(video) Acum şoferii își pot parca mașinile cum doresc. Organizaţia StopHam a părăsit străzile

Distribuie:
 • 18
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Organizaţia socială StopHam din Federaţia Rusă şi-a anunţat „reprofilarea”! Membrii săi nu vor mai ieşi în stradă ca să-i prindă pe şoferii care încalcă regulile de circulaţie sau pe cei care îşi parchează automobilele în locuri neregulamentare, ci se vor ocupa de probleme sociale prin intermediul spaţiului online!

Amintim că până în prezent, activiștii organizaţiei StopHam din Rusia erau implicaţi în căutarea celor care încalcă regulile de circulaţie rutieră, iar în cazul în care şoferii nu îşi recunoşteau vina erau pedepsiţi prin aplicarea unor autocolante pe automobilele lor personale, unele dificile de îndepărtat. În timp au avut de-a face nu doar cu oameni simpli, ci şi cu funcţionari, deputaţi, sportivi celebri, etc.

Totodată, iniţial activiștii aplicau pe parbrizurile automobilelor autocolante pe care scria „Îmi este indiferent de toţi şi parchez cum doresc”, însă ulterior au trecut la mai multă acţiune: blocând trotuarele şi ocazional fiind implicaţi în conflicte verbale urmate de unele fizice (motivate prin auto-apărare).

Vezi şi: (video) Autocolantele StopHam sunt istorie. Lupta cu parcările neregulamentare a ajuns la un nou nivel

În anul 2016 StopHam a fost la un pas de a fi lichidată în Rusia, însă Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia primei instanţe. Deși motivele lichidării au fost pur formale, șeful mișcării, Dmitrii Ciugunov, a spus mai apoi că persoane importante din conducerea ţării au permis organizaţiei să mai „trăiască”.

Vezi şi: Curtea Supremă de Justiţie din Rusia a anulat decizia de lichidare a mişcării StopHam

Și iată că acum câteva ore, conducerea mişcării StopHam a spus un stop „jocurilor” și a anunțat o schimbare a formatului. Nu vor mai ieși pe drum, ci se vor lupta cu cei care încalcă regulile prin intermediul rețelelor de socializare! Dmitrii Ciugunov a remarcat în cadrul unei conferinţe de presă că studiază o nouă formă de „cenzură socială”, iar organizația va deveni un fel de bază de date socială în care vor „curge” toate informațiile despre încălcări, drumuri proaste, reparațiile proaste a drumurilor, etc.

Oamenii vor putea să încarce petiții pe această platformă cu privire la problemele care nu au fost aduse în atenția jurnaliștilor. Adică, așa cum a recunoscut activistul, va fi creată o platformă analogică change.org.

„Lipirea autocolantelor pe maşini necesită o mulțime de investiții financiare, iar cenzura pe Internet este mai eficientă, deoarece poate ajunge la o audiență mare și nu necesită cheltuieli mari”, a remarcat el.

Fondatorul organizaţiei StopHam Dmitrii Ciugunov FOTO: nsn.fm

În plus, activiștii se vor implica în educația juridică a cetățenilor pe canalul lor de internet. Se va pune accentul pe asistența juridică acordată persoanelor, și nu numai în ce priveşte încălcările rutiere, ci vor fi luate în considerare și orice probleme semnificative din punct de vedere social.

În context, activităţile StopHam se vor extinde cu ajutorul reţelei globale până în toate colţurile Federaţiei Ruse. Deocamdată nu se cunoaşte dacă schimbările vor afecta şi activitatea organizaţiei obștești StopHam Moldova.

Amintim că organizaţia StopHam a fost creată în Rusia în anul 2010 pe baza mişcării numită „Наши” (Ai noştri). Membrii au făcut rost de statutul juridic abia în anul 2012.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!

Sursă: RIA Novosti


Distribuie:
 • 18
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate