(video) Acum 130 de ani, John Boyd Dunlop a primit patenta pentru prima anvelopă pneumatică modernă

Distribuie:
 • 10
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

John Boyd Dunlop (5 februarie 1840 – 23 octombrie 1921) a fost inventator scoțian, dar şi un chirurg veterinar, care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Irlanda. Familiar cu fabricarea dispozitivelor din cauciuc, anume el a fost cel care a reinventat anvelopele pneumatice pentru triciclul copilului său și le-a dezvoltat ulterior pentru a fi utilizate în curse de ciclism.

Ştia oare pe atunci că tehnologia sa va fi extrem de populară şi că o companie îi va purta în viitor numele?

Istoria anvelopei pneumatice moderne şi provestea de succes a companiei Dunlop a început într-un mod destul de interesant, nu pe patru roţi şi nici măcar pe două. Ci pe trei. În 1888, John Boyd Dunlop îşi urmărea băieţelul pe nume Johnny cum mergea pe tricicleta cu anvelope din cauciuc rigid pe o stradă pavată din oraşul Belfast. A observat că puştiul nu mergea prea repede şi nici nu părea că se simte prea comod.

Încercând să-i ofere fiului său o deplasare mai confortabilă şi un control mai bun, Dunlop a luat tricicleta și, folosind cunoștințele și experiența sa cu cauciucul, în curtea casei sale din Belfast a montat-o pe un disc de lemn de 96 de centimetri. Anvelopa era un tub din cauciuc umplut cu aer (drept ventil fiind luată partea de sus a unui biberon), înfăşurat cu un strat de material textil şi ulterior acoperit cu un strat de cauciuc lichid.

Apoi, şi-a luat roata nou făcută şi o roată de metal de pe tricicleta fiului său şi a început să le rostogolească prin curte. Roata metalică s-a oprit la scurt timp, însă cea pneumatică a continuat să se învârtă până nu a lovit poarta curţii şi a revenit înapoi.

După o asemenea concluzie, Dunlop a montat anvelope pneumatice pe ambele roți din spate ale triciclului, punând bazele primei anvelope pneumatice.

Peste câteva săptămâni, scoţianul a decis să facă astfel de anvelope pentru a le pune pe bicicleta sa, iar rezultatele au fost şi mai uimitoare. De aici i-a venit ideea de a o comercializa şi după mai multe teste şi-a brevetat produsul la data de 7 decembrie 1888.

Roata cu anvelopa lui Dunlop în Muzeul Naţional de Istorie din Scoţia

Apropo, chiar prima anvelopă pneumatică din istorie a fost inventată de un alt scoţian în 1847, Robert William Thomson, despre care Dunlop nu ştia. Anvelopa lui Thomson era confecționată dintr-o țesătura acoperită cu fășii de piele, cu rolul de a proteja un tub de cauciuc umplut cu aer. Testele efectuate au dovedit că rezistenţa acestei anvelope la iregularitățile drumurilor era mai mică decât a anvelopei din fier sau din cauciuc solid.

În plus, anvelopa era foarte scumpă și dificil de înlocuit, astfel ca invenția lui Thompson a fost imediat uitată. Cu această invenţie el şi-a devansat cu mult vremurile de atunci.

John Boyd Dunlop

Peste un an, în 1889, ciclistul irlandez Willie Hume a demonstrat supremația anvelopei lui Dunlop, câștigând mai multe curse în Irlanda şi apoi în Anglia. Căpitanul Clubului de biciclete Belfast Cruisers a devenit astfel primul client public, care a achiziţionat o bicicletă cu anvelope pneumatice, iar Dunlop i-a sugerat să le folosească în curse. La 18 mai 1889, Hume a câștigat toate cele patru evenimente de ciclism de la Queen’s College Sports din Belfast, iar în scurt timp la Liverpool a mai câştigat o cursă importantă de ciclism.

Printre cei care au pierdut în faţa lui Hume au fost fiii președintelui Asociației Ciclistilor din Irlanda, Harvey Du Cros. Acesta, văzând imediat o oportunitate, a constituit peste o vreme o asociație personală cu J.B. Dunlop și împreună au înființat o companie prin care i-au fost achiziţionate ulterior drepturile de autor.

De menţionat că, la doi ani de la acordarea brevetului, Dunlop a fost informat oficial că documentul pe care îl avea nu mai era valid, asta pentru că inventatorul scoțian Robert William Thomson (1822-1873) totuşi a reuşit să-şi breveteze ideea în Franța în 1846, dar și în Statele Unite în 1847. Pentru că speranţa nu a fost pierdută şi pentru a pune pe roate afacerea cu anvelope pneumatice pentru biciclete, Dunlop și Du Cros au resuscitat o companie înregistrată la bursa din Dublin și au redenumit-o în Pneumatic Tire și Booth’s Cycle Agency.

Dunlop s-a retras din afaceri în 1895. În 1896, la rândul său Du Cros și-a vândut toată afacerea finanțatorului britanic Terah Hooley pentru 3 milioane de lire sterline. Hooley a „cosmetizat” compania, a numit membri ai consiliului și a re-vândut-o în proprietate publică sub denumirea de Dunlop Pneumatic Tire Company pentru 5 milioane de lire sterline. La începutul secolului al XX-lea a fost din nou redenumită în Dunlop Rubber.

Deși nu a mai activat după anul 1895 în acest domeniu, anvelopa sa pneumatică a ajuns la un moment crucial în dezvoltarea transportului rutier. Producția comercială de anvelope pentru biciclete a început la sfârșitul anilor 1890 în Belfast, însă producția de anvelope pentru autovehicule nu a început decât în anul ​​1900, după pensionare. J.B. Dunlop nu a făcut nici o avere mare prin invenția sa.

FOTO: learning-history.com

În 1890, Dunlop şi-a deschis prima fabrică de anvelope la Dublin, Irlanda, iar trei ani mai târziu prima fabrică de anvelope de pe teritoriul european la Hanau, în Germania. În 1895 anvelopele Dunlop erau, de asemenea, vândute în Franţa şi Canada, respectiv produse în Australia şi Statele Unite. Până în 1898 afacerea îşi dezvoltase baza din Dublin, iar producţia a fost transferată mai întâi la Coventry, Anglia, iar apoi într-o locaţie de circa 160 ha în Birmingham, Anglia – care va fi ulterior cunoscută lumii sub numele de Fort Dunlop.

În 1910 Dunlop şi-a înfipt steagul în Malaezia, unde a înfiinţat o plantație de 20.000 de hectare de cauciuc. În 1913, prima fabrică japoneză de anvelope şi-a deschis porţile la Kobe. În 20 de ani, Dunlop a făcut uitată anvelopa compactă şi a devenit, din pionier, prima companie globală multinațională. Producea şi vindea anvelope la scară mondială.

În 1984 a venit unificarea operaţiunilor europene şi americane ale Dunlop cu afacerea din Japonia, ca parte a grupului Sumitomo. În 1999 Sumitomo şi The Goodyear Tire & Rubber Company au decis asupra formării unei alianţe globale, devenind cel mai mare producător mondial de anvelope. Dunlop în Europa este acum o parte a acelui joint venture, care cuprinde şase companii, şi este înglobat în Goodyear Dunlop Tires B.V.

În secolul XX, cu anvelope Dunlop s-au putut înregistra numeroase recorduri de viteză şi, de asemenea, erau folosite frecvent în cele mai celebre curse.


Distribuie:
 • 10
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...