#Nu e glumă: De astăzi nu mai trebuie să circulăm cu lumina de întâlnire inclusă ziua

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Continuăm tradiția anuală pe care am inițiat-o încă din 2019. Ştim şi noi că astăzi e 1 aprilie (ziua păcălelilor şi farselor), însă ne continuăm treaba şi astăzi vom publica mai multe articole, dacă nu toate, cu hashtagul special #Nu e glumă. Pentru că faptele şi evenimentele descrise sunt o realitate, adevărate!

Începând cu ziua de astăzi, 1 aprilie 2024, şoferii din Republica Moldova nu mai sunt obligaţi să circule cu luminile de zi sau cele de întâlnire în timpul zilei! Regula a expirat după cinci luni de valabilitate.

De asemenea, se poate începe schimbul de anvelope de iarnă cu cele de vară. Temperaturile pe timp de zi deja ating cel puțin 20 de grade Celsius. Pe timp de noapte maximele termice sunt de asemenea pozitive.

Vezi şi: Sfaturi utile: Când este momentul oportun să treci la anvelopele de vară

Lumina de întâlnire în faruri
FOTO: myrgv.com

Aşadar, de la începutul lunii aprilie conducătorii nu mai trebuie să ţină conectate luminile în faruri pe timp de zi. De ce? Pentru că aşa prevede legea!

În articolul 34, alineat 3 din Regulamentul Circulaţiei Rutiere scrie următoarele: “Pentru atenţionarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcţiune în faruri lumina de întâlnire de către conducătorii: (i) tuturor vehiculelor − în perioada 1 noiembrie − 31 martie inclusiv”.

Vestea este apreciată de unii şoferi, care nu numai că vor face economie de energie, ci şi de bani. Dat fiind faptul că sunt niște consumabile, becurile se pot arde după atâtea zile de utilizare continuă.

Norma care prevede circulaţia cu lumini de zi sau cele de întâlnire conectate mereu a fost aplicată pentru prima dată în anul 2009. Acesta a fost adoptată din cauza condiţiilor meteorologice care pot cauza o vizibilitate redusă pe drumurile naţionale în perioada sus notată.

Mai nou, ar mai fi necesar de menționat un lucru important!

Există o nouă amendă în Codul Contravențional, care se aplică anume în cazul neconectării luminii în faruri. Chiar dacă a expirat perioada în care era obligatoriu de utilizat pe timp de zi lumina de întâlnire sau cea de zi, RCR spune că în caz de ceaţă densă, ploaie torenţială, ninsoare abundentă sau în alte condiţii similare, la autovehicule trebuie pusă în funcţiune lumina de întâlnire a farurilor sau farurile anti ceaţă. Cine nu va face asta riscă, respectiv, amendă.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/