(video) Echipa Porsche a câştigat cursa de 24 de ore de la Le Mans

Distribuie:
 • 10
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Echipa Porsche a câştigat a 19-a oară şi cea de-a 85-a ediţie a cursei de 24 de ore de la Le Mans. Numai o singură maşină din cele două care au pornit de la start a reuşit să reziste până la capăt. Pe de altă parte, rivalii de la Toyota au suferit un fiasco total, ajungând la finiş pe poziţia a noua în clasamentul general şi pe a doua în categoria LMP1.

Timo Bernhard a fost cel care a adus victoria pentru Porsche, fiind la volanul prototipului 919 Hybrid cu numărul 2. Această maşină a făcut cele mai multe tururi pe circuitul Sarthe, care are o lungime totală de 13 kilometri şi 629 de metri. Respectiv, automobilul a parcurs în 24 de ore puţin peste 5.000 de kilometri!


Startul cursei a fost dat ieri, 17 iunie, la ora 16:00, în mod simbolic de către noul şef al Formula 1 Chase Carey. În total 60 de maşini conduse de piloţi profesionişti au început lupta pentru cele mai multe tururi parcurse, dar şi pentru poziţiile de vârf.

O scurtă retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în tabăra celor de la Toyota. În primele ore situaţia era calmă, prototipurile LMP1 ale celor de la Porsche şi Toyota surclasându-se periodic în clasament când făceau pit-stop-uri, însă aproape de miezul nopţii au început problemele pentru echipa japoneză.

Maşina cu numărul 8 a început să fumege şi s-a constatat că trebuia schimbat unul din propulsoarele faţă, dar şi un acumulator. Reparaţiile au durat aproape o oră şi într-un final prototipul a ieşit din nou pe traseu.

Către orele două noaptea, maşina lider (#7) a celor de la Toyota brusc a pierdut din putere, fapt care i-a redus viteza şi astfel maşina #2 Porsche a ocupat prima poziţie. Pilotul Kamui Kobayashi a mers cu viteză redusă pe marginea traseului până când s-a oprit de tot. Defecţiunile grave au fost la ambreiaj şi drept urmare Toyota a decis să o scoată din cursă.

Ghinion! La doar 15 minute după asta, maşina #9 TS050 HYBRID a fost lovită în zona unei roţi de un concurent din categoria LMP2. Drept rezultat, o anvelopă s-a spart şi a luat foc. A încercat să meargă în trei roţi până la pit stop, însă la doar 200 de metri distanţă s-a oprit definitiv. Maşina a fost scoasă din cursă.

A rămas doar echipajul cu numărul 8 în cursă, însă şanse pentru a ajunge din urmă maşina lider nu mai erau. La final diferenţa dintre prima maşină Porsche şi cea a Toyota a fost de 9 tururi.

Şi în tabăra celor de la Porsche s-au înregistrat probleme. Astăzi, către orele 12:15, maşina lider a început să piardă din viteză şi chiar s-a oprit definitiv după o defecţiune. Lui Andre Lotterer i s-a cerut să oprească motorul şi să iasă din maşină. În cursă a rămas doar echipajul nr.2!

Interesant mai este să aflăm că în clasamentul general, pe a doua poziţie s-a clasat un prototip sport din categoria LMP2 şi parte a echipei pe care o deţine actorul Jackie Chan. Au existat şanse reale ca maşina să câştige, însă prototipul Porsche a demonstrat că este mai puternic şi a depăşit-o chiar în ultima oră a cursei, la final diferenţa dintre acestea fiind de doar un tur.

Momente interesante din tabăra celor de la Porsche:

Cele 60 de automobile au participat în această competiţie în patru tipuri de categorii. Din prima şi cea mai exclusivă, numită LMP1, au făcut parte doar şase maşini, două a echipei Porsche, trei ale Toyota şi una a echipei ByKolles Racing Team.

Alte 25 de prototipuri sport au concurat în categoria LMP2. Un număr de 13 maşini s-au aliniat la start în categoria LMGTE Pro, iar alte 16 în LMGTE Am.

În total, 10 automobile şi prototipuri au fost scoase din cursă în urma unor accidente grave sau defecţiuni.

Aici puteţi urmări câteva secvenţe ale cursei:


Distribuie:
 • 10
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate