(video) Detroit 2019: Premieră mondială – KIA Telluride, vârful de gamă printre SUV-urile mărcii

Cel mai impunător automobil KIA din istoria companiei a debutat într-un final la Salonul Auto de la Detroit, cu acele forme şi dotări normale care se vor regăsi pe piaţă. Interesant este de menţionat că noul Telluride este chiar mai mare decât acelaşi Hyundai Palisade, chiar dacă au o platformă comună!

Cu același ampatament (2.900 mm), Telluride este cu 21 mm mai lung (5.001 mm) și cu 14 mm mai lat (1.989 mm), deși înălţimea ambelor maşini este egală – 1750 mm. Mai mare este şi portbagajul: cu al treilea rând de scaune inclus, conform metodei de calcul locale, volumul constituie 595 (faţă de 510 în Palisade), iar cu aceste scaune rabatate şi până în spătarul scaunelor din al doilea rând volumul este de 1.302 litri (+5 litri).

Formele şi designul maşinii îl lăsăm să-l apreciaţi singuri, deşi considerăm că este mai practic şi nu are o alură de SUV super premium. Elementele cromate sunt combinate cu acurateţe cu cele din plastic, iar silueta este mai pătrăţoasă şi îl face să arate mai brutal comparativ cu un Palisade. Formele i-au fost desenate la centrul de design din Irvine, California.

Modelul mai are o structură rigidă din punct de vedere torsional datorită unei carcase de tip monococ, care în proporţie de 59.4% este făcută din oţel de înaltă rezistenţă.

Din punct de vedere tehnic, şi aici există o asemănare cu fratele-concurent menţionat: sub capotă are un motor V6 GDI natural aspirat cu dual CVVT şi sistem de injecţie directă a benzinei, care funcţionează pe baza ciclului Atkinson şi are un volum de 3.8 litri. Produce 295 de cai putere la 6.000 rpm și un cuplu de 355 Nm la 5.200 rpm.

Puterea este transmisă spre roţi printr-o cutie de viteze automată cu opt trepte şi cu un convertizor de cuplu multi-disk. Noul Telluride poate avea fie un sistem de tracţiune doar pe puntea din faţă, fie unul integral AWD cu posibilitatea conectării punţii spate printr-un ambreiaj multi-disc. Ultimul este un sistem cu mai multe moduri de funcţionare şi cu un ambreiaj controlat electronic pentru distribuţie variabilă, individuală şi activă a cuplului între punţi.

Despre cele patru moduri de rulare – Smart, Eco, Sport şi Comfort – se spune că oferă o gamă mai largă de variabilitate a distribuției cuplului decât multe sisteme competitive și au fost setate la condiții cum ar fi: accelerația liniară, întoarcerea în curbe cu viteze medii sau mari, sau pornirea în rampe. În plus față de cele patru moduri de conducere obișnuite, șoferii pot selecta una din două setări diferite, Snow şi AWD Lock, pentru condiții de conducere specifice.

Sistemul activ de tracțiune integrală, disponibil la cerere, oferă o performanță îmbunătățită a condusului prin distribuirea activă a cuplului între roțile din față și din spate, în funcție de condițiile de rulare și de preferinţele șoferului. Sistemul utilizează un cuplaj electro-hidraulic pentru a activa cu precizie ambreiajul multi-disc, redistribuind în mod constant cantitatea de putere transferată pe roțile din față și din spate.

În timpul conducerii normale, tracţiunea este distribuită în funcție de modul de antrenare selectat. Prin modurile “Eco” și “Smart” se livrează 100% de putere doar pe roțile din față. Modurile “Comfort” și “Snow” distribuie cuplul în raport de 80% pe roțile din față și 20% în spate. Modul “Sport” împarte puterea 65/35, iar cel “Lock” asigură distribuţia cuplului în mod egal pe toate roţile.

Suspensia este una din aluminiu, pe arcuri, optimizată pentru a suprima ruliul. În faţă e una cu câte două braţe pe fiecare roată, iar în spate este multi-link. Opţional, pe puntea din spate se poate comanda o suspensie cu funcţie de auto nivelare a gărzii la sol în dependenţă de cât de încărcat e portbagajul.

Maşina este capabilă să tracteze o remorcă cu o greutate de până la 2.3 tone. Mai este dotată standard cu un sistem Downhill Brake Control (DBC) care oferă asistenţă de deplasarea pe drumuri abrupte.

Cu o arhitectură similară, interiorul (poate fi cu șapte sau opt locuri) face referire din nou la brutalitate: de exemplu, mânerele de pe laturile tunelului central. După cum am menţionat, nu este o maşină de lux, astfel încât, acele elemente care ar trebui să fie din metal polişat sau lemn sunt realizate din imitaţii şi producătorului nu îi este ruşine să spună asta.

Cu toate acestea, cumpărătorii americani, pentru care mașina este proiectată în primul rând, vor aprecia mai mult confortul decât funcţionalitatea în exces. Aceştia vor avea acces la o tapiţerie din piele Nappa, head-up display, deflectoare a sistemului de climatizare pe tavan, şase porturi USB, Bluetooth cu posibilitatea conexiunii simultane a două dispozitive, un microfon pentru şofer pentru a putea comunica cu pasagerii în linişte, cârlige pentru prinderea pungilor, scaune încălzite şi ventilate pe primele două rânduri, climatizare individuală pentru pasagerii din al doilea rând, banchetă cu spătar care poate fi înclinat pentru al treilea rând, volan acoperit cu piele, reglabil şi încălzit, etc.

Iată lista care cuprinde şi alte dotări, dar cel mai important – multitudinea de sisteme de protecţie şi asistenţă disponibile:

Noul KIA Telluride va fi produs pentru americani la uzina din West Point, statul Georgia. Teoretic, după 2020, modelul ar putea să apară şi în alte ţări.

https://www.youtube.com/watch?v=5hvTAdYlup0

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/