(video) Crash teste cu Tesla Model 3! NHTSA: E cel mai sigur automobil pe care l-am testat vreodată

Agenţia guvernamentală americană NHTSA (Administrația pentru Siguranța Traficului Rutier) a organizat o serie de crash teste cu electromobilul Tesla Model 3. Potrivit autorităţii, în urma procesării rezultatelor, un automobil care să ofere un nivel de siguranţă mai mare în cazul unui accident şi a urmărilor sale nu a testat încă.

Vezi şi: (video) Tesla Model S nu a trecut cu brio nici de al doilea crash test organizat de IIHS

NHTSA a supus testelor un Model 3 Long Range şi cu tracţiune spate, ca parte a programului său de evaluare a mașinilor noi într-o serie de teste de impact, utilizate pentru a calcula probabilitatea de vătămare corporală gravă în cazul unor coliziuni frontale, laterale și răsturnări.

Datele agenției arată că ocupanții vehiculelor sunt mai puțin susceptibili să se rănească grav în aceste tipuri de accidente atunci când sunt într-o Tesla Model 3 decât în ​​orice altă mașină. Ratingul de siguranță de 5 stele a fost luat în fiecare categorie și subcategorie!

Vezi şi: (foto) Primul accident cu Tesla Model 3 în Europa. Şoferul dă vina pe autopilot. Cum a reacţionat producătorul

În plus față de distribuția de greutate de aproape 50/50, sedanul Tesla Model 3 a fost proiectat și cu un moment de inerție extrem de scăzut, ceea ce înseamnă că componentele cele mai grele sunt amplasate mai aproape de centrul de greutate al mașinii. Chiar dacă Model 3 nu are motor sub capotă, performanța acestuia este similară cu a unui automobil cu motor poziţionat central, datorită pachetului de baterii aflat pe centru (cea mai grea componentă a mașinii) și faptului că motorul din spate al lui Model 3 este plasat ușor în fața axei spate, mai degrabă decât în ​​spatele acesteia. Această arhitectură nu numai că aduce o contribuţie la agilitatea şi manevrabilitatea generală a mașinii, dar și îmbunătățește capacitatea de control a stabilității prin minimizarea energiei cinetice rotative.

La fel ca Model S şi Model X, Tesla Model 3 beneficiază de o arhitectură electrică și de propulsie electrică, care constă dintr-un compartiment pentru pasageri foarte rigid, cu un set de acumulatori fortificat și un centru de greutate general scăzut. Aceste principii de siguranță ajută la prevenirea intruziunilor în modulele cabinei și a bateriilor, la reducerea riscului de răsturnare și la distribuirea sistematică a forțelor de impact în afara cabinei.

Mai jos puteți vedea cum blocul portocaliu, ce reprezintă motorul cu ardere internă pe un Audi A4, este împins spre cabină în timpul unui test de impact frontal.

https://player.vimeo.com/video/291143444

Vezi şi: (video) Ştiai asta? Cum arată Tesla Model 3 acolo unde nu se poate vedea cu ochiul liber

În cazul accidentelor frontale, zona maşinii care preia impactul asupra sa, controlează cu atenție decelerarea pasagerilor, în timp ce sistemul avansat de fixare al lui Model 3 completează acest lucru cu dispozitivele de pretensionare și limitatoare de sarcină care mențin ocupanții în siguranță.

Airbag-urile special concepute pentru pasageri au menirea de a proteja capul ocupanților, indiferent din ce unghi se produce impactul, iar nişte ventilatoare active care se găsesc în ele reglează dinamic presiunea internă a pernelor frontale pentru a optimiza protecția bazată pe caracteristicile unice ale accidentului.

Airbag-urile frontale și cele pentru genunchi, alături de o coloană de direcție pliabilă, lucrează împreună pentru a reduce eventualele răni, toate contribuind la evaluarea de 5 stele a lui Model 3 în testul cu impact frontal.

https://player.vimeo.com/video/292177900

În cazul unui impact frontal într-un stâlp sau copac, structurile laterale și diagonale de absorbție a energiei acționează pentru a-l atenua. Aceasta include o bară de protecție din aluminiu cu rezistență ridicată, o bară de basculare plasată jos și înainte, în partea din față a mașinii, elemente transversale din partea frontală a subcadrului de oțel care sunt conectate la șinele principale de prindere și grinzi diagonale suplimentare în cadrul secundar, care distribuie energia înapoi la șinele de impact atunci când acestea nu sunt direct afectate.

La partea superioară a componentelor suspensiei față se atașează şi o bucată de oțel martensitic ultra puternic, pentru a absorbi în continuare energia cauzată de impacturi puternice, iar partea din spate a subcadrului se face în forma literei U şi se îndoaie în jos atunci când este afectată.

https://player.vimeo.com/video/292172363

Tesla Model 3 prezintă, de asemenea, cea mai mică intruziune în cazul unui impact lateral într-un stâlp dintre toate maşinile testate de NHTSA. Spre deosebire de accidentele frontale, există puține locuri pentru zona de deformare într-un impact lateral, astfel încât Tesla a brevetat structuri proprii pentru montanţi și praguri laterale, pentru a absorbi cât mai multă energie posibil într-o distanță foarte scurtă.

Aceste structuri funcționează alături de corpul rigid al vehiculului și de arhitectura bateriei fortificate, pentru a reduce și a împiedica în continuare intrarea unor părţi ale maşinii în compartimentul pasagerilor. Cu mai puține intruziuni în cabină, airbag-urile laterale au mai mult spațiu pentru a se umfla și a amortiza mişcările pasagerilor.

https://player.vimeo.com/video/291143316

Accidentele cu răsturnări provoacă cele mai multe decese în toată lumea. Arhitectura vehiculului Tesla este concepută în mod fundamental pentru a avea un centru de greutate foarte scăzut, care se realizează prin plasarea bateriei grele și a motoarelor electrice cât mai aproape posibil de pământ.

În cazul în care se produce o răsturnare, testele au arătat că structura caroseriei, împreună cu acoperişul lui Tesla Model 3, pot rezista la sarcini echivalente cu greutatea a cel puţin 4 sedanuri, rezultând doar mici deformaţii structurale.

Standardele NHTSA solicită de la producătorii auto ca autoturismele să reziste la sarcini de trei ori mai mari decât greutatea proprie pentru un rezultat satisfăcător în urma testelor.

Anterior cele mai bune rezultate după crash teste le-au arătat Tesla Model S şi Tesla Model X. Respectiv, acum, acestea se clasează pe locul 2 şi 3 în topul celor mai sigure maşini potrivit experţilor de la NHTSA.

Vezi neapărat: GENEVA 2018: Întâlnire surpriză cu Tesla Model 3 – Reportaj Video AutoBlog.MD

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/