(video) BMW începe să vândă automobilele electrice i3 şi i3s oficial şi în Republica Moldova

Veste bună pentru pasionaţii de maşini ecologice! Un alt producător de automobile ce are o reprezentanţă oficială în Republica Moldova îşi deschide portofoliul său de modele electrice şi pentru ţara noastră. Vorbim despre compania BMW şi gama sa de modele “i”.

La momentul de faţă pot fi deja comandate modelele BMW i3 şi BMW i3s, care vor beneficia atât de o garanţie, cât şi de o deservire de calitate din partea dealerului oficial.

BMW i3 este un automobil compact care are o lungime de puţin peste patru metri şi un ampatament lung de puţin peste 2.5 metri. Este făcut pe baza unui şasiu din aluminiu peste care a fost instalată o construcţie monococă din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). În habitaclu pot călători confortabil până la patru pasageri deoarece podeaua este perfect plată, iar volumul portbagajului poate atinge maxim 1.100 de litri.

Are un design exterior simpatic, urban, evidenţiat de farurile LED adaptive opţionale şi cele două portiere posterioare compacte care se deschid contra direcţiei de mişcare. Paleta de combinaţii de culori pentru caroserie sau linia de jante este largă, fapt care permite personalizarea compactei la preferinţa proprietarului.

Pe de altă parte, de exemplu, opţiunea de design interior Lodge include o nouă tapiţerie pentru suprafaţa scaunelor, Solaric Brown, care combină pielea naturală tratată cu extract de frunze de măslin, cu un material textil din lână.

Modelul BMW i3 este dotat cu un singur motor electric ce produce 170 de CP şi 250 Nm de cuplu, în timp ce tracţiunea este pe puntea din spate. Cu acesta poate realiza sprintul 0-100 de km/h în 7.3 secunde, în timp ce viteza maximă urcă până la 150 de km/h.

Cu acumulatorul litiu-ion care are o capacitate de 42.2 kWh promite o autonomie care variază între 285 şi 310 km, iar în dependenţă de mai mulţi factori poate fi mai mare sau din contra mai mică.

Suspensia îi este pe puntea din faţă din aluminiu cu componente McPherson, iar pe puntea din spate una multi-link. Roţile au jante de 19 inci standard. Frânele sunt cu discuri ventilate pe ambele punţi, iar servodirecţia este asistată electric.

De cealaltă parte, modelul BMW i3s este o versiune sportivă care are la fel un singur motor electric, dar care generează 184 de CP şi 270 Nm de cuplu. Sprintul 0-100 de km/h îl poate face în 6.9 secunde, în timp ce viteza maximă urcă până la 160 de km/h.

Are acelaşi acumulator litiu-ion cu o capacitate de 42.2 kWh, dar o autonomie care variază între 270 şi 285 de km, iar în dependenţă de mai mulţi factori poate fi mai mare sau din contra mai mică.

Suspensia îi este standard una sportivă şi include amortizoare, arcuri şi bare stabilizatoare specifice, care a dus la o gardă la sol micşorată cu 10 milimetri şi ecartamente extinse cu 40 de mm. De asemenea, conducătorii pot selecta modul SPORT utilizând comutatorul Driving Experience Control. Aceasta iniţiază un răspuns mai direct al acceleraţiei şi caracteristici mai ferme ale direcţiei pentru a accentua suplimentară a laturii sportive a automobilului. Roţile au jante de 20 inci standard.

Cablul de încărcare standard este conceput să fie conectat într-o priză casnică convenţională. În acest caz, bateria poate fi încărcată până la 80% din capacitatea totală în aproximativ 15 ore cu o putere de încărcare de 2.4 kW. Conectarea la un panou BMW i (Wallbox) permite încărcare AC cu o putere de până la 11 kW. În acest caz, timpul necesar pentru atingerea a 80% din capacitatea bateriei de înaltă tensiune este de 3.2 ore.

Electronica de putere şi bateria de înaltă tensiune ale BMW i3 şi BMW i3s pot fi utilizate şi în combinaţie cu o staţie de încărcare rapidă care funcţionează pe curent continuu (DC). În acest caz, capacitatea de încărcare este de 50 kW, iar bateria de înaltă tensiune ajunge la 80% din capacitatea sa totală în doar 42 de minute.

Vezi şi: Premieră: Primul BMW i3 înmatriculat în Republica Moldova

Sistemele de asistare a conducătorului disponibile pentru noile modele BMW i3 şi BMW i3s uşurează misiunea celui de la volan şi oferă susţinere în diferitele situaţii de trafic. Pachetul opţional Parking Assistance include Park Distance Control, camera pentru mers înapoi şi Parking Assistant. După ce a fost selectat un loc de parcare paralel cu drumul, Parking Assistant preia controlul acceleraţiei, frânării, selecţiei vitezelor şi direcţiei.

Driving Assistant Plus, disponibil şi ca opţiune, include funcţia de avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţia City Braking, Speed Limit Info, Proactive Driving Assistant, cruise control activ cu funcţia Stop & Go şi Traffic Jam Assistant, care nu numai că menţine o distanţă sigură până la automobilul din faţă în trafic aglomerat la viteze de până la 60 km/h, dar menţine şi maşina pe bandă. Sistemul ia informaţii de la marcajele benzii, lăţimea drumului şi vehiculele care călătoresc în faţă.

Noile BMW i3 şi BMW i3s au şi o versiune actualizată a sistemului de operare iDrive, care oferă o interfaţă intuitivă pentru controlul numeroaselor funcţii ale automobilului, de infotainment, comunicaţii şi navigaţie. La modelele echipate cu sistemul de navigaţie Professional, afişajul de control are o diagonală de 10.25 inci (26.04 cm) şi o rezoluție mărită de 1440×540 pixeli.

Mai mult, programul de echipamente opţionale include acum şi opţiunea unui încărcător wireless pentru telefoanele compatibile, care permite încărcarea lor fără utilizarea unui cablu. Hotspot-ul LAN wireless, nou disponibil pentru BMW i3 şi BMW i3s, oferă o conexiune online rapidă pentru până la 10 dispozitive finale în automobil.

În ţara noastră, preţul de start pentru un BMW i3 porneşte de la 34.300 de euro, în timp ce versiunea i3s costă minim 37.100 de euro.

Amintim că proprietarii de electromobile din Moldova au câteva avantaje printre care se numără: preţ mai mic la maşini decât în occident (dacă sunt achiziţionate oficial), cheltuieli mai mici pentru consumul de “carburant” decât în occident, nu se achită un acciz la vămuire (în cazul importului individual) şi o scutire de la plata taxei pentru folosirea drumurilor.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/