Veşti din Germania: Amendă uriaşă pentru Audi AG şi percheziţii la Opel

Veşti de ultimă oră din Germania, care au ajuns a fi mediatizate pe larg şi peste hotarele acestei ţări. Audi AG a acceptat o amendă uriaşă şi prin aceasta îşi recunoaşte vinovăţia în dosarul Dieselgate, iar compania Opel a fost învinuită despre manipularea informaţiilor privind emisiile unor automobile.

FOTO: tio.ch

Procuratura din Munchen a emis astăzi un ordin administrativ prin care sancţionează grupul Audi AG cu o amendă în valoare de 800 de milioane de euro. Producătorul auto a fost găsit vinovat în dosarul manipulărilor cu informaţiile despre emisii şi în primirea unor avantaje economice ilegale. Decizia autorităţii este definitivă şi incontestabilă, iar Audi AG va plăti toată suma.

Într-o declaraţie oficială publicată de Volkswagеn AG, din componenţa căruia face parte Audi AG, se menţionează că o sumă de cinci milioane de euro reprezintă pedeapsa maximă prevăzută în mod legal pentru infracțiunile de reglementare neglijentă, iar celelalte 795 de milioane de euro vor trebui plătite pentru profitul (obţinut ilegal) de la vânzarea maşinilor cu motoare V6 şi V8 diesel.

În context, VW AG atenţionează acţionarii că plata sumei amenzii se va manifesta negativ asupra rezultatelor financiare a grupului din acest an. De asemenea, vânzările anuale globale ale concernului german vor fi mai mici în acest an, inclusiv datorită unei scăderi cu 18.1% din cauza intrării în vigoare a noului ciclu de teste de consum WLTP.

Dintre companiile membre ale VW AG, anume Audi va avea de suferit şi de pe urma implementării noii metode de teste – doar în septembrie 2018 vânzările Audi la nivel global au fost mai mici cu 22% decât cele din perioada analogică a anului trecut, iar cele ale VW AG în total, în Europa de Vest, au scăzut cu 41.5%!

Amintim că la începutul lunii curente, Consiliile de Supraveghere ale VW AG şi Audi AG au decis să accepte demisia din proprie iniţiativă a lui Rupert Stadler din postul de membru al Consiliului de Administraţie. Fostul CEO al Audi a fost arestat în dosarul Dieselgate, fiind reţinut la 18 iunie la domiciliul său. Autorităţile consideră că Stadler ştia despre utilizarea în automobile a unui software care falsifica datele despre emisii atunci când maşinile erau verificate pe standuri.

Compania Volkswagen a fost cea care a avut de suferit cel mai mult în acest scandal, fiind învinuită oficial în anul 2015, iar drept urmare a fost nevoită să recheme în service sau să cumpere de la oameni peste 11 milioane de maşini. Printre cele mai răsunătoare sancţiuni s-a numărat condamnarea la 7 ani de închisoare a fostului CEO al VW USA, arestul şefului departamentului care se ocupă de dezvoltarea motoarelor la Porsche Jorg Kerner, dar şi valoarea totală a amenzilor şi proceselor împotriva întregului grup – 90.000.000.000 de dolari!

FOTO: motoringresearch.com

Acum câteva ore, Procuratura din Frankfurt, la ordinul Ministerului Transporturilor din Germania, a efectuat percheziții la uzinele companiei Opel. Producătorul auto este învinuit de asemenea de folosirea unui software care manipulează informaţiile despre emisii şi i se cere ca să recheme pentru verificare în service în jurul a 100.000 de maşini.

Potrivit informaţiilor din presă, în anul 2015 s-a descoperit că Opel folosea pe maşinile sale patru tipuri de dispozitive cu soft care permite modificarea nivelului de emisii. În anul 2016, producătorul a recunoscut prezenţa acestui dispozitiv special pe maşini, care deconecta sistemul de curăţare a gazelor de eşapament în anumite condiţii, însă a insistat că îl folosea legal datorită unei lacune în legislaţia cu privire la ecologie.

La începutul acestui an a fost găsit un al cincilea fel de dispozitiv, iar despre asta reprezentanţii Ministerului Transporturilor au comunicat angajaţilor Procuraturii din Frankfurt în aprilie. Şi iată, că după o perioadă de analiză a materialelor, în după amiaza zilei de luni, 15 octombrie 2018, au fost efectuate percheziţii la uzina din Rüsselsheim și Kaiserslautern.

Conducerea companiei Opel a anunţat printr-un comunicat de presă că neagă orice acuzaţie cu privire la manipularea nivelului de emisii. Opel va întreprinde acțiuni juridice necesare pentru a se apăra.

Între februarie 2017 și aprilie 2018, Opel a lansat actualizări voluntare pentru modelele diesel Zafira Tourer (2.0 & 1.6), Cascada (2.0) și generația precedentă Insignia (2.0) produse în perioada 2013-2016. Compania a depus toate eforturile pentru a implementa rapid actualizările necesare. Campania de recall nu a fost organizată mai devreme deoarece aprobarea cerută de KBA (Autoritatea Federală de Transport Auto, supusă Ministerului Transporturilor) nu a fost emisă mai devreme.

Aproximativ 31.200 de vehicule au fost inițial implicate în Germania. Peste 22.000 au fost deja actualizate în cursul acțiunii voluntare de service. Astfel, mai puțin de 9.200 de vehicule vor fi implicate în retragerea anunțată astăzi de minister.

Alianţa PSA, care din 2017 deţine compania Opel, nu a comentat nici într-un fel cele întâmplate.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/