(video) Detalii despre proiectul Drumuri bune pentru Moldova. Cum vor fi selectate şi cât va costa un km

Distribuie:
 • 22
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Republica Moldova se află pe locul 128 din 137 de state la capitolul calitatea drumurilor, potrivit unui raport realizat de Forumul Economic Mondial anul trecut. Vestea bună este că drumurile noastre sunt mai calitative decât în Mozambic, Paraguay, Yemen, Guineea, Madagascar sau Republica Democratică Congo.

Traseul Sărăteni-Soroca FOTO: telenesti.md

Totuşi, pentru a mai depăşi alte state în acest sens, dar şi pentru o infrastructură mai bună, autoritățile dau asigurări că în viitorul apropiat țara noastră va avea drumuri noi, inclusiv în sate. În acest scop, în luna mai a acestui an va fi implementat proiectul național „Drumuri bune pentru Moldova”.

Portalul Sputnik Moldova a realizat un interviu cu doi reprezentanţi ai guvernării, din care aflăm mai multe detalii despre când, unde, cum şi câţi kilometri de drumuri noi vom avea în ţară.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și a deputatului Eugeniu Nichiforciuc, cele mai importante porțiuni de drum care vor fi reabilitate în 1.241 de localităţi au fost selectate împreună cu Administrația de Stat a Drumurilor, primarii localităţilor şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei. Vor fi reparate drumurile cu o menire socială importantă, cum ar fi accesul spre școli, grădinițe, instituții medicale, însă primarii vor decide care porţiuni sunt prioritate pentru localitatea lor.

Iată lista tuturor drumurilor pe care se va interveni. În mediu se vor face câte un kilometru, iar în unele localităţi doar câte 100 de metri: (doc) Lista drumurilor din Moldova care vor fi reparate în 2018 cu peste un miliard de lei

La întrebarea dacă cei 1.200 kilometri de drumuri vor fi asfaltate sau doar acoperite cu pietriș, intervievații au dat asigurări că acestea vor fi asfaltate.

„Ne-am propus să fie asfaltate. Din păcate, în sate au fost făcute mai mult drumuri în variantă albă. Știți ce înseamnă variantă albă? Peste noroi se pune piatră, peste care trece un tractor, și după ce trece iarna nu există nici drum, și nici bani. În 25 de ani de independență am îngropat sute de milioane de lei. De aceea, ne propunem să punem asfalt pe drumuri, astfel încât să fie durabil”.

Lucrările pentru reparaţii vor costa diferit, însă se vor include pe deplin în suma totală de 1.6 miliarde de lei alocată pentru acest proiect. Dacă drumul existent este deja asfaltat și proiectul prevede așternerea unui nou strat de asfalt, atunci un kilometru de drum va costa peste un milion de lei. Dacă pe drum e pietriș și trebuie asfaltat, atunci cheltuielile vor fi mai mari, de până la trei milioane de lei pentru un kilometru.

FOTO: independent.md

Despre cum vor fi selectate companiile care vor construi aceste drumuri s-a menţionat că:

„În fiecare raion va fi organizată o licitație. Licitația va fi lansată imediat după publicarea în Monitorul Oficial a programului Fondului Rutier, care a fost aprobat în ședința de Guvern. Pentru noi este important ca la aceste licitații să participe firme autohtone! Să oferim posibilitatea agenților noștri economici, nu numai să repare drumuri, dar și să ofere locuri de muncă oamenilor din localitățile unde vor fi efectuate lucrările. Un loc de muncă în construcții creează, în paralel, și alte locuri de muncă, cum ar fi extragerea pietrișului din cariere, transportarea materialelor. Va fi o bună investiție în economia țării”.

Evident, vor exista garanţii şi calitatea drumurilor va fi monitorizată.

„Am optat pentru un contract de licitație pe raion. Aceasta ne permite să selectăm companii responsabile, cu experiență. Calitatea lucrărilor va fi evaluată de Administrația de Stat a Drumurilor, care va angaja câte un responsabil tehnic în fiecare raion. De asemenea, Administrația de Stat a Drumurilor dispune și de un laborator rutier.

Noi ne asumăm responsabilitatea politică pentru calitatea lucrărilor efectuate. Nu ne putem permite luxul ca drumurile să fie reparate prost. Vom mobiliza toate instituțiile responsabile pentru control. Vom solicita ca în aceste contracte să fie indicată garanția drumurilor reparate și obligația agentului economic să repare drumul dacă va fi deteriorat în perioada de garanție”.

FOTO: lumeasatului.ro

Amintim că anterior, ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a anunţat că lucrările vor demara din luna mai a acestui an. Înainte de startul lucrărilor, de asemenea, în aceeaşi lună, vom fi semnate majoritatea contractelor cu firmele de construcție.


Distribuie:
 • 22
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...