(update) Tesla lansată în spaţiu a trecut pentru prima dată “pe lângă” Marte. Când s-ar putea întoarce pe Pământ

(update 09.10.2020) Decapotabila Tesla Roadster, cu aşa-numitul Starman în spatele volanului, manechinul îmbrăcat în costum spaţial, încă circulă prin spaţiu şi deocamdată nu a făcut vreun accident fatal care să o distrugă! Acest lucru este dovedit de faptul că acum câteva ore a trecut pentru prima dată “pe lângă” planeta Marte.

“Starman, care a fost văzut ultima oară părăsind Pământul, s-a apropiat astăzi, pentru prima oară, de Marte, ajungând până la distanţa de 0,05 unităţi astronomice (aproximativ 7.5 milioane de kilometri – o unitate astronomică este egală cu distanţa medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri) de Planeta Roşie, conform unui anunţ făcut miercuri de SpaceX pe Twitter.

Anterior s-a calculat că Starman şi decapotabila încheie o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare 557 de zile terestre. Până în prezent, Starman a parcurs prin spaţiu 2.1 miliarde de kilometri – distanţă echivalentă cu parcurgerea fiecărui drum de pe Pământ de peste 57 de ori!

Viitorul (îndepărtat, ce-i drept) nu arată bine pentru Starman, acesta urmând să cadă pe Pământ sau pe Venus peste câteva zeci de milioane de ani, conform unui studiu din 2018, notează space.com

Starman a ajuns pe Marte, în viziunea artistului grafic român Andrei Lacatusu
FOTO: behance.net/andreilacatusu

(update 20.08.2019) Maşina lui Elon Musk a făcut prima rotaţie în jurul Soarelui

Maşina lui Elon Musk, care a fost lansată în spaţiu în ziua de 8 februarie 2018, a parcurs deja peste 115 milioane de km şi a făcut prima rotaţie completă în jurul Soarelui. În total au fost necesare 557 de zile pentru asta, scrie whereisroadster.com.

Potrivit calculelor experţilor, în ziua de 7 octombrie 2019 electromobilul se va afla la cea mai mică distanţă de planeta Marte (7.4 milioane de km), iar de planeta Pământ va veni cel mai aproape (52 de milioane de km) în ziua de 5 noiembrie 2020.

Electromobilul a plutit deja pe o distanţă care ar fi egală cu parcurgerea tuturor drumurilor de pe planeta noastră de 34 de ori.


(update 07.02.2019) S-a împlinit un an de zile de la un eveniment istoric. Prima lansare a unui automobil în spaţiu de o rachetă capabilă să se întoarcă pe pământ în acelaşi mod în care a pornit!

Acum un an, în data de 6 februarie 2018, SpaceX scria istorie după lansarea cu succes în spațiu a rachetei Falcon Heavy. CEO-ul Elon Musk s-a gândit atunci și la o încărcătură originală pentru cea mai puternică rachetă produsă până acum de compania pe care o conduce.

Elon Musk povestea în urmă cu un an că la testarea rachetelor se folosește de obicei o încărcătură „plictisitoare”, de exemplu un bloc de ciment. Ideea lui, pe care a discutat-o și cu regizorul și scenaristul Jonathan Nolan, a fost să-și trimită în spațiu propria mașină Tesla, un Roadster roșu. La volan a fost așezat Starman, un costum de astronaut produs de SpaceX pentru viitoarele misiuni umane în spațiu, scrie digi24.ro

Însă asta nu a fost singura surpriză pregătită de Musk, împreună cu Nolan. Tesla a fost lansată în spațiu cu bateria plină, astfel, melodia „Space Oddity” a lui David Bowie s-a auzit pe repeat până la descărcarea completă a acumulatorilor. Pe tableta de pe bordul mașinii a fost afișat mesajul „Don’t panic!” (n.r. „Nu te panica!”), un omagiu adus seriei de romane SF „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (n.r. „Ghidul autostopistului galactic”).

Și nu s-au oprit aici. Pe unul dintre circuitele mașinii a fost gravat mesajul „Made on Earth by humans” (n.r. „Construit pe Pământ de oameni”). Iar pe bordul mașinii Tesla a fost aplicat un Roadster în miniatură cu un Starman mic la bord.

