(video) Arc Vector – motocicleta electrică premium care costă două milioane de lei

Distribuie:
 • 11
 •  
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

Noul producător de motociclete Arc, fondat de fostul şef al laboratorului de inovaţii White Space a Jaguar Mark Truman, a prezentat în premieră mondială la Salonul Moto de la Milano EICMA 2018 primul său produs.

Arc Vector este considerată a fi cea mai sofisticată şi cea mai premium motocicletă electrică de pe piaţă.

Motocicleta de origine britanică este echipată cu un motor electric, care este capabil să genereze 140 de CP şi 85 Nm de cuplu, însă cuplul maxim poate creşte până la 397 de Nm datorită unui reductor de turaţie cu o treaptă pe pinionul transmisiei prin lanţ. Noul Arc Vector poate accelera de pe loc şi până la 97 de km/h în doar 3.1 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 200 de km/h.

Motocicleta reprezintă un monococ din fibră de carbon şi nu are un şasiu tradiţional, acest rol purtându-l setul de acumulatori de marcă Samsung, cu o capacitate de 16.8 kWh. Energia din el alimentează motorul electric şi poate fi reîncărcat în doar jumătate de oră prin intermediul unei staţii de încărcare rapidă.

Autonomia declarată este de 322 de km în regim urban şi de 193 de km în regim extra urban, în timp ce o cifră totală se poate ridica la 583 de km dacă un calcul ar fi operat prin ciclul NEDC. Contribuie la autonomie construcţia care-i abundă în fibră de carbon. Greutatea totală este de doar 220 de kg şi din acest material uşor sunt confecţionate braţele oscilante ale suspensiei sau jantele, de exemplu.

Motocicleta are un preţ de start de 90.000 de lire sterline (aproximativ două milioane de lei moldoveneşti) şi se planifică o producţie de doar 399 de exemplare anual. Preţul include şi un echipament exclusiv care va fi oferit fiecărui client şi anume:

O cască numită Zenith, care se poate conecta la internet şi are integrată o cameră video în spate. Casca este realizată manual din fibră compozită şi piele, are trei canale de ventilare şi include un head-up display. Cel care o va purta va putea vedea pe un mic ecran, cu ochiul drept, informaţii proiectate legate de navigaţie, buna funcţionare a sistemelor motocicletei, informaţiile de pe un panou de bord tradiţional (pentru că acesta lipseşte pe motocicletă), imagini live de pe camera care îndeplineşte rolul unei oglinzi retrovizoare, etc.

Casca mai are un sistem de izolare fonică, lentile duble pentru a preveni aburirea şi comenzi care pot fi controlate wireless sau activate vocal. Pot fi efectuate şi apeluri datorită unui protocol Bluetooth. Casca este şi cheia motocicletei!

Jacheta Origin. Îmbrăcămintea este dotată cu Human Machine Interface, care face o conexiune între sisteme electronice şi corpul motociclistului printr-o serie de senzori haptici. Această caracteristică extraordinară funcţionează în trei moduri. Modul Urban se concentrează pe siguranță, alertând motociclistul despre eventuale pericole care pot apărea în unghiurile moarte printr-o apăsare pe umărul corespunzător. Modul Sport îi oferă motociclistului un feedback sub forma unor vibraţii privind poziția dinamică a motocicletei și parametrii preluaţi din datele G-Force de la senzorii din Vector. De exemplu, cu cât motocicleta se înclină mai tare în curbe, cu atât mai mult va fi intensificată vibraţia jachetei pentru a atenţia despre pericol şi limita unghiului de înclinare. Modul Euphoric va permite redarea muzicii prin intermediul mai multor difuzoare integrate în haină!

Fiecare jachetă va fi confecţionată manual pentru mărimile fiecărui client. Senzorii haptici au o perioadă de funcţionare de două ore şi pot fi reîncărcaţi de la motocicletă sau în timpul staţionării. La necesitate aceştia pot fi deconectaţi.

Şeful Arc a anunţat că firma sa va lucra doar cu acei oameni care caută un produs deosebit. Vânzările prin dealeri tradiţionali sunt excluse, astfel încât fiecare doritor va trebui să contacteze compania în mod individual pentru a discuta detalii despre culori, materiale alese şi alte opţiuni de personalizare.

Arc va fi capabilă să instaleze un încărcător în orice locaţie dorită de client, iar mecanicii săi vor putea sosi în ajutor oriunde în lume într-un termen de 24 de ore.

Fiecare Vector va fi asamblat manual într-un atelier din oraşul britanic Coventry, într-un termen de maxim şase luni. Unul dintre investitorii în această companie este fondul de investiţii InMotion Venturesо al companiei Jaguar.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 11
 •  
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  

Articole relaționate