(update) Consiliul de Administrație al Renault a luat o decizie în privinţa lui Carlos Ghosn

Distribuie:
 • 37
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

(update 14.12.2018) Consiliul de Administrație al constructorului francez Renault s-a întrunit acum câteva ore într-o sesiune ordinară sub președinția lui Philippe Lagayette, director independent pus temporar în funcţie de conducere, pentru a discuta subiectele principale de pe agendă.

Claude Baland, consilier senior responsabil de etică și conformitate, și Eric Le Grand, şeful acestui departament, au prezentat Consiliului de Administrație al Renault statutul actual al revizuirii privind compensaţiile acordate președintelui și directorului său executiv pentru anii 2015-2018, care a fost întreprinsă la 23 noiembrie 2018. Concluzia lor preliminară este că aceste compensaţii și condițiile în care au fost aprobate erau conforme cu normele aplicabile precum și recomandările AFEP-MEDEF (cod de referință pentru guvernanța corporativă pentru societățile cotate la bursă).

În plus, avocații Renault au oferit Consiliului de Administrație al Renault un raport privind prezentarea făcută de avocații Nissan cu privire la investigația pe care au efectuat-o la Nissan. Consiliul de Administrație a solicitat ca avocații Renault să-și continue examinarea și evaluarea informațiilor furnizate, în colaborare cu avocații Nissan și să furnizeze prompt Consiliului o nouă actualizare a situației.

În plus, Consiliul de Administrație a menționat că, în această etapă, nu dispune de informații privind apărarea lui Carlos Ghosn.

Pe baza tuturor celor expuse, Consiliul de Administrație a decis să mențină măsurile actuale de guvernanță stabilite la 20 noiembrie 2018. Carlos Ghosn rămâne în continuare președintele și directorul executiv al Renault.


(update 10.12.2018) Carlos Ghosn a fost arestat din nou, iar grupul Nissan a primit statut de complice în dosarul său

Oficial. Procurorii japonezi au intentat acuzații împotriva lui Carlos Ghosn în dosarul ascunderii veniturilor sale. El este învinuit de faptul că nu a declarat bonusuri financiare primite de la Nissan, în valoare totală de cinci miliarde de yeni, între anii 2010-2015.

Împreună cu cele pentru Ghosn, au fost deja formulate acuzații pentru complicitate în săvârșirea infracţiunii împotriva fostului membru al Consiliului de Administrație al Nissan, Greg Kelly, dar şi împotriva grupului Nissan în sine, ca entitate juridică care a furnizat informații false despre venitul conducătorului său.

Carlos Ghosn, chairman and CEO of the Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, attends the Tomorrow In Motion event on the eve of press day at the Paris Auto Show, in Paris, France, October 1, 2018. Picture taken October 1, 2018. REUTERS/Regis Duvignau

Carlos Ghosn și Greg Kelly au fost arestați pe 19 noiembrie și continuă să se afle într-un izolator din Tokio. În conformitate cu legislația locală, perioada maximă de arest preventiv este de 22 de zile. Astăzi, procurorii erau obligaţi fie să-i acuze, fie să-i elibereze. Cu toate acestea, chiar şi urmăriţi penal, ambii ar fi putut fi eliberaţi pe cauţiune.

Însă, procurorii niponi au mers pe altă opţiune: cei doi antreprenori au fost arestați din nou, fiind suspectați de comiterea unei infracţiuni similare, însă între anii 2015 și 2018. Prin urmare, ambii vor rămâne în închisoare cel puțin până la 30 decembrie și vor sărbători Crăciunul în celule reci de câte cinci metri pătrați fiecare.

Cel mai curios lucru este că veniturile presupus ascunse ale lui Ghosn nu au fost de fapt primite de acesta. Fostul şef Nissan urma să primească plățile amânate abia anul viitor, când urma să plece singur din funcţie. Acesta este unul dintre argumentele care va fi utilizat de apărarea lui Ghosn în instanţă: odată ce bonusul nu a fost plătit încă, nu poate fi considerat o sumă fixă ​​supusă impozitării. O altă versiune a apărării (deși nu pare foarte convingătoare) este că Ghosn nu știa detaliile schemei pe care Kelly o „inventase” și astfel a fost dus în eroare.

Cu toate acestea, Carlos Ghosn însuși rămâne tăcut pentru moment. De cealaltă parte, Greg Kelly, prin avocații săi, declară legalitatea deplină a acțiunilor sale. Grupul Nissan, printr-un comunicat emis astăzi, îşi cere din nou scuze publice de acuzaţiile care i se aduc și promite să facă ordine în rapoartele sale pregătite pentru autorități.

