in , ,

(video) Doi fraţi din Ucraina au creat un motor cu rotor de dimensiunea unui smartphone

Compania americană LiquidPiston, localizată în statul Connecticut, a prezentat un motor cu rotor ultra-compact pentru carturi. Dimensiunile lui X Mini sunt egale cu cele ale unui smartphone.

X Mini_2

Volumul lui X Mini este egal cu 70 de cm3, iar greutatea – doar 1.8 kilograme. Agregatul minuscul generează doar 3 CP. Inginerii planifică să lanseze o versiune îmbunătăţită care va cântări 1.3 kilograme şi va pune la dispoziţie 5 CP.

X Mini_1

Construcţia motorului permite crearea unui motor analogic cu un volum mai mare, care va putea generea până la 1.000 de CP. X Mini poate fi folosit în generatoarele de rezervă, maşini de tuns iarba, mopede sau carturi.

Compania LiquidPiston a fost fondată în 2003 de doi fraţi din Ucraina, Nikolay Shkolnik şi Alexander Shkolnik. Nicolay este absolvent al institutului politehnic din Kiev.

Pentru a a ajunge să lanseze o versiune finală a X Mini aceştia au alocat pentru cercetări peste opt ani din viaţa lor. În 2015, inginerii au primit de la DARPA un grant în valoare de 1 milion de dolari.