unde e continuitatea?

 4. Zlotea spune:

  Da cu boul cu registrator folosit ca arma ce se aude?

 5. Ana spune:

  La noi orice idiot fotografiaza si filmeaza fara sa se uite la dinsul sub nas.

  Dsi e clar ca asta e biznes mai ales ca youtube plateste pentru vizite.

  Pina la urma un mod de a sfadi si dispersa societatea.

  Daca serios presa toarna multa benzina in foc.

 6. Ilie spune:

  mergem intr-o direcctie gresita fara sa intelegem ce inseamna cu adevarate democratia si legea

 7. Vasile spune:

  Am fost amabil și ce folos, oricum au cerut indirect mita și într-un final tot nu mau iertat și mi-au făcut PV pentru o depășire de 18 km/h.

 8. ivan spune:

  stii de pentru ca is pidarasi

 9. Raya spune:

  anton grisha si ivan po hodu is bivsie zaci daca asa nu vad politia

  interesant pentru ce au stat?

  cred ca pentru viol a fetitelor mici

 10. Masha spune:

  Vrei sa spui ca is pedofili?

  Vai de capul nostru

  • Gina spune:

   You just had to link that, di#dn&8217;t you Denise. Dingdang it. I’m trying to give my mind a break from all things Bachmann, and you have to throw the red meat out to me. Couple this with the caca the Huckster was shucking about Natalie Portman and single mothers, and I feel another post burbling up inside (sans poetry).

 11. Rambo spune:

  Asa cadre nu termina bune in cel mai bun caz vor fi pacienti la intitutul oncologic desi mai bine pentru ei e sa moara in copac.

  Din cite vad ei nu isi stimeaza nici parintii nici mama cred ca a crescut la bunici sub influenta drogurilor

 12. Ana spune:

  De asta e si nevoie de politie sa-i puna la duba ca is niste boi eftini care se vede ca nu demult au venit de la zarobotca

 13. Fedea spune:

  Ai dreptate sunt niste prapaditi

  Nu lua asa la suflet

  Viata asa ia pedepsit ca ei acuma nu vad nici un om

  Pe urma nu sa te miri daca copii lor vor fi robi sau vor termina in pritoane si bordeluri

 14. Giku spune:

  Daca cinstit is sigur ca asa si va fi

 15. Borea spune:

  Iaca si o tema discutata de oameni normali si zaci abia esiti la libertate dar care la sigur degraba se duc de unde au venit

 16. Zina spune:

  Acolo lii si locul dar mii mila de copii lor si parintii lor care au v rut sa-i faca oameni dar fara succes.

 17. Popa spune:

  Dumnezeu face parte la toti. Din cite stiu si cei certati cu legea au frica cel putin de dumnezeu ca altfel sunt pierduti. Ia sa vad mie o sa-mi rapsunda.

 18. Jesus spune:

  Toti pina la urma se intorc la dumnezeu.

  Cei care vor moarte altora mor de la cei apropiati asa cum haita de ciini se rup intre ei chiar daca au crescut in aceeasi cusca.

 19. Sfinta maria spune:

  Saracii parinti cite lacrimi varsa

  Asta e o cara