În cazul în care foştii top manageri vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare şi o amendă în mărime de 10 milioane de yeni (sub 100.000 de dolari). Dacă se va demonstra şi vinovăţia grupului Nissan, amenda ar putea constitui 700 de milioane de yeni (peste 6 milioane de dolari).


(update 26.11.2018) Oficial: După Nissan, Carlos Ghosn a fost demis şi de la conducerea Mitsubishi

Mitsubishi Motors Corporation a anunţat acum câteva clipe printr-un comunicat de presă, că după o şedinţă cu o durată de 70 de minute a luat următoare decizie cu efect imediat:

„Consiliul de Administrație a decis astăzi să îl demită pe dl. Carlos Ghosn din funcția de director reprezentativ și președinte al Consiliul de Administrație al MMC pentru că a pierdut încrederea Nissan. Un alt motiv al deciziei este faptul că se consideră dificil acum pentru domnul Ghosn să continue să își desfășoare activitatea în posturile în care a fost ales.

În absența președintelui Consiliului, Consiliul de Administrație a decis, de asemenea, să-l numească pe Osamu Masuko în calitate de director reprezentativ şi CEO, dar şi în calitate de preşedinte ale Consiliului temporar, până la următoarea reuniune generală a acţionarilor.


(update 22.11.2018) Oficial: Carlos Ghosn a fost demis de Consiliul de Administrație al Nissan

Veste fulger din Yokohama, Japonia. Consiliul de Administrație al companiei Nissan Motor Co., Ltd. s-a întâlnit astăzi la sediul central al companiei din acest oraş. La începutul sesiunii, consiliul a recunoscut importanța problemei abordate și a confirmat că parteneriatul de lungă durată al Alianței cu Renault rămâne neschimbat și că misiunea este de a minimiza impactul potențial și confuzia privind cooperarea zilnică între partenerii Alianței.

FOTO: engadget.com

După examinarea unui raport detaliat al anchetei interne, consiliul a votat în unanimitate:

 • să îl demită pe Carlos Ghosn din funcția de președinte al consiliului
 • să îl demită pe Carlos Ghosn din funcţia de director reprezentativ
 • să îl demită pe Greg Kelly din funcţia de director reprezentativ
 • să studieze crearea unei comisii special care să ia în mod corespunzător sfaturi de la o terță parte independentă cu privire la sistemul de management al guvernării și o mai bună administraţie a compensațiilor directorilor. Cei trei directori independenți – Masakazu Toyoda, Keiko Ihara și Jean-Baptiste Duzan – se vor ocupa de acest lucru
 • să aprobe înființarea unei comisii consultative prezidat la fel de cei trei directori independenţi. Comisia va propune nominalizări din partea Consiliului de Administrație pentru funcția de președinte al Consiliului.

Compania Renault a anunţat la rândul său că Carlos Ghosn încă rămâne în funcţiile pe care le deţine acolo, însă este „temporar incapabil” să le exercite, motiv pentru care a fost numit în locul său Thierry Bollore, care va avea aceleaşi competenţe ca şi Ghosn.

Compania Mitsubishi încă nu a luat vreo decizie.


(update 20.11.2018) Carlos Ghosn a fost încătuşat de procurorii din Tokio. Riscă până la 10 ani de închisoare

Președintele Nissan, Carlos Ghosn, se va confrunta cu o pedeapsă maximă de până la 10 ani de închisoare și/sau o amendă de până la 10 milioane de yeni, dacă va fi condamnat pentru nereguli financiare în Japonia, conform legislaţiei locale.

Potrivit ultimelor informaţii, Ghosn nu a fost acuzat oficial, însă o şedinţă de judecată în acest sens ar putea avea loc la 7 decembrie. Legislaţia japoneză prevede că un suspect poate fi reținut de procurori timp de până la 20 de zile înainte de a fi acuzat sau eliberat.

Amintim că Carlos Ghosn este suspectat de nedeclararea veniturilor reale şi de folosirea banilor companiei Nissan în scopuri personale timp de câţiva ani. Presa din Japonia afirmă că Nissan a plătit miliarde de yeni pentru a cumpăra și renova locuințe pentru Ghosn în Rio de Janeiro, Beirut, Paris și Amsterdam, citând surse anonime.

FOTO: loksatta.com


(20.11.2018) Carlos Ghosn a fost încătuşat de procurorii din Tokio

Şeful alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn şi în parte a companiei Nissan a fost reţinut de procurorii din Tokio! Cel mai bine plătit top manager, care conduce un constructor de maşini din Japonia, a fost învinuit de încălcarea legislaţiei financiare a acestei ţări, nedeclarându-şi toată averea în raportul pentru bursa de valori. Mai mult, acesta este suspectat de folosirea în mod repetat a acţiunilor companiei în scopuri personale.