„Am vrut ca extratereștrii să fie cât mai confuzi (n.r. – când găsesc mașina)”, a glumit Elon Musk.

Unde se află deci automobilul acum, dacă nu ar fi fost înghiţit de vreo gaură neagră. Potrivit informaţiilor, un programator pe nume Ben Pearson a construit site-ul Where is Roadster?, care urmărește traseul Tesla prin spațiu. Potrivit calculelor lui Pearson, la momentul publicării acestui articol decapotabila se află la o distanţă de peste 364.572.345 de milioane de km de Pământ şi se mişcă cu o viteză de 7.837 km/h sau 2.18 km/s!

Dacă bateria mașinii nu s-ar fi golit cumva, Starman ar fi ascultat până în prezent “Space Oddity” de peste 99.000 de ori.

În anul 2091, Tesla va trece aproape de Terra, iar SpaceX – dacă va mai exista până atunci – ar avea ocazia să meargă după mașină și să o aducă acasă, după o călătorie de 73 de ani prin spațiu.


(update 09.02.2018) Maşina Tesla Roadster trimisă în spaţiu a fost declarată oficial ca un satelit! Anunţul a fost făcut de Comandamentul spațial al Forțelor Aeriene ale SUA.


(update 08.02.2018) Cea mai puternică rachetă din lume a reuşit să ducă în spaţiu primul automobil – o Tesla

Elon Musk, într-o conferinţă de presă ulterioară, a recunoscut că nucleul principal al rachetei, care trebuia să se întoarcă pe o platformă din Oceanul Atlantic, a înregistrat careva probleme tehnice şi a intrat în apă cu o viteză de aproximativ 500 de km/h.

Reuşită istorică pentru Elon Musk şi pentru toată America, care, cu sufletul la gură, i-a urmărit lansarea cu succes a celei mai puternice rachete construite vreodată de o companie privată – SpaceX. Acesta a fost primul zbor de test, înainte ca nava spaţială să fie folosită, la comandă, de către alte companii.

Pentru un debut frumos al unui nou capitol în istoria cuceririi spaţiului cosmic, Elon Musk şi echipa sa au decis să lanseze pe orbita pământului propriul exemplar Tesla Roadster. Astfel, prima maşină care a ajuns în cosmos, sub melodia Space Oddity a lui David Bowie, este un electromobil Tesla!

Totul s-a întâmplat în seara zilei de ieri, aproape de ora 23:00 ora Moldovei, pe cosmodromul Kennedy Space Center din statul american Florida.

*Lansarea propriu zisă poate fi urmărită de la minutul 21:30!

Revenind la racheta propriu-zisă, interesant a fost să vedem cum aceasta a urcat până la o altitudine de 179 de kilometri şi cu o viteză de 26 de ori mai mare decât cea a sunetului! Mai mult, Falcon Heavy este compusă din trei nuclee şi toate cele trei s-au întors pe pământ cu succes!

Iniţial de rachetă s-au desprins nucleele laterale, care au aterizat pe pământ aproape concomitent, iar cel principal, după ce a lansat capsula cu maşina Tesla, s-a întors pe o platformă din Oceanul Atlantic. Este pur şi simplu incredibil acest lucru, asta pentru că acest Falcon Heavy va putea fi reutilizat.

Falcon Heavy utilizează un total de 28 de motoare de rachetă Merlin 1D (9 per nucleu, 1 în stadiul de avansare) dezvoltate de asemenea de SpaceX, care ard oxigen lichid (LOX) și kerosen (RP-1) de propulsie. Aceasta are o greutate de 1.420.800 de kilograme şi o înălţime de 70 de metri. Potrivit proiectului, este capabilă să transporte pe orbita pământului o sarcină utilă de aproximativ 64 de tone.

În acest an vor mai fi cel puţin două lansări ale Falcon Heavy, care vor asigura transportul pe orbită a unui satelit al companiei Arabsat, dar şi a câtorva sateliţi ai Ministerului American al Apărării.

O rachetă Falcon Heavy costă 90 de milioane de dolari, iar pentru lansarea făcută ieri s-au cheltuit minim 500 de milioane de dolari!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/