Potrivit informaţiilor din presa locală, în raportul financiar, Ghosn a declarat venituri de 735 de milioane de yeni în loc de un miliard (aproximativ 7.79 milioane de euro). În acest context, rezultă că brazilianul cu origini libiene şi franceze s-a eschivat şi de la plata impozitelor.

După doar câteva minute de la distribuirea fulgerătoare a acestor informaţii la nivel global, cotaţiile celor trei companii la bursă au început să scadă.

Compania Nissan a făcut public un comunicat de presă în care a declarat că a efectuat o investigație internă în ultimele câteva luni privind conduita necorespunzătoare a directorului și președintelui companiei Carlos Ghosn și a directorului reprezentativ Greg Kelly.

Ancheta a arătat că, de-a lungul mai multor ani, atât Ghosn, cât și Kelly, au raportat la Tokyo Stock Exchange nişte sume ale compensaţiilor primite, care erau mai mici decât cifrele reale. De asemenea, în ceea ce îl privește pe Ghosn, au fost descoperite numeroase alte acte semnificative de abatere, cum ar fi utilizarea personală a activelor societății, iar implicarea profundă a lui Kelly a fost de asemenea confirmată. Concluzia aici este că, cei doi au pus la cale o schemă prin care şi-au ascuns veniturile şi foloseau în schimb resurse financiare corporative în scopuri personale.

Nissan a furnizat aceste informații Procuraturii japoneze și a cooperat pe deplin în investigația începută de aceştia din urmă. Acum, după această reţinere a lui Ghosn, a cărui vină încă nu a fost demonstrată, directorul general Nissan Hiroto Saikawa şi-a luat inițiativa de a propune Consiliului de Administraţie demisia celor doi din toate posturile de conducere.

În context, Nissan regretă profund de faptul că a provocat o mare îngrijorare printre acționari și părțile interesate.

„Vom continua activitatea pentru a identifica problemele noastre în rândul conducerii companiei și vom lua măsurile adecvate”.

Reprezentanți din conducerea companiilor Renault și Mitsubishi au luat act de informațiile dezvăluite în comunicatul Nissan și vor convoca adunări pentru a lua careva decizii în privința lui Ghosn. De asemenea, vestea despre reţinerea şefului Renault, companie în care statul francez deţine 15% din hârtiile de valoare, a fost comentată de preşedintele Emmanuel Macron. Acesta a spus că „statul, în calitate de acționar, va monitoriza foarte atent stabilitatea alianței”.

Amintim că Carlos Ghosn și-a început cariera în industria auto în cadrul companiei Michelin, acolo unde a deținut postul de director general al diviziei care produce anvelope pentru autoturisme și camioane ușoare. Mai târziu, în anul 1996, acesta a ajuns în funcția de vicepreședinte executiv al Renault, iar după coagularea cu Nissan a devenit și președintele companiei nipone. Ulterior, au trebuit să treacă 9 ani de zile pentru că Ghosn să fie ales în funcție de președinte și director general al Renault.

Între anii 2013-2016 Carlos Ghosn a fost președinte al Consiliului de Administrație a companiei AutoVAZ, care se află sub controlul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi şi a corporaţiei de stat Rosteh. În anul 2016 acesta a devenit preşedintele Consiliului de Directori a companiei Mitsubishi.

Salariul managerului, numit şi „cost killer” (datorită capacității sale de a reduce costurile și de a crește profitabilitatea), a fost în ultima vreme unul dintre cele mai mari din Franța și Japonia. De exemplu, din aprilie 2016 şi până în martie 2017, Ghosn, ca șef al Nissan, a primit aproape 1.1 miliarde de yeni (aproape 9 milioane de euro la cursul de schimb de atunci). În plus, a câștigat alte 7 milioane de euro pe an în postul de preşedinte şi director general al Renault.

FOTO: reuters.com

În februarie 2018, Carlos Ghosn a fost de acord să-și reducă salariul la Renault cu 30%, primind „în schimb” sprijinul guvernului francez în timpul realegerii pentru un nou mandat de patru ani.

Șeful Renault-Nissan a fost unul dintre primii oameni din industrie care a pariat pe producerea în masă a mașinilor electrice, strategia de dezvoltare a cărora alianța a început să o dezvolte din 2010, de atunci rămânând lider mondial în acest sector.

Scandalul actual cu arestarea acestor top manageri a avut loc „în cel mai inoportun moment”, scrie presa din occident. Carlos Ghosn nu a finalizat încă un plan pentru dezvoltarea în continuare a alianței și pentru predarea autorității „succesorului” înainte de a pleca. Plecarea a fost planificată înainte de termen (adică înainte de 2022), însă acum, după intervenţia procuraturii din Tokio, Ghosn în vârstă de 64 de ani, nu va putea pleca liniştit la pensie.


Distribuie:
 • 37
